Satış Rekoru Kıran Dizel Motor!
Otomotiv markaları tarafından; benzinli, dizel, hibrit ve elektrikli olmak üzere birçok farklı araç motoru geliştiriliyor. FCA (Fiat Chrysler Automobiles) tarafından geliştirilen Multijet de bunlardan biri. Bu yazıda, lansmanı yapıldığı günden itibaren ülkemizde satış rekorları kıran, Fiat Egea‘da da kullanılan Multijet motoru ve varyasyonlarını inceleyeceğiz.
Multijet nedir?
Multijet, FCA tarafından geliştirilen bir dizel motordur. FCA grubun içinde bulunan Fiat, Alfa Romeo, Jeep markaları da bu verimli dizel motorun varyasyonlarını modellerinde kullamaktadır. Ayrıca FCA’ın proje bazlı iş yürüttüğü diğer markaların modellerinde de bu motor kullanılmıştır. Opel, Peugeot ve Citroen markalarının hafif ticari araçlarında FCA ile yaptıkları işbirlikleri bu kullanımlara örnektir.
Multijet motorlar nasıl çalışır?
Motor, ortak hat üzerinde elektronik kontrollü yüksek basınç püskürtmesi yaparak çalışma gösterir. Maksimum püskürtme sayısını çevrime göre 8’e kadar çıkartabilen bu motor teknolojisi, performans ve yakıt tasarrufu konusunda oldukça iyi sonuçlar verir. Multijet motorun, diğer dizel motorlardan en büyük farkı, motor devrine göre püskürtme sayısının birbirine yakın aralıklarla yapıyor olmasıdır. Enjeksiyon hareketi öncesinde yakıtın rail adı verilen alanda sıkıştırılması, basıncın yükselmesini sağlar. Bu da sık aralıklarla püskürtmeye olanak verir.
Multijet 2 nedir ?
Fiat Powertrain tarafından 2009 yılında geliştirilen 2. nesil dizel motordur. Yenilenmiş motor ile birlikte püskürtme işlemi motor devrine uygun olarak akıllı ve dozajlı bir şekilde gerçekleştirilir. Güncel olarak, Multijet 2 motor seçeneği 1.3, 1.6 ve 2.0 olmak üzere üç farklı motor hacminde kullanıcıya sunuluyor.
İki motor arasındaki parça ve çalışma farkı;
Multijet motor çeşitleri nelerdir?
Güncel olarak FCA grubundaki araçlarda yaygın olarak 1.3, 1.6 ve 2.0 hacminde üç farklı motor seçeneği mevcut. Bu motorlardan; 1.248 hacime sahip ünite 95 beygir üretirken, 1.598 hacime sahip ünite 120 beygir güç üretiyor. 1956 cc sahibi ünite ise 170 beygirlik bir güç üretimi yapıyor.
1.3, 1.6 ve 2.0 Multijetler
Avantajlar ve Dezavantajlar
FCA tarafından geliştirilen bu dizel motorun en öne çıkan avantajı, düşük yakıt tüketimidir. Yakıt püskürtmenin devir başına maksimum 8 kez gerçekleşiyor olması sarfiyatı olumlu yönde etkiler. İkinci avantajı ise sessiz çalışma kabiliyetidir. Özellikle 1.3 hacimli üniteler bu konuda sessizlik konusunda iyi iş çıkartır.
Bu motor teknolojisinin en büyük dezavantajlarından biri, motorun düşük devirlerde güçsüz kalmasıdır. Bu da, performanslı kullanım için yüksek devirlerde kullanıma ihtiyaç duyulduğunu gösterir.