Otomobillerde olduğu kadar motosikletlerde de lastik seçimi çok önemlidir. Hatta motosikletler için çok daha önemli olduğunu söylemek mümkün.
Bugün sizlerle lastik seçimi ile ilgili bir derleme paylaşıyoruz.
Motosiklet sürüş güvenliği için en önemli unsurlardan birisi lastiktir. Özellikle yağışlı ve ıslak zeminlerde göstereceği performansın hayati öneme sahip olduğunu unutmayın.
Motosikletinizi kullanmadan önce lastikleriniz de mutlaka patlak, darbe, hasar ve aşınma kontrolü yapınız.
Lastiklerin kullanılmadıkları dönemlerde muhafaza edilme şekli ömürlerini ve performanslarını etkilemektedir. Lastikler serin, kuru, karanlık ve bir miktar havalandırılan bir yerde muhafaza edilmelidir.
Islak zeminlerde motorunuzu çok dikkatli kullanın, eğer kullanmak zorunda değilseniz kullanmayın.
Kötü lastik en çok virajlarda ve ıslak zeminlerde kendini belli eder. Lastiklerinize güvenmiyorsanız virajları dönerken ve ıslak zeminde motosiklet kullanırken dikkatli olunuz.
Lastiklerin muhafaza edildiği yerin sıcaklığı nispeten dengeli ve 25°C’den (77°F) düşük olmalıdır.
Lastik seçimi yaparken, eğer yeni bir motor aldıysanız mutlaka üzerinde gelen lastiklerin markasını kontrol ediniz, eğer kaliteli bir ürün değilse hemen değiştirmenizde fayda vardır.
1 Lastik Yük Kapasitesi
Lastiklerin yük taşıma kapasiteleri birbirlerinden farklıdır. Azami yük sınırının geçilmemesi çok önemlidir.
Lastiklerin “Yük Kapasitesini” belirlerken motosikletin ağırlığını, isteğe bağlı donanımın ağırlığını ve taşınacak yolcunun ağırlığını dikkate almanız gerekmektedir.
Düşük hava basıncı lastiğin yük taşıma kapasitesini azaltacaktır.
Yolculuğa çıkmadan önce motosiklete ilave edilecek toplam ağırlığı (bagaj, ekipman, yolcu) hesaplamanız gerekmektedir.
2 Rodaj
Yeni lastiklerden optimum performans alınabilmesi için ilk 100-200 kilometre çok dikkatli kullanılmaları gerekmektedir.
100-200 kilometrelik rodaj dönemi tamamlanana kadar ani hızlanmadan kaçınılmalı, sert fren yapılmamalı ve virajlara sert girilmemelidir.
3 Lastik Hava Basıncı
Lastiğe daima önerilen değerde hava basınız. Lastiğin soğuk durumdaki
hava basıncını sık sık kontrol ediniz, örneğin haftada bir kez.
Motosiklet sürücülerinin çoğu motosikletleri üzerinde çalışmayı çok sevmelerine rağmen hava basınçlarını kontrol etmeyi genellikle unutmaktadırlar.
Halbuki doğru hava basıncı motosikletin yol tutuş performansı açısından büyük önem taşımaktadır. Lastiklere fazla hava basılması sürüş konforunu etkilemekte ve lastiğin yol ile temasını azaltmaktadır.
Lastiklere az hava basılması ise yol tutuş özelliklerini olumsuz etkilemekte ve motosikletin “gezinmesine” neden olmaktadır.
Hatalı ve yetersiz hava basıncı lastiğin aşınmasını hızlandırmakta, yakıt tüketiminin artmasına ve azami hızın azalmasına neden olmakta, sürücünün motosikleti kontrol etmesini zorlaştırmaktadır.
Lastiklerinizin hava basıncını haftada bir kez kontrol etmeyi unutmayınız. Doğru hava basınçları motosikletin kullanma kılavuzunda yer almaktadır. Bagaj ya da yolcu taşınması halinde arka lastiklere, yüksek hızlarda kullanım için de ön lastiklere 0.2 bar daha fazla hava basılmalıdır.
4 Sırt Deseni Ve Lastik Hamuru
Sırt deseni lastiğin dışındaki, yol ile temas eden kısımdır.
Sırt deseni ve kauçuk hamuru lastiğin kullanım alanına bağlı olarak seçilmektedir. Özellikle kauçuk hamuru yüksek derecede tecrübe ve teknik know-how gerektirmektedir.
Sert kauçuk hamuru lastiğin yapacağı kilometreyi artırırken tutunmasını azaltmaktadır. Yumuşak kauçuk hamuru ise tutunmayı artırırken lastiğin yapacağı kilometreyi azaltmaktadır.
5 Lastiğe Zarar Veren Unsurlar
1. Direk güneş ışını
2. Lastiğin üzerinde kalan yağ, solvent, mazot, petrol türevleri ve deterjan kalıntıları
3. Lastik havası içindeki oksijen ve nem.
4. Havasız ve 0 derece altındaki ısılarda muhafaza(Lastik sertleşir).
5. Direk betonla temas etmesi
İkinci el motosiklet ilanları için tıklayın.
Tekerinize Taş Değmesin.