Ana Sayfa Danışman Off-Road Yolculuğu İçin Ön Hazırlık İpuçları 

Off-Road Yolculuğu İçin Ön Hazırlık İpuçları 

0
2631

Off-Road yolculuğu yapmak genellikle çoğu sürücünün trafikten ve asfalt koşullarından sıkılması dolayısıyla kendisini özgür hissetme nedenine bağlı olarak gelişen bir istektir.

İnsanlar bu tür macera konulu yolculuk yapmaktan büyük mutluluk duyuyorlar. Yeni başlayan sürücüler için tehlikeli bir yolculuk olsa da gitmeden önce bilmeniz gerekenlerin ne olduğunu öğrenirseniz bu konuda çok acemi bir insandan daha iyi bir seviyede olacağınızı söyleyebiliriz.

Off-Road yolculuğu yapmak isteyen acemi şoförlerin aracı nasıl hazırlamaları gerektiği ve yola çıkmadan önce yapması gereken şeylerin ne olduğunu beraber inceleyelim.

Seyahat Planlaması

Her yolculuk öncesinde olduğu gibi Off-Road Yolculuğu yapmadan önce de bir seyahat planlaması yapmamız gerekiyor. Bu seyahat planlaması içinde öncelikle hava durumu kontrolü yapmanız gerekiyor. Sonrasında gideceğiniz yerin bir pist mi yoksa halka açık bir alan olup olmadığına karar vermelisiniz.

Pist koşulları off-road yapma konusunda sizi yönlendirebilir ancak halka açık bölgelerde yola hakim olmamanız dolayısıyla karşınıza ani refleks belirtileri gösterebileceğiniz engebeler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tür zorlu yollar adrenalin seviyesini yükseltmek isteyen sürücüler için çok iyiyken amatör bir off-road yolculuğu yapan sürücüler açısından gayet zorlu bir süreçtir.

Seyahat Planınızı Bir Yakınınızla Paylaşın

Tehlikeli arazi koşullarında sürüş gerçekleştireceğiniz için tehlikeli bir sorunla karşı karşıya kaldığınız zamanlarda size ulaşacak bir kişi olsun. Bunun öncesinde o kişiye göndereceğiniz acil durum olduğunu simgeleyen bir işaret belirlemelisiniz. Bu konuda ayrıntılar ve gerekli önlemler dikkate alınmalı

Seçtiğiniz Bölgede İnceleme Yapın

Eğer bir pistte değilseniz seçtiğiniz bölgenin önce insanını sonra da pist durumu üzerinde bir inceleme yaparak kendinizi bölgeye ve yola alıştırmalısınız. Keyifli bir sürüş için kendinizi yola ve bölgeye yabancı hissetmemeniz gerekiyor.

Aracınızın Durumunu Kontrol Edin

Gereken planları yaptıktan sonra aracınızın ne durumda olduğuna bakmalısınız. Bu kontroller lastik basıncı, lastiklerin yapısı ve dişleri, yeterli seviyede olan şanzıman yağı, motor yağı, fren sıvısı, radyatör soğutma sıvısı, mekanik eklemlerin durumu ve süspansiyon sisteminin yola uygunluğu ve sağlamlığı kontrol edilmeli.

Bunların yanında yakıt seviyesi ve akü kontrol edilmeli. Akü başlıkları yerine oturtma işleminin iyi yapıldığına dikkat etmemiz gerekiyor. Sarsıntılı geçen önceki off-road yolculukları bu başlıkları yerinden çıkarmış olabilir. Yerinden çıkmış kablolar diğer elektronik bileşenlere zarar verebilir. En kötüsü yangın etkisi yaratabilir.

Kişisel Eşya Setinizi Hazırlayın

Kişisel eşya seti içinde yiyecekler, su, GPS  cihazları, temiz kıyafetler, iletişim araçları, büyük bir harita, büyük bir el feneri, ve ilk yardım çantası yer alır. Zor durumda kaldığınız zamanlarda elinizin altında böyle bir çanta bulunması sizi rahat ettirecektir.

Ekstra Alet ve Fazladan Yakıt Hazırlayın

Acil durumlar için araçta bulundurmanız gereken malzemeler ise yedek lastik, kriko, bijon anahtarı, ve yakıttır. Bu malzemeler hızlı deforme ve patlama yaşama ihtimali olan lastiklerin yoluna devam etmesi konusunda çok önemlidir. Off-Roaf eğlencenizin yarıda kalmasını istemeyiz.

Aracı Off-Road Versiyonuna Çevirin

Sıra geldi SUV aracımızı Off-Road versiyonuna çevirmek. Off-Road yolculuğu standart asfalt SUV’leri ile yapılabilecek bir yolculuk değildir. Bunun için araçta bazı değişiklikler yapmamız gereklidir.

