Ana Sayfa Danışman Kavrama Sadece Lastiklerimize Mi Bağlı?

Kavrama Sadece Lastiklerimize Mi Bağlı?

1
1236

Güvenlik ve performans söz konusu olduğunda kavrama konusunun ne kadar önemli olduğunu duymuşsunuzdur. Kavrama araç performansı açısından çok önemlidir.

Yüksek kavrama seviyeleri hızlanmayı, frenlemeyi ve genel yol tutuşunu artırır. Bir otomobilin sürücü tepkilerine ne kadar iyi tepki verebildiği çok önemlidir. İyi kullanım ile bir otomobil sürücüye en iyi şekilde yanıt verebilir.

Aracınızın ne kadar kavrama sağladığı öncelikle yol ile temas halinde olan lastiklere bağlıdır. Daha spesifik olmak gerekirse, bir lastiğin temas noktası minimum bir yetişkinin avuç içi büyüklüğünde olmalı ve her zaman yola dokunmalıdır.

Bu nedenle, otomobil meraklıları çevre dostu veya standart lastikler yerine daha fazla kavrama sunan yüksek performanslı lastikleri tercih eder.

Lastik Kavraması Neye Bağlıdır?

Genel olarak lastiğin kavraması onun, kauçuk bileşik, sırt deseni ve yanaklı olmasına bağlıdır.

Yapışkan kauçuk bileşikler lastiğin tam anlamıyla yola yapışmasına yardımcı olurken, sert yanaklar frenleme ve viraj alma sırasında deformasyonu önler. Bu, lastiğin genişliğini korumasına yardımcı olur.

Sırt deseni veya tasarımın çeşitli rolleri vardır. Lastik üzerindeki çizgiler su boşaltmanın yanı sıra frenleme, hızlanma, konfor ve lastik ömrünü de etkiler.

Süspansiyon 

Lastikler çekişin belirlenmesinde en büyük rolü oynasa da, bir otomobilin süspansiyonunu unutmamalıyız. Aşırı yumuşak amortisörler konforu artırır, ancak kullanım için zararlıdır. Yumuşak süspansiyonlu bir araba köşelerde önemli ölçüde eğilecektir. Ayrıca sert hızlanma arabanın önünün kalkmasına ve sert frenleme sırasında ise ön tarafının büyük ölçüde eğilmesine neden olur.

Burada aracın sürüş yüksekliği de devreye girer. Birçok sürücü ağırlık merkezini düşürmek için araçlarındaki ağırlığı düşürür ve viraj alırken daha fazla stabilite sağlar.

Daha sıkı amortisörler, daha düşük sürüş yüksekliği ve yüksek performans lastikleri ile genel kavrama ve yol tutuşunu geliştirmeye yardımcı olur.

ESP, ABS VE ALL-WHEEL-DRIVE

Elektronik Stabilite Programı (ESP) veya yeni otomobillerdeki çekiş kontrolü özelliği, tekerlek döndürüldüğünde motor gücünü azaltarak çarpışmaları önlemeye yardımcı olur. Tekerleklerde ki kayma azaldıkça çekiş yeniden kazanılabilir.

Kilitlemeyi Önleyici Fren Sistemimiz (ABS) tekerleklerin fren altında kilitlenmesini ve aracınızı bir patinajın içine göndermesini önleyerek kavramayı korumanıza yardımcı olur.

All-Wheel-Drive(AWD) Kaygan yüzeylerde, dört tekerlekten çekiş sistemleri, gücü çekişli tekerleklerden uzağa yönlendirebilir. Bu şekilde, kavrama da korunur.

Yol Koşulları

Şimdiye kadar, sürücü tarafından kontrol edilen bileşenleri tartıştık. Ama denklemin diğer yarısı onun karşı karşıya olduğu yol koşullarında yatıyor.

En uygun süspansiyon kurulumuna ve en iyi kavrama lastiklerine sahip olabilirsiniz, ancak bunlar yine de şiddetli bir sağanak ve yetersiz veya tıkanmış drenajlı bir yol tarafından yok sayılabilir.

Aynı şekilde, bir petrol sızıntısı da en iyi süspansiyonları, yükseltmeleri ve lastikleri işe yaramaz hale getirecek.

Bir yolun ortasındaki dalgalanmalar veya çukur gibi diğer yol koşulları da özellikle ıslak havalarda kavramayı olumsuz etkileyebilir.

Kavrama ve Yol Tutuşu Aynı Mı?

“Kavrama” ve “yol tutuşu” terimlerini diğer meraklılardan veya arkadaşlarınızdan duymuş olabilirsiniz. Belki de bu terime araba dergilerinde rastladınız. İnsanlar bazen bu terimleri birbirinin yerine kullanırlar. Ama kavrama ve yol tutuşu aynı şeyi ifade eder mi? İnceleyelim.

Hayır Etmez!

Kavrama ve yol tutuşu kesinlikle aynı şey anlamına gelmez. Bir terimi diğerinin yerine söyleyemezsiniz.

Kavrama Nedir?

Kavrama hakkında konuştuğumuzda, otomobilin belirli bir yol yüzeyinde ne kadar iyi çekiş gücü olduğunu ifade ediyoruz.

Kavrama tabii ki büyük ölçüde bir otomobilin lastikleri tarafından belirlenir. Bu nedenle, yüksek performans lastiklerinizi standart lastikler ile değişimini yaparak aracınızın frenleme ve viraj performansını artırabilirsiniz.

Yol Tutuşu Ne Anlama Geliyor?

Yol tutuşu araç süspansiyonunun çeşitli yol yüzeylerinde yön dengesini koruma yeteneğini ifade eder. Bir bakıma, yol tutuşunu bir arabanın yeteneği olarak yola tutunması olarak kabul edebilirsiniz.

Bazı yol yüzeyleri mükemmel olmaktan çok uzak. Yolda kötü yamalı bölümler ve çukurlar, bu kusurları arabalar ve süspansiyon için zorluklar yaşatıyor.

Bir arabada iyi bir yol tutuşu varsa, süspansiyon bu kusurları ile başa çıkar ve aracın yön istikrarını korumak için çava sarf eder.

Örneğin, direksiyon düz işaretliyse ve bir tümsek ile karşılaşırsanız. Aracınızın yol tutuşu iyiyse, yönünüz değişmeden kalır.

Buna karşılık, kötü yol tutuşu olan bir araba tümsek veya çukurla karşılaştığında rotadan çıkar ve sürücünün istediği yöne doğru gitmek için direksiyonu sabit ve sert bir şekilde tutması gerekir.

Kavrama ve Yol Tutuşuyla İlgili Ortak Nokta

Yukarıdaki örneklerden yola çıkarak kavrama ve yol tutuşu ile ilgili ortak bir nokta bulabiliriz. İyi yol tutuşu iyi kavrama gerektirir.

Ancak bir arabanın kavrama ve yol tutuşunu belirlemek için süspansiyona dikkat etmek gerekir. Bir arabanın süspansiyonu sadece rahat bir sürüş sağlamak için değildir. Ayrıca düzgün bir yol tutuşu sağlamalı, lastiklerin kavrama kavrama ya da yön stabilitesi sağlamasına yardımcı olmalıdır. Bu, genel güvenliğin artırılmasına da yardımcı olur.

İkinci El Otomobil İlanları

 

1 YORUM