Aracınızın havalandırma deliklerinden içeri giren temiz hava vardır ve kabine girmeden önce filtrelenir. Kabin hava filtresi, motor hava filtresi gibi, zamanla kirlenir ve tıkandığında veya kire doyduğunda değiştirilmesi gerekir.
Normal koşullarda, kabin hava filtrenizin bakım aralığı genellikle yaklaşık 20.000 km’dir. Aracınızın yaşadığı hava kalitesine ve sürüş koşullarına bağlı olarak değiştirme daha sık gerekebilir. Toprak veya çakıl yol gibi tozlu koşullarda giden arabalar, genellikle şehir arabalarından çok daha erken semptomlar yaşarlar.
Kabin Hava Filtresi nedir?
Dışarıdan gelen temiz hava arabanızın ön panelinden geçer ve havalandırma deliklerinden kabine girer. Ön panelinizin içinde, dışarıdaki tüm havanın içinden geçtiği bir filtre elemanı yer almaktadır. Bazı araçlarda tek parçalı bir filtre kullanılırken, diğerleri birbirine sıkıca oturan iki parçalı bir filtre kullanır.
Filtrenin kendisi kağıt veya kumaş malzemeden yapılmıştır ve havayla taşınan parçacıkları yakalamak için kıvrılmıştır. Polen, kir, böcekler ve alerjenler filtrede sıkışarak arabanızın içindeki havayı temiz tutar. Zamanla filtre, sıkışan partiküllerle yüklenir ve hava, kabin hava filtresinden geçmeye çalışır. Kabin hava filtresi hava akışını kısıtladığında değiştirilmesi gerekecektir.
Kabin Hava Filtrenizin Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler
-Ön panel havalandırmalarından gelen tuhaf, hoş olmayan koku
-Ön panel havalandırma deliklerinden kısıtlı hava akışı
-Pencerelerin buğulanmasını engelleme zorluğu
Kabin Hava Filtresi Nasıl Değiştirilir?
Teknisyen, kabin hava filtresine erişim sağlar. Bazı araçlarda kabin hava filtresi, motor bölmesindeki bir erişim kapısından değiştirilir. Ancak çoğu araçta, yolcu tarafı gösterge panelinin altında veya torpido gözünün arkasında bulunur. Eski, kirli filtre kaldırılır. Kalan kalıntılar filtrenin konumundan temizlenir. Yerine yeni bir kabin hava filtresi takılır ve erişim kapısı sabitlenir. Teknisyen, doğru akışı sağlamak için ön paneldeki hava akışını kontrol eder.
Hatırlanması Gereken İpuçları
Kirli bir kabin hava filtresine takılan nem, havalandırma deliklerinden kötü bir kokuya neden olur. Bakım aralığından çok önce kabin hava filtresinin değiştirilmesini gerektirebilir.
Bazı kabin hava filtreleri HEPA (yüksek verimli partikül hava) filtreleridir ve maliyetleri standart bir filtrenin çok üzerinde olabilir.
Kabin Hava Filtrenizin Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?
Bakım zamanı geldiğinde veya kirlendiğinde kabin hava filtrenizin değiştirilmesi, aracınızda temiz hava soluduğunuzda içinizin rahat olmasını sağlar. Kirli kabin hava filtrenizi değiştirmemeyi seçerseniz, pencerelerinizin nemli koşullarda buğulanmasını önlemek zor olabilir ve koku bazen dayanılmaz hale gelebilir. Tehlikeli bir duruma neden olması muhtemel değildir, ancak oldukça rahatsız edici olabilir.
Özellike pandemi döneminde bu filtrenin bakımını aksatmayın. Asla ucuza kaçmayın bunların dandikleri de insanı hasta ediyor. Yılda bir kez birkaç lira fazla vermekten korkmayın
özellikle toplu taşıma araçlarında dikkat edilmesi gerek. sağlık falan o ayrı bir de yolcu taşıyorsun o kokuları çekmek zorunda değil kimse