Otomobil fiyatlarının aşırı artış gösterdiği bu zamanlarda birçok kişi aracını değiştirmek yerine güzelleştirmek yoluna yönelmiştir. Bu işlem aracını satıp yeni bir araç almak yerine, mevcut aracına masraf edip daha yeni bir görünüm elde etmek ile olur. Aracı ön plana çıkaran en önemli bölüm boyadır. Araçların boyası zamanla eskir ve yanıklar oluşabilir. Ayrıca trafikte oluşan sürtme veya çizikler de aracınızın kötü bir görünüme sahip olmasına neden olabilir. Aracı bütün olarak boyatmak, yeni gibi olmasını sağlar. Peki komple boyama işlemi nasıl yapılır? Boya öncesinde yapılması gerekenler nelerdir. Bu yazımızda soruların cevabını sizler için derledik.
Güneş Yanıklarının ve Derin Çiziklerin Tek Çaresi Boyatmaktır.
Trafiğin yoğun olduğu şehirlerde her an kaza yapma riskiniz vardır. Bu büyük bir kaza olabileceği gibi, derin bir çiziğe veya boyaya hasar verebilecek bir kaza dahi olabilir. Veya hiçbir kaza gerçekleşmeden araç genel anlamda güneş altında bekliyorsa zamanla güneş yanıkları da oluşabilir. Bunların tek bir çözümü vardır. O da Araba boyama işlemidir.
Kaporta Boya Servisine Gidilir.
Araba boyama işlemine karar verdiğimizde araç gerekli servise götürülür. Orada yapılacak olan işlemleri aşağıda sıralıyoruz.
Komple boyanacak aracın; kapı kolları, fitilleri, tavan çıtaları, tamponlar gibi birçok parçası sökülür. Ardından aracın göçükleri tespit edilir ve onarımı sağlanır.
Komple Boyama İşlemi
Zımpara İşlemi Yapılır
Gerekli parçaları söktükten sonra kaportacı gerektiren, göçük veya vuruk yerler düzelttirilir. Kaporta işlemi bittikten sonra boyacının yapacağı ilk şey ilk macunun çekileceği yüzeyin temizliği açısından kuru bir zımpara yapılır.(zımpara yüzeyi düzeltmeye yarayan pütürcük kaplı kağıt)
Su Zımparası
İlk zımpara yapıldıktan sonra sertleştiricisiyle karıştırılan macun gerekli yerlere çekilir. Macun iyice kuruduktan sonra kalın zımparadan başlayarak ince zımparaya kadar yüzey düzeltilir. Gerekli yerlerde tekrar macun çekilebilir. Aynı işlem tekrarlanır. en son en ince zımpara olan su zımparası ile yüzey pürüzsüz bir hale gelir.
Komple Boyama Öncesi Yoklama Macunu
Pürüzsüz hale gelen yüzeye boyanın daha iyi tutunması için astar atılır. astar 1 gün kadar sertleşir. sertleşen astar yine kalından başlayarak ince zımparaya kadar en son da su zımparası olmak şartı ile yüzey pürüzsüz bir hale getirilir. gerekli yerlerde yoklama macunu çekilebilir.
Araba Boyama Sonrası Pasta Cila
Şimdi boyaya hazır olan araç fırın adı verilen ısıtma sistemli boyahaneye götürülür. Bantlama yapılarak gerekli önlemler alındıktan sonra, boyama işlemi başlar. 3-4 kat (boyanın rengine göre değişiklik gösterebilir) boya atılır. bir süre bekledikten sonra vernik atılır. ve araç boyanmış olur. Ancak iş bitti mi? Tabiki hayır.
Araç Sahibine Teslim
Maskeleme bantları söküldükten sonra boya da iyice kuruduğunda, yüzeyde oluşan portakallığın giderilmesi için sıfır zımpara adı verilen sulu zımpara ile araç pastaya hazırlanır. Pasta yapılır üzerine cila atıldıktan sonra sökülmüş olan parçalar yerlerine takılarak araç sahibine teslim edilir.