Motosiklet yarışçıları yol standartlarının çok üstünde olan pistlerde, hız sınırlarının üzerinde seyredebilmektedirler. Olası kazalara karşı güvenlikli alanlar, darbe emici bariyerler, geniş ve zımpara asfalt gibi birçok önlem alınmaktadır. Her insan 300 km/s gibi hızlarda, üzerinde ultra güvenlikli malzemeler olmasını isteyecektir. Bu önlemlerin yanında, motosiklet yarışçılarının tulumları da özel üretimdir.
Özel Tasarım
Motosiklet yarışçılarının tulumları üzerlerine özel olarak tasarlanmaktadır. Vücut ölçüleri, motosikletlerinin rüzgâr panelleri, oturuş pozisyonları, motosikletin üzerinde rüzgârın etkisi gibi önemli noktalara dikkat edilmektedir. Yüksek hızdaki kazalarda vücudun ve kıyafetlerin, alev almasını engelleyecek kadar kalın deriler kullanılır. Eşofman kadar rahatlık sunulamasa da yarışçıların, konsantrasyonunun bozulmaması için gereken rahatlıklar sağlanmaktadır. Tulumların ortalama ağırlığı 4.5 kilogramdır. Marc marquez’in 65 kilogram olduğunu göze alırsak tulumlar yeterince ağırdır. İpliklerin birisinde kopma meydana gelse de diğer sıranın tutunması için çift sıra halinde dikilmektedir.
Kullanılan Derinin Önemi Nedir?
Genellikle sığır ve kanguru derisi seçilmektedir. Bu iki deri çeşidi sürtünmeye ve darbeye karşı daha son derece kalitelidir. 1.2-1.4 milimetrelik kalınlıklarda seçilen bu deriler motosiklet yarışçılarının hayatlarını kurtarmaktadır. Üç katman olan tulumun sert kalıp, yumuşak kalıp ve jel ped konulduktan sonra korumaları takılır. Omuz, dirsek ve diz bölgeleri düşme esnasında, en çok hasar gören uzuvlar olduğu için ekstra kayganlaştırıcı eklemeler yapılmaktadır. Kayganlaştırıcı pedler sayesinde yarışçılar sürüklenmeye devam eder ve çarpmalara karşı daha az hasar alır.
Motosiklet yarışçılarının tulumlarının içindeki hava yastıkları!
Üst gövdeyi korumak için tasarlanan bu hava yastıkları, darbe esnasında 5 santimetreye kadar şişmektedir. Bu hava yastıkları, tulumun genişlemesiyle birlikte sürücünün dışarısına fırlamaz.
Hava Akışı
Pist koşullarında ısınan bir motosiklet, yarışçının konsantrasyonunu kolayca düşürebilmektedir. En küçük hatanın bile büyük facialara yol açtığı bu yarışlarda, tulumların hava akışı çok önemlidir. Yarış tulumlarının hava kanalları, motosikletin hava akışına göre üretilmektedir.
Susuzluk!
Tulumlar ne kadar havadar ve konforlu olsa da yarışlarda gerginlik en yüksek seviyededir. Uzun turlar ve sıcaklık sonucu sürücüler sağlık problemleri ile karşılaşmamaları için 300 mililitrelik su depoları mevcuttur. Sırt kısımlarında, deve hörgücü gibi gözüken kısma su torbası yerleştirilmektedir. Su torbası pipet benzeri malzemelerle kaska iletilir. Bu sayede kullanıcı yarış sırasında kaybettiği teri geri kazanmaya çalışır.
Sonuç olarak motosiklet yarışçılarının tulumları derin ve ileri teknoloji kullanılarak üretilmektedir. Yarışlarda en önemli avantaj olan hafifliği yakalayabilmek için yüksek masraflar edinilmektedir. Motosiklet yarışçıları hayatlarını tulumlarına borçludurlar.