Ana Sayfa Danışman Kule Gergisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Kule Gergisi Nedir? Ne İşe Yarar?

0
8750

Kule Gergisi Nedir?

Amortisör kuleleri, amortisörlerin üst kısmının bağlandığı aracın şasesine ait parçalardır. Bir başka deyişle aracın amortisörle temas eden ilk parçasıdır. Kule gergisi, 2 kule arasında bulunan, bazı araçlarda fabrikasyon olarak, bazı araçlarda da sonradan monte edilmiş olarak bulunan performans parçasıdır. Kulelerin kapanmasını engeller.

Kule Gergisinin Görevi Nedir?

Kule gergileri, özellikle sert virajlarda süspansiyon kulelerinin esnemesini en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır. Süspansiyon kuleleri tipik olarak viraj alırken esneyerek bir miktar çekiş kaybına veya çekişin yola aktarılmamasına neden olur. Kule gergileri amortisör kulelerinde esnemeyi önleyecek şekilde tasarlandığından, enerjiyi bir güç yükleme kulesinden alıp diğer kuleye aktararak viraj alırken dağıtırlar. Bu, tekerleklerin yere paralel kalmasına yardımcı olarak aracın yol tutuşunun artmasına yardımcı olur. Sonuç, daha iyi yol tutuş ve viraj performansıdır.

Kule Gergisi Ne Zaman Monte Edilmelidir?

Kule gergisinin takılma amacı, otomobilin yol tutuşunu arttırmak ve sağlıklı bir şekilde yol katetmesini sağlamaktır. Bu sebeple otomobilin kilometre sayacıyla kule gergisinin bir bağlantısı yoktur. Kilometresi kaç olursa olsun her türlü araca montajı yapılabilir. Genellikle spor otomobillere takılması şiddetle önerilir. Bahsi geçen durum stok araçlar için geçerlidir. Şimdi ise kule gergisinin kesinlikle gerekli olduğu araçlardan bahsedelim;

  • Araca sonradan fabrika ebatları dışında(daha büyük) Jant-Lastik kombinasyonu uygulanması,
  • Araca sonradan spor yay, coilover süspansiyon işlemi uygulanması

durumunda kule gergisi montajı gereklidir. Süspansiyon modifikasyonu aracı sertleştireceği için aracın şasesine daha fazla yük binmesine neden olur. Bu yükün dağıtılmasında kule gergisinin önemi büyüktür.

Kule Kapanması ve Patlaması Nedir?

Kule kapanması veya patlaması, amatör otomobil modifiyesi yapanların sıkça karşılaştığı bir durumdur. Araca sonradan takılan süspansiyon sistemini etkileyen jant, yay gibi modifiyeler araıc sertleştirir. Kulelere binen yük artar. Bu yük şaseye dağıtılamadığında, kulelerde kapanma görülür. Çok yüksek basınçta ise kule patlayarak zarar görür. Kulelerin kapanması durumu, aracın ön takımının daha sık bozulmasına neden olur. Lastikler dışa doğru açılır. Bu durum lastiklerin içerden yenmesine neden olur. Lastikler yere tam basamadığı için fren mesafesi artar. Yol tutuşu azalır.

2.El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK