Kar ve dondurucu soğuktan sonra arabanızı normale döndürmenin yollarını sizin için derledik. Kar pastoral fotoğrafları ve bol eğlenceli zamanları beraberinde getirir. Ancak çok fazla yağdığında, kasabalar ve şehirler için korkunç sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan birisi de artık arabanızın eskisi gibi olmadığı hususudur. Peki arabanızı dondurucu soğuktan nasıl kurtarırsınız? Nasıl eski haline gelir?
Kar ve Dondurucu Soğuktan Sonra Araba İçin Neler Yapmalıyız?
En zoru genellikle caddelerde ve otoyollarda araç kullanma becerisidir. Aşırı zorunluluk halleri dışında, arabaların park halinde kalması en mantıklısıdır. Ancak kötü hava birkaç gün ve daha fazla sürerse sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, yağışlar normale döndüğünde, dikkatimizi araçlarımıza, özellikle de dışarıda olan ve soğuk ve karın etkilerinden muzdarip olabilecek araçlara çevirmeliyiz.
Uzun bir kar yağışından sonra yapılacak en iyi şey arabanın üzerini ve pencereleri karlardan temizlemek olmalıdır. Aksi takdirde, yüzeyde tümsekler veya biriken karın ağırlığı nedeniyle kırılmış bir pencere bulabilirsiniz.
Dizel ve benzinli araçlarda antifriz kullanımına ek olarak en iyisi soğuk dönemde park halindeki arabada motoru birkaç dakika çalıştırmış olmaktır. Özellikle dizel araçlarda, yakıtlar -10 C’de donabilir.
Araba kullanmak üzereyseniz ve camların hala donu çözülmemişse, bir cam temizleyici veya alkol kullanın. Asla sıcak su kullanmayın çünkü cam yüzeyi ile su sıcaklığı arasındaki fark camı çatlatabilir. Ön camı temizledikten sonra bir süre bekleyin ve silecekleri kullanmaya başlayın.
Ön camınızın donmasını önlemek için, evde ki ürünlerden bazılarını kolayca kullanabilirsiniz. Bunlar; camı bir patates veya biraz sirke ile ovalamak. İsterseniz, ön camı kar yağışı öncesi karton veya bir battaniye ile örtmek gibi daha geleneksel yöntemler de kullanabilirsiniz. Ancak tuz hiçbir zaman iyi bir seçenek değildir çünkü çiziklere neden olabilir.
Ayrıca aracın kilidi de son günlerdeki bu soğuk ve dondurucu havanın sonuçlarına maruz kalmış olabilir. Eğer durum bu şekilde ise anahtarı takmadan önce biraz alkol ile donan kısmı açmayı deneyin. Bir ipucu: bu sıvıyı yuvaya yerleştirmek için bir şırınga kullanabilirsiniz. Eğer aracınıza yakın ve uygun bir prize bulursanız, el kurutma makinesi ile açmayı da tercih edebilirsiniz.
Yaklaşan bir soğukluk durumunda yapılacak en iyi şeylerden birisi
Ön cam sileceklerinin cama yapışmaması için silecekleri kaldırmaktır. Ancak bu öngörüye sahip değilseniz ve cam silecekleriniz sıkışıp kaldıysa, onları her zaman alkolle ıslatarak çözünmesini sağlayabilirsiniz.
Aracı çalıştırırken, yola çıkmadan önce motorun birkaç dakika çalışmasına izin vermek iyi bir fikirdir. Bu şekilde yağ dolaşacak ve araba yavaş yavaş ısınacaktır. Ancak yanlış bilinenin aksine radyoyu veya ışıkları hemen etkinleştirmeyin. Hatta ısıyı açmadan önce bir süre bekleyin. Aracı sürmeye başladıktan sonra viteslerin ve frenlerin durumunu kontrol edin çünkü onlarda soğuktan tutulmuş olabilir.
Camlar soğukta normal olarak buğulanabilir, bunu engellemek için bir süreliğine camları biraz indirebilirsiniz ancak daha sağlıklı olması açısından bir cam buğu önleyici sprey kullanmanızı öneririz.
Dondurucu soğuktan kötü etkilenebilecek başka bir şeyler varsa, o da tekerlekler ve lastiklerdir. Üzerlerinde kar veya buz olmadığını, lastik basıncının kaybolmadığını ve lastik yüzeylerinin çatlamadığını kontrol edin. Soğuğun kış boyunca devam edebileceği bir yerde yaşıyorsanız, kış lastiği almayı düşünebilirsiniz. Veya lastiğinize zincir takarak da önleminizi alabilirsiniz.
Her araç kullandığınızda önemli bir unsura her zamankinden daha fazla dikkat etmek iyi bir fikirdir, ancak kötü havalarda daha da önemli olan önlem almaktır.