Pandeminin ardından insanların tatillere bakış açısı ve tercihleri son derece değişti. Bununla birlikte izole olma isteği arttı ve etkileşimi en aza düşürmenin yolları aranmaya başlandı. Bu noktada karavanlar ise tüketicilerin en çok tercih ettikleri seçenekler arasında yer aldı. Karavan almak isteyenler için seçenekleri ve karavan yolculuğu sırasında dikkat etmeniz gerekenleri araştırdık.
Karavan Alacaklar İçin Seçenekler Nelerdir?
Öncelikle karavanlar genel olarak 80.000- 200.000 TL civarı fiyatlarla satın alınıyor. Bununla birlikte temelde iki türü bulunuyor. Birincisi, çekme karavan; bunlara klasik gözü ile bakılıyor. Çekme karavanlarda araç ve yaşam alanı kısımları birbirinden ayrı tasarlanmış oluyor. İkinci tür ise motokaravan olarak adlandırılıyor. Ayrıca tek parça olarak hem motorlu aracı hem de kasayı bir arada bulunduruyor.
Ek olarak Türkiye’de günümüzde pek çok marka karavan üretimi yapıyor. Bunlara örnek verecek olursak; Aydos, Saly, Pino Karavan ve Eltesan Mobil, Başoğlu Karavan, Doly Karavan ve Carvan Karavan olarak sayabiliriz.
Çekme mi, Motokaravan mı? Hangisini Tercih Etmeliyim?
İki tür aracın da birçok avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Karar verirken, aşağıda sıraladığımız konuları dikkate alarak kararınızı vermenizi tavsiye ederiz.
- Çekme karavanların fiyatları, motokaravanlara göre daha uygun oluyor.
- Çekme karavan gidilen yerlerde ulaşım kolaylığı sağlayabiliyor. Ek olarak karavanı araç kısmından ayırıp dolaşmak mümkün.
- Eğer çekme kullanacaksanız yasa gereği ehliyet sınıfınızın BE olması gerekmektedir. Ancak motokaravan B sınıfı ehliyet ile kullanılabilir.
- Motokaravan yolculukları daha güvenli görülmektedir. Çünkü üreticiler motokaravan güvenlik önlemlerini bir motorlu araç üzerinden yaparlar.
- Hazır motokaravan almayıp araç dönüştürmek de bir seçenek olabilir. Fakat aracınız 5 yaşından küçükse ÖTV farkı ödemeniz gereklidir. Çekme karavanda bu durum söz konusu değildir.
- Çekme karavanın kullanımı motokaravana göre daha zor kabul edilebilir.
- Çekmelerin yıllık vergi masrafı yoktur. Ek olarak motokaravanların yıllık vergi masrafı vardır.
- Dolu ağırlığı 750 kg’dan az olan çekme karavanlar için ruhsata ihtiyaç yoktur. Ek olarak ağırlığı fark etmeksizin motor karavanlar için ruhsat zorunludur.
- Çekme karavan üretilirken yaşam alanı olarak oluşturulduğundan dolayı, eşyalar için daha çok alana sahiptir.
Gezecekler İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
1Kullanabildiğinizden emin olun!
Daha büyük bir aracın boyutuna ve dönüş yarıçapına alışkın değilseniz, aracı kullanmak insanı zorlayabilir. Kiraladığınız veya satın alacağınız aracı nasıl kullanacağınızı bildiğinizden emin olun ve ödeme yapmadan önce tüm bilgilerini öğrenin. Vitesi hakkında bilgi alın. Eğer uzun süredir manuel vites kullanmadıysanız, bunu denemek için doğru araç olmayabilir. Alışkın olduğunuzdan farklı tüm kuralları önceden araştırın.
2Rotanızı belirleyin!
Park edilebilmesi için parklarını bilmek, bu alanları kullanmak size birçok ihtiyacınızda kolaylık sağlayacaktır. Önceden belirlenen bir rota ve plan park sıkıntısından ve bunun devamında doğabilecek sıkıntılardan kurtaracaktır.
3Ekipmanlarınızı tamamlayın!
Öncelikle Kendiniz ve aracınız için gerekli olabilecek tüm ekipmanları belirleyin ve hazırlıklı olun. Ayrıca herhangi bir arıza durumunda kullanmak için el feneri, çadır, elektrik ve ateş kaynakları gibi ekipmanlarınızın hazır olduğundan ve lastik patlaması ve kontrolleri için aletlerinizin olduğundan emin olun ve nasıl kullanacağınızı öğrenin.
4Güvenliğinize dikkat edin!
Tekin olmayan yerlerde konaklamak sorunlara yol açabilir. Gözden uzak yerleri seçmeye çalışın. Ayrıca Yolculuk esnasında savrulma ve devrilme gibi sorunlar yaşamamak için hızınızı 80’in üzerine çıkarmamaya dikkat edin. Gerekli ilaçları ve temel ilk yardım malzemelerini yanınıza almayı unutmayın. Kırılacak ve devrilecek eşyaları sabitleyin. Mümkünse konumunuzu güncel olarak birileriyle paylaşın.
Ne diyordu şarkı “bildik evleri yıkalım yerleşelim senle bir karavana”