Ana Sayfa Danışman Kötü Yakıt Kapağı Belirtileri Nelerdir?

Kötü Yakıt Kapağı Belirtileri Nelerdir?

0
4487

Kötü yakıt kapağı, yanıcı yakıtla çalışan araçların yakıt haznesine toz, kir, veya herhangi bir pisliğin girişini engeller. Eğer toz girerse bu durum kirlerin yakıt enjeksiyon basıncını değiştirir ve öne çıkan yakıt dağıtımını engeller.

Yakıt kapakları çoğu araçta manuel olarak kapatıldığı için dikkatsiz bir çalışanın kapağı iyi kapatmaması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Her yakıt ikmali sonucu zamanla dişlerinde aşınma meydana gelen yakıt kapağı değişim gerektirebilir. Eğer değiştirmezseniz her geçen gün yakıt kapağı düzgün kapanmakta zorlanacaktır ve bunun sonucunda kapak düzgün kapanmayacağı için kötü kokular, veya riskli sızıntılar meydana gelecektir.

Yakıt kapağı genel olarak pompacının gördüğü ve genel durumunu onun tespit ettiği bir araba parçası olduğu için araç sahibi olarak yakıt kapağı ile bir işimiz olmuyor. Peki bu durumda yakıt kapağı arıza teşhisini nasıl yapabiliriz? Öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Yakıt Kapağı Çıt Sesi

Yakıtla çalışan tüm arabaların yakıt haznesine basınç ile dolum yapılır. Bu basınç yakıt kapağının sağlam olmadığı durumlarda sorunlara yol açabilir.

Yakıt kapakları yazının başında da söylediğimiz gibi yakıt tankında bulunan yakıtı korur. Yakıt yanıcı bir madde olduğu ve tehlike arz ettiği için onu koruyan kapağın normal bir kapak olmasını bekleyemeyiz. Tehlikeler genel itibariyle istisnai olduğu için yakıt kapağının gevşek veya arızalı olması sizi bir süre götürebilir ancak bu yakıt kapağını değğiştirmeyeceğiniz anlamına gelmez.

Üretici firmalar yakıt kapaklarını genellikle çıt sesi çıkacak bir tasarımda üretirler. Bu ses ile pompacı kapağı yeteri kadar sıktığını çıt sesini duyarak anlayabiliyor. Yakıt güvenliği için çok yararlı bir özellik olan bu ses olmadığı zamanlar kapağın ne kadar kapandığını kapansa bile güvenli olup olmadığını bilemezdik.

Yakıt kapağının arıza belirtisi, çıt mekanizmasının bozulması sonucu kapağın dönmeye devam etmesi ile açıklanabilir. Bu da kapağınızın değişim vaktinin geldiğini gösterir.

Yakıt Deposu Ağzında Dikkat Çeken Renklenme

Yakıt deposu ağzı normal şartlarda temiz olan bir yer iken eğer yakıt kapağı tam kapatılmadıysa yakıt dumanlarının o bölgede garip bir renklenme yaptığını görebilirsiniz. Bu duman o bölgede yakın sızıntısının olduğunu da bir işaret olduğu için tehlikeli bir durum olmadan yakıt kapağınızı kontrol ettirmeli eğer arızalı ise değiştirmelisiniz. 

Sürüş Esnasına Yakıt Kokusu Almak

Yakıt deposu, yoğun bir yakıtın olduğu ve genellikle 45-65 litre arasında bir alandır. Bu alanda bulunan yakıt fazla olacağı için yakıt deposu ağzının yarım açık olması ile benzin kokusunu koklamanıza neden olacaktır. Yolda giderken burnunuza benzin kokusu geliyorsa bu durum hem sağlığınız açısından, hem sürüş dikkatiniz açısından hem de yakıtın bir ateş kaynağı ile tutuşma olasılığının yüksek olmasından dolayı tehlikeli olabilir. Koku duyunuza sürüş esnasında dikkat etmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Yüksek Yakıt Ekonomisi

Yakıt kapağınızın arızalı olması durumunda belirti olarak görebileceğimiz sorunlardan biri de uçucu olan yakıtın yakıt deponuzdan zamanla yok olmasıdır. Bu da gideceğiniz menzili düşürerek tekrar yakıt ikmali yapmanıza neden olur. Kötü yakıt kapağı nedeniyle deponuzdan uçan yakıt 1 yıl içinde 100 litreye kadar ulaşabilir. Tüm bunlardan sonra yakıt gazlarının uçması kötü sera sorunlarına neden olabilir. Ciddi bir sayı olması yakıt kapağınızın ne kadar önemli olduğunu anlatmakta yardımcı olmuştur umarım.

Gösterge Uyarı İkaz Lambası

Kötü bir yakıt kapağı belirtileri arasında uyarı ikaz lambasının olduğunu da söyleyelim. Yakıt kapakları aracın emisyon sisteminin bir parçası olduğu için olası yakıt sızıntısı sistemin çalışmasını zorlaştırabilir.

Bu sistemlerin adına Evaporatif emisyon sistemi(Evap) denir. Bu sistem yanıcı yakıt buharlarının atmosfere salınımını engellemek için tasarlanmıştır. Eğer sistem bir kaçak olduğunu algılarsa motor kontrol ışığını yakarak sistem belleğinde bir diyagnostik hata kodunu (DTC) kaydeder.

Eğer gösterge panelinde P0457 ve P0455 hata kodlarını alırsanız gözden geçirmeniz gereken bir yakıt kapağı olduğunu bilmelisiniz.

Bilmenizi istediğimiz bir başka konu ise Emisyon Kontrol Sistemi olan Evap’ın yakıt deposunun %15 ten az olduğu ve %85 ten dolu olduğu ve çok sıcak ve çok soğuk olan durumlarda çalışmayacağıdır. Dolayısıyla bu testin sonucunu genellikle araç park halindeyken alırsınız.

Fiziksel Arıza Tespiti Yapamıyorum

P0457 ve P0455 arıza kodlarından herhangi birini aldınız ancak sorunun tespitini fiziksel olarak bulamadıysanız vakum testi, el vakum pompası, duman testi, kabarcık testi ve basınç testi yardımıyla sızıntının nerede olduğuna bakabilirsiniz. Bu testleri yapabilmeniz için özel ekipman sahibi olmalısınız.

İkinci El Araba İlanları

HENÜZ YORUM YOK