Otomobiller günlük hayatımızın bir parçası haline gelmiş ulaşım araçlarıdır. Otomobiller manuel ve otomatik vites seçenekleriyle tercih edilebiliyor. Otomatik şanzımana sahip araçlarda vites araç tarafından değiştirilirken manuel şanzımanlarda sürücü tarafından değiştiriliyor. Kalkış yaparken, otomatik araçlarda frenden ayağı çekmek yeterli olurken, manuel araçlarda kavrama noktasına getirmek gerekiyor. Kavrama işlemi, debriyaj sistemindeki baskı balata sayesinde gerçekleştiriliyor. Kavrama yapıldığında araç harekete başlıyor. Ancak araçlar zamanla kullanıldıkça eskir. Aşınan parçalar, sürüş konforunu kötü yönde etkilerler. Kalkış yaparken aracın titremesi de bir sorun olduğunun göstergesidir. Bu yazımızda “Kalkış Yaparken Araç Neden Titrer?” sorusunun cevabını vereceğiz.
Kavrama İşlemi Nedir?
Manuel vites sistemine sahip araçların harekete geçmesi kavrama noktasında başlar. Debriyaj pedalına basıldığında ne kadar gaz verilirse verilsin araç hareket etmez. Ancak debriyaj pedalı kademeli olarak bırakıldığında bir noktada motora binen yük artacaktır. Bu nokta aracın kavrama noktasıdır. Aracın harekete geçme işlemi de kavrama işlemi olarak adlandırılır. Otomobiller kullanıldıkça bazı parçaları deformasyona uğrar. Peki kalkıştaki titreme neden olur?
Kalkış Yaparken Araç Neden Titrer?
Otomobillerin kalkış yaparken titremesinin birçok farklı sebebi olabilir.
Debriyaj Seti: Debriyaj seti içerisinde bulunan balatanın yaylaları arızalandığında araç kalkışlarda titreme yapacaktır. Bu parçanın erken arıza yapması kullanıcı hatası olarak kabul edilir. Günümüzde birçok sürücünün yapmış olduğu hata, aracı kullanırken ayağını debriyaj pedalı üzerinde tutmaktır. Her ne kadar “basmıyorum sadece tutuyorum” deseniz de, oraya bir kuvvet uygulanır. Debriyaj seti aşınır ve ömrü kısalır.
Ateşleme Sistemi: Aracın ateşleme sistemindeki arıza, kalkışlarda titremeye neden olabilir. Motor teklemeli olarak çalıştığında verimsizleşir. Yani harcadığı yakıtı hareket enerjisine tam olarak çeviremez. Verimlilik düşer ve güç azalır. Bu durumda araç kalkışlarda titrer.
Conta yanık olması: Silindir kapak contasında sorun olan araba, yanma odasına su alır. Akşamdan sabaha yanma odasında su birikir. İlk çalışmada bir süre araç tekler.(su bitene kadar) Tekleme bitmeden önce harekete geçildiğinde araç titreyerek kalkış yapar. Bu durum biraz maliyetli olmakla birlikte çok sakıncalıdır. Piston tepesinde su biraz fazla birikirse; su sıkışamayacağı için piston kolu yamulabilir ve motor revizyonu gerekir.