Günümüzde otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Özellikle otomobilini çok kullanan kişiler, yakıt ekonomisi için benzinli yerine lpg’li araç tercih ediyor. Benzinli bir araçta lpg kullanımı, ortalama olarak %40 tasarruf sağlıyor. LPG yakıt sistemi bazı marka model otomobillerde fabrika çıkışı olarak bulunabildiği gibi, genelde otomobillere sonradan montajlanıyor. Lpg’nin çalışma prensibinden basit bir şekilde bahsedecek olursak; lpg dolum ağzından aracın lpg tankına yakıt dolumu yapılır. Yakıt deposundan yakıt hatları vasıtasıyla lpg regülatörüne yakıt gönderilir. Lpg regülatöründe Sıvılaştırılmış lpg, gaz hale geçer ve motora verilir. Lpg sisteminin elemanları zamanla deformasyona uğrayarak arıza oluşturabilir. Bu arızalardan biri de Lpg dolum ağzının arızalanmasıdır. Lpg dolum ağzı bozulduğunda yakıt kaçırabilir. Bu yazımızda sizlere; Lpg dolum ağzı gaz kaçırıyor ne yapmalıyım sorusunun cevabını vereceğiz.
Lpg Dolum Ağzı Gaz Kaçırıyor Ne Yapmalıyım?
Lpg dolum ağzı bir anda arıza yapabilir. Yani aracınızda hiçbir sorun yokken bir gün yakıt aldığınızda lpg dolum ağzından gaz kaçırma görülebilir. Böyle bir durumda yapılması gereken, dolum ağzının değiştirilmesidir. Ancak değişim imkanı o an için mümkün değilse yapılması gereken, anahtar gibi bir nesne ile dolum ağzına bastırmaktır. Dolum ağzında bulunan gaz tahliye edilir. Dolum ağzının diğer ucunda gaz kesicisi olduğu için dolum ağzına bastırıldığında depodaki gaz tahliye olmayacaktır.
Dolum Ağzının Değişimi Nasıl Yapılır?
Dolum ağzının değişimi Lpg servisleri tarafından yapılır. Dolum ağzı depo bölümünden sökülür. Ayrıca dolum ağzının uç kısmı da sökülerek yerinden çıkarılır. Yeni dolum ağzı yerine takılır. Bu işlem yaklaşık yarım saat sürmektedir. Dolum ağzı değişim maliyeti ise ortalama 100 ₺’dir.
Dolum Ağzını Depo Kapağı İçerisine Almak
Bazı otomobillerde lpg dolum ağzını depo kapağı içerisine taşınabilmektedir. Bu işlem için aracınızın depo kapağı bölümünde fazladan bir bölüm olması gerekiyor. Lpg servisleri tarafından yapılan bu işlemde dolum ağzı yerinden sökülür. Depo kapağı bölümünde bulunan fazlalık kısım kesilir. Depo dolum ağzı, depo kapağına montajlanır. Dolum ağzı biraz uzatılmalıdır. Bu durum, fabrikasyon lpg’li araçlarda fabrika çıkışı bu şekildedir.