Ana Sayfa Danışman Oto Ekspertiz Nedir?

Oto Ekspertiz Nedir?

2
13716

Özellikle 2. el araçlarda alıcılar tarafından talep edilen oto ekspertiz, araca dair detaylı bilgiler içeren bir rapordur. Oto ekspertiz kontrolü yapılmadan alınan araçlar, uzun vadede çok ciddi problemleri ve sıkıntıları beraberinde getirebilir. Peki, sıkça karşılaştığımız bu oto ekspertiz nedir ve ekspertiz raporunda neler yer alır? Bu yazımızda sizlere detaylı olarak oto ekspertiz sürecini anlatacağız.

Oto Ekspertiz İşlemi

Spesifik bir konuda uzmanlığa ulaşmış kişi anlamına gelen eksper, oto ekspertiz sürecinde karşımıza çıkar. Oto ekspertiz, alanında yetkili çalışanın çeşitli teknik ekipman ve cihazlar ile aracın detaylarını inceleyip analiz etmesi ve sonuçlarını raporlamasını ifade eder. Bu işlemin ardından aracın geçmişinde yaşadığı parça değişimleri, mevcuttaki performansı ve yakın zamanda oluşabilecek problemleri tespit edilir. Oto ekspertiz sayesinde araçtaki görülmeyen kusurlar açığa çıkar. Peki, oto ekspertiz nasıl yapılır? Çoğunlukla aracın dışından başlayarak adım adım gidilir. Araç süreç içerisinde pek çok teste tabi tutulduğu için bütün aşamalar, tek tek uzman kişi ya da kişilerce yapılır. Araca uygulanacak işlemler sizin seçtiğiniz paketin büyüklüğüne göre değişir. Daha genel hizmetlerde kaporta ve mekanik kontrol edilirken detaylı hizmetlerde aracın motor kontrol ünitesi gibi parçaları da denetlenir.

Oto Ekspertiz Ne Zaman Yaptırmalı?

Özellikle 2. el araç alım satımından önce mutlaka yaptırılması tavsiye edilir. Kayıt dışı kazalar neticesinde değişen parçalar resmiyette gözükmezken uzman olmayan kişilerce tespit edilmesi de oldukça zordur. Bu sebeple ekspertiz raporuna ihtiyaç duyulur. Ayrıca test sürüşüyle anlaşılamayacak sorunların ve hali hazırda kullanılabilen fakat kısa süre sonra arıza çıkarması muhtemel sistemler, bu sayede tespit edilir. Bunların dışında araç muayenesi öncesinde de ekspertiz raporları ile aracınızın muayeneden geçmesine engel olabilecek sorunları önceden öğrenebilirsiniz.

Oto Ekspertiz Cihazları

İkinci el araçlarda daha sağlıklı bir alım-satım işlemi için ekspertiz yaptırmak zorunludur. Bu sebeple oto ekspertiz çeşitlerinin neler olduğunu bilmenizde fayda var. Pek çok oto ekspertiz çeşidi mevcutken seçtiğiniz paket içeriğine göre araçta bulunan her parça tek tek incelenir.

  • Boya Testi

Boya işlemi olup olmadığı ise değişen parça, düzeltme, işlem, kesme, kaynak işlemi kontrolleri sonrasında anlaşılır. Ayrıca aracın ana iskeletini oluşturan iç ve dış direkleri ile ön ve arka şasileri, taban sacları kontrol edilir.

  • Motor ve Mekanik Testi

Adından da anlaşılacağı üzere bu ekspertiz çeşidinde motor ve mekanik kontrol edilir. Aynı zamanda aracın kontrol cihazına bağlanılarak ABS, enjektör ve gösterge paneli sistemlerine giriş yapılıp arıza durumuna bakılır.

  • Süspansiyon Testi

Süspansiyon sistemi arasında yer alan amortisör, bu test sırasında denetlenir. Amortisör test istasyonuna giren araçların bütün parçaları genel olarak kontrol edilir. Parçanın yol tutuşu ve rüzgara olan direnci önemli olduğu için dikkatlice incelenir. Bu sebeple amortisör üst takozu, alt bağlantı burçları, çalışma esnasındaki sesleri ve çalışma değerleri ölçümlenir.

  • DYNO Testi

Vites geçişlerinin, soğutma sisteminin, egzoz gazının, motor ses ve titreşimlerinin kontrol edildiği DYNO testinde fabrika güç değeri ile test sonucu karşılaştırılıp motor performansı tespit edilir. DYNO testi esnasında motor, en alt devirden üst devirlere kadar çıkarılır. Ayrıca motor titreşimi, tekerlek bilyaları ve araç içerisi vibrasyonu kontrollere tabi tutulur. Tüm bunların dışında aktarma organları arasında yer alan şanzıman, şaft, aks ve diferansiyel gibi parçaların kontrolleri de sağlanır.

  • Yanal Kayma Testi

Yanal kayma testi sayesinde aracın tekerlek açıları belirlenirken ön düzen ve arka dingil grubunda oluşmuş tüm açısal bozuklukları tespit edilir. Bu ölçümle beraber kaza sonrası veya sert çukur ve kasis geçişlerinde meydana gelen tüm ön düzen ve arka dingil grubundaki eğrilik ve sapmalar anlaşılır.

  • Fren Testi

Fren testi ile beraber aracın tekerleklerine iletilen frenleme kuvveti ölçümlenirken fren esnasındaki sapma oranı da belirlenir. Bu test sayesinde araç lastiklerinin tutunma özelliği, fren diskleri ve balatalarındaki arızalar öğrenilir. Tüm bu incelemelerin dışında el fren sisteminin çalışması ve fren sistemindeki frenