Lastik yenileme zamanları ve lastik kontrolleri hakkında merak edilenleri ustasına sorduk!
Lastik yenileme konusu, araç sahipleri için oldukça önemlidir. Güvenli sürüş için son derece önemli bir detay olan lastik yenileme, aracın performansı, yakıt tüketimi optimizasyonu konularında da etkilidir. Güvenli sürüş, konforlu yolculuk, daha az yakıt tüketimi, daha iyi performans için lastik yenileme dönemlerine dikkat etmek gerekir.
Lastikler ne zaman yenilenmeli, lastiklerin kullanma tarihi var mı, lastikler aşınırsa ne olur, lastik yenilemesi nasıl yapılır sorularını işin ustasına sorduk!
Her Lastik Her Araca Uymaz!
Her motorlu aracın lastiği kendine özeldir. Bu nedenle genellikle farklı bir araç tipi için uygun olan lastik diğeri için uygun olmayabilir. Hangi tipte ve ölçülerde lastik kullanmanız gerektiği konusunu aracınızın kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Ayrıca yetkili servisiniz de sizi bu konuda bilgilendirebilir.
Araç Lastik Tarihleri
Araçların lastikleri üzerinde son kullanma tarihi yazmaz. Yani oto lastik son kullanma tarihi yoktur. Ancak üretim tarihi mevcuttur. Bu tarihleri kontrol etmek, araç lastik değişimi gerekliliği konusunda önemli bir referans verebilir. Örneğin düzenli şehir içi kullanımda 4 yılı geçirmiş lastikler için değişim zamanı gelmiştir demek yanlış olmaz.
Lastik Diş Derinlikleri
Lastiklerin diş derinlikleri, lastiğin değişime ihtiyacı olup olmadığını anlamak için en önemli ipucunu verir. Genellikle 3 mm altındaki diş derinliği lastik değişim zamanının geldiğini gösterir.
Yıpranmış Lastikler
Diş derinliğine yırtık, aşınma, kesikler eşlik ediyorsa yine araç lastiklerinin ömrü tükenmiş demektir. Tabanda yanaklarda yırtılma va çatlama varsa kesinlikle lastik değişimi yapılmalıdır.
Lastik Kontrolü Ne Zaman Yapılır?
Özellikle kış öncesinde ve yaz öncesinde yani mevsim geçişlerinde lastik kontrolü yapılmalıdır. Bu kontrollerle yıpranma tespit edilirse lastik değişimi sağlanmalıdır. Ayrıca yazın yaz lastiği ve kışın da kış lastiği kullanmak, aracın performansı, lastiklerin daha uzun süre kullanılabilmesi ve güvenli sürüş için gereklidir.