Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin daha uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Bakımlar dışında dikkat edilmesi gereken şeyler de vardır. Mesela dizel otomobillerde almış olduğunuz yakıtın kaliteli olması gerekir. Aksi halde yakıt sisteminde sorun oluşur. Dizel otomobillerin yakıt sistemi arızaları oldukça maliyetlidir. Yakıt sistemi arızalarından biri de mazotun geriye kaçmasıdır. Genelde eski model otomobillerde meydana gelen bu arıza sebebiyle otomobil geç çalışmaktadır. Yazımızın devamında ” mazot geri kaçıyor ne yapmalıyım? Sorusunun cevabını vereceğiz.
Dizel Otomobil Nasıl Çalışır?
Dizel otomobilin çalışma prensibinden basit bir şekilde bahsedecek olursak; kontak açıldığında aracın ısıtma bujileri devreye girer. Yanma odası ısıtılır. Aynı zamanda depoda bulunan yakıt motoru yakıtı motor bölümüne aktarır. Marşa basıldığından itibaren motorda bulunan yakıt pompası çalışır. Enjektörlere yakıt iletir. Motorun ECU’su enjektörlerin açılmasını sağlar. Yanma odasına yakıt hava karışımı verilir. Pistonların çalışması ile yanma sağlanır ve motor çalışır.
Mazot Geri Kaçıyor Ne Yapmalıyım?
Otomobillerin yakıt sisteminde oluşan sorun sonucunda aracın yakıtı geri kaçmaktadır. Bunun sebebi de genelde motor bölümünde bulunan yakıt hortumlarıdır. Mazot geri kaçtığında araç zor çalışacaktır. Motor bölümü açıldığında manuel olarak yakıt pompalamak için el pompası vardır. Bu pompayı çalıştırırsanız araç kolay bir şekilde çalışacaktır. Ancak sorununuzu çözmek için iyi bir servise aracınızı götürmelisiniz. Sorun yüksek ihtimalle küçük bir oring contadan kaynaklanmakta olup kolay bir şekilde çözülecektir. Bazı otomobillerde bu arıza kolay bir şekilde çözülememektedir. Bu durumda ise yakıt hortumuna çek valf takılmaktadır. Çek valf ile birlikte yakıtın geri kaçması engellenmektedir. Bu da bir çözüm olarak kabul görmektedir.
Bu sorunun sık görüldüğü otomobiller;
- Ford Fiesta 1.4 TDCİ
- Peugeot 206 1.4 HDİ
- Citroen Berlingo 1.9D
- Renault Kangoo 1.9D
- Citroen Saxo 1.5D
Otomobiller her ne kadar komplike sistemlere sahip olsa da genel çalışma mantığı oldukça basittir. Depoya doldurulan yakıt, motor içerisinde yakılır ve mekanik enerjiye dönüştürülür. Bu sayede aracın hareketi sağlanır. Otomobillerin genel çalışma mantığı aynı olsa da farklı yakıt türleriyle çalışan motorların çalışma sistemlerinde de farklılık vardır. Benzinli otomobillerde bulunan bujiler, yakıtın yakılması için ateşleme sağlarken; dizel otomobillerde yüksek basınçta püskürtülen yakıt sıkıştırma ile yakılabilmektedir.
Dizel Araç Benzin İle Çalıştırılırsa Ne Olur?
Zaman zaman yakıt istasyonlarında aracınıza yanlış yakıt koyulabilmektedir. Bu durum araç çalıştırılmadan önce fark edilirse büyük bir masraf edilmeden sorun çözülebilir. Araç içerisindeki yakıt komple boşaltılır. Doğru yakıt yüklemesi yapılır ve yola devam edilebilir. Ancak bu durumu fark etmezseniz çok büyük bir sorunla karşı karşıya kalırsınız. Peki ne olur?
Dizel araca benzin koyulup araba çalıştırıldığında; mazotla karışık benzin motora verilir. Mazotu enjektörlere dağıtan mazot pompası benzin-mazot karışımını enjektörlere verir. Aracın egzozundan değişik bir duman çıkar. Yakıt sistemi arızalanır. Bu tarz bir durum ile karşılaştığınızda tüm sorumluluk yakıt istasyonuna aittir. Aracınıza işlem yaptırmadan önce yakıt satın aldığınız yer ile irtibat kurmanız gerekir. Ayrıca yaptıracağınız her türlü işlem için fatura alıp istasyona ibraz etmeniz gerekir.
Yakıt Sistemi Yenilenmelidir
Aracın tamir işlemi için depo dahil olmak üzere tüm yakıt sistemi, pompa ve enjektörler sökülür. Deponun içerisi boşaltılarak temizlenmesi sağlanır. Aracın deposu yerine montajlanır. Sökülen yakıt sistemi elemanları, pompacıya götürülür. Yakıt enjektörleri, revizyon ile kurtarılabilirse revizyon edilir. Mazot pompası da yenilenir. Araca montajı gerçekleştirildikten sonra araca yakıt koyulur ve çalıştırılır. Benzin derişimi çok ise çok nadir de olsa pistonda aşınma ve delinme görülebilir. Bu durumda ise yapılması gereken, motorun komple sökülüp revizyon yapılmasıdır. Oluşan hasarın yakıt sebebiyle oluştuğuna dair tutanak tutularak; yakıt alınan firmaya ibraz edilir. Tüm masrafı yakıt istasyonu karşılamalıdır.
Dikkatli Olun
Aracınıza yakıt aldıktan sonra fişinizi kontrol etmeden aracı çalıştırmayınız. Fişinizi kontrol edip herhangi bir sorun var ise yakıt istasyonu ile görüşüp sorunu çözmelisiniz.