Lastikler

Lastikler normal asfalt lastiklerinden daha büyük ve daha dişlidir. Ve çekiş konusunda oldukça etkilidir. Değiştirmeniz gereken ilk şey bu olabilir.

Hava Filtresi

Daha sonra hava filtresi değişimi yapmanız gerekiyor. Hava filtreleri aracın hava akışını en iyi şekilde almasını sağlayarak çekiş gücünü ve performansını artırıcı etki eder.

Amortisörler

Off-Road amortisörleri zemin durumuyla en iç içe olacak olan ve bu engebeyi sönümleme konusunda iyi iş çıkaran özel üretilmiş parçalardır. Sürüş kalitesini açısından büyük bir katkı sağlarlar. Zeminin engebe durumuna göre maruz kaldığı stresi çok iyi atar.

Işıklar

 

Eğer gece sürüşü gerçekleştiriyorsanız hem fark edilir olmanız açısından hem de potansiyel tehlikeleri fark etme kolaylığını elde etmeniz açısından off-road yolculuğu esnasında ışık kullanmanız çok önem kazanıyor.

Çamurluklar

Off-road çamurlukları yolun topraktan olması dolayısıyla yağmur durumlarında meydana gelen yoğun çamurun araca olan etki seviyesini büyük ölçüde azaltarak rahat bir sürüş gerçekleştirmenizi sağlar.

Gövde Zırhları

Gövde zırhları aracın yatma devrilme veya engebe sonucu gövde temas noktası belirmesi gibi durumlarda aracı korumakla yükümlü koruyucu zırhlardır. Aracın dört bir yanında bulunan bu zırhlar aracı çevreleyerek korumayı üst seviyede tutarlar.

Yükseltme Kiti

Yükseltme kiti, aracı off-road araçlarının kullanım konusunda olması gereken noktaya yükseltir. Bu nokta büyük tekerleklerin araç altında rahat bir konumda olacağı yüksekliktir. Tekerlekler normal tekerleklerden büyük olacağı için aracın yükseltme kitleriyle yükselmesi gerekir.

Çatı Rafları

Çatı rafları aracın Off-Road aracı olduğu görünümünü görsel açıdan kazanmasında etkin rol oynayan aparatlardır. Bu aparatlar aracın üst kısmına monte edilerek yanınızda getirdiğiniz kano, kayak, sörf tahtası, bisiklet, spor ekipmanları gibi ağır malzemeler, Off-Road yolculuğu gerçekleştirdikten sonra adrenalin seviyenizin artışa devam etmesi için kullanabilir.

Kaya Kaydırıcı Aparatlar

Kaya kaydırıcı aparatlar aracın yan tarafına temas eden kaya parçalarının marşpiyel bölümüne temas etmesini engellemek ve aracın geçiş kolaylığı yaşamasını sağlamak adına araçta bulunurlar.

Nerf Barlar

Yerden yüksek bir seviyede bulunan Off-Road araçları araca binmek konusunda sorun yaşattığı için ekleyeceğimiz Nerf barlar ile araca binmek konusunda rahatlık yaşayabiliriz.

Güvenlik ve Kurtarma Ekipmanları

Karşılaşabileceğiniz yolda kalma saplanma veya kaza durumlarında aracınızı diğer Off-Road araçlarıyla çekebilirsiniz. Bunun için çekme kayışları, Uzun halat, çelik kablo, naylon kayışlar, bulundurmanız gerekiyor. Tüm bunlara rağmen zorluk yaşıyorsanız vinç çağırmak zorunda kalabilirsiniz.

Kaza Anında Kullanacağınız Ekipmanlar

Kaza anında araç içinde sıkıştığınız durumlarda eğer kendinize müdahale edebilir bir seviyedeyseniz emniyet kemeri kesmek için kesici bir alet, cam kırmak içinse kırıcı bir aleti daha önceden elinizle kolay ulaşabilir bir noktaya yerleştirmelisiniz.

Anahtarlık

Basit ama etkili iki eşya olan düdük ve lazer anahtarlığınızda bulundurmanız gereken 2 malzeme türüdür. İkisi de acil durumlarda sorunları çözümleme aşamalarında yardımcı olabilir.

Off-Road Sonrası Araç Durumu

Off-Road yolculuğu sonrası yüksek performans sergilemiş olan aracınızda sızıntılar ve küçük hasarlar meydana gelmiş olabilir. Tekrar otoyola dönmeden lastik basıncını da kontrol etmeyi unutmayın.

Arazi Aracı Fiyatları

HENÜZ YORUM YOK