Motor Freni Nedir, Nasıl Çalışır Ve Neden Önemlidir?

Motor freni nedir? Ne zaman kullanılmalıdır? Nasıl çalışır? Detaylar...

0
11701
motor freni

Motor freni nedir, nasıl çalışır ve neden önemlidir? Arabanızı doğru ve güvenli bir şekilde sürmek için faydalı olabilecek bazı özellikleri bilmek önemlidir. Bunlar arasında motor freninin kullanılması en önemlilerindendir. Detaylara göz atalım.

Motor freni nedir?

Motor freni çalışma prensibi

Günlük sürüşte, yavaşladığınızda, bir vitesten diğerine geçtiğinizde, alt vitese geçildiğinde, debriyaj kademeli olarak bırakıldığında aracınızda hafif bir yavaşlama hissedeceksiniz. Bu yavaşlama, tam da devir sayısındaki artış sayesinde motorun bir vitesten diğerine geçerken mekanik enerjiyi emmesine izin veren motor freninden kaynaklanmaktadır.

Motoru freni nasıl çalışır?

Motor freni genellikle daha sportif sürüşte kullanılır. Aslında, manuel şanzımanlı otomobiller, sürücünün tur sayısını maksimuma çekerek tam otonom bir şekilde ne zaman vites değiştireceğine karar verebilmesini sağlıyor. En bilgili sürücüler genellikle bir viraja girerken motor frenini kullanır, giriş hızını düşürmek için bir veya daha fazla vites küçülterek frenlerin kullanımını azaltır. Ancak motor freni, acil frenleme durumunda, aracın hızını hızla düşürmek için veya fren sisteminin zorlanmasını önlemek için dik yokuşlarla uğraşmanız gerektiğinde de kullanılabilir ve kullanılmalıdır.

Motor freni neden önemlidir?

Motor freninin bir otomobilin fren sistemi üzerinde büyük etkisi vardır. Bu sistem, balataların fren üzerinde oluşturduğu sürtünme sayesinde aracın yavaşlamasına ve durmasına izin verir. Fren pedalına basıldığında, kaliperin pabuçlar üzerinde hareket etmesini sağlayan bir hidrolik pompa etkinleştirilir. Bunlar disklerle temas ederek sürtünme oluşturur ve arabanın hareketini yavaşlatır.

Aşınmanın çalışmalarını etkilemesini önlemek için araba frenleri düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Öncelikle kampanalı ve diskli araba frenlerini ayırt etmeniz gerekir. İlki, bir tambur ve tambur üzerine içeriden kuvvet uygulayan ve dönüşünü frenleyen bir sürtünme malzemesi ile yapılmış iki çeneden oluşurken, ikincisi, üzerinde bir pergelin bulunduğu bir diskin varlığı ile karakterize edilir.

Her 15.000 / 20.000 kilometrede bir kontrol edilmesi tavsiye edilir, ancak fren sisteminden gelen titreşimler durumunda sistem derhal kontrol edilmelidir.

Uyarı ışığının yanması, frenleme sırasındaki gürültü, frenleme yüzeyinde derin dairesel çizgiler veya radyal çatlaklar olması veya aşırı ısınma durumunda dahi, aracınızı kontrol ettirmenizi öneririz.

Fren hidroliği seviyesini ve balata ve disklerin aşınma durumunu kontrol etmek de önemlidir, çünkü bunlar aşındığında, fren kaliperi pistonu disk kalınlığındaki kaybı telafi etmek için daha büyük bir gezinme yapmak zorunda kalacak ve daha büyük bir miktarı emecektir.

Sahibinden Satılık Arabalar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here