Lastiğinizi Nasıl Korursunuz?

0
1193

Arabanızın gidişini, duruşunu belirleyen tek şey lastiklerinizdir. Günümüz koşullarında aracınızın lastiklerini 6 yılda bir değiştirmeniz önerilir. Aracın en büyük masrafları da lastiklerdir. 4 adet olmasından dolayı, epey bir masraf açmaktadır. Sahip olduğunuz lastiklerin ömrünü uzatıp, daha etkili sürüşler elde edebilirsiniz. Lastiğinizi Nasıl Korursunuz? konusu sizin ve diğer insanlar için oldukça önemli bir konudur.

Lastiğinize Neler Zarar Verir?Lastiğinizi Nasıl Korursunuz?

Lastiğinizin uzun ömürlü olması tamamen yol koşullarına bağlıdır. Oksijen ve nem lastiğinizin en büyük iki düşmanıdır. Nemlenen lastik aşınmaya ve bozulmaya başlar. Lastiğin içerisine doldurulan oksijen, lastiğinize zarar vermektedir. Diğer bir zarar verici problem ise doğrudan yansıyan güneş ışığı ve sıcaklığıdır. Güneş ışınları lastiğinizin hamurundaki maddeleri bozup, işlevini yerine getirememesini sağlamaktadır.

Lastiğinizi Nasıl Korursunuz?

Lastiğinizin havasına dikkat etmelisiniz

Lastiğinizi önerilen basınçlarda kullanmalısınız. Fazla şişirdiğiniz zaman esneme payı azalacağı için çatlaklar meydana gelebilir. Fazla şişirilen lastikler genellikle patlamaya ve hava kaçırmaya daha elverişli olmaktadır.

Yerle Temasını AzaltmakLastiğinizi Nasıl Korursunuz?

Aracınızın lastikleri en büyük darbeyi yerdeki betondan almaktadır. Aracınızı havada durmasını sağlamak, elbette ki imkansızdır. Aracınızın lastiklerinin temasını en aza indirmek için naylon, kumaş ve tahta koyabilirsiniz. Bu sayede alınan hasarı en aza indirebilirsiniz. Aracınıza uzun süre binmeyecekseniz, bu taktikleri uygulayabilirsiniz.

Deterjan, benzin ve yağlardan uzak durun!

Deterjan, benzin ve yağ gibi sıvılar lastiklerinize son derece zarar vermektedirler. İçlerinde bulundurdukları yakıcı ve çözeltici maddeler nedeniyle lastiklerinizin içinde bulunan maddelere zarar verirler. Bu maddeler yol tutuşu, hava kaçırma, çatlama ve bozulma gibi sorunlara sebep olmaktadırlar. Benzin istasyonlarında yakıt almak için durduğunuz zaman tekerleklerinizi kontrol etmelisiniz. Sıvı maddeyle temas eden lastiklerinizi, kuru bezle silmelisiniz.

Depolama

Dört mevsim lastikler dışındaki lastikleri mevsimi bitince aracımızdan çıkartırız. Genellikle çıkarılan lastikleri bir depoya veya garajımıza koyarız. Lastiğimizi sakladığımız yer nemsiz ve ortalama sıcaklıkta olmalıdır. Uzun süre sıfır derecenin altında duran lastikler donar ve işlevlerini yitirirler.

Lastiklerin Eskidiğini Nasıl Anlarsınız?

Lastik sırtının derinliğini ölçmelisiniz. 1.6 milimetreyi geçiyorsa aşınmamış demektir. Lastiğinizin yanaklarına dikkat etmelisiniz. Çatlak, aşınma ve bozulmaları rahatlıkla görebilirsiniz. Direksiyonda titreme, frenleme yaptığınızda ve gaza bastığınızda tepki vermiyorsa lastiğiniz aşınmıştır. Her zaman önerdiğim en önemli anlama yöntemi; Bir ustaya gidip, lastiklerinizi kontrol ettirmenizdir.

 

İkinci El Araç İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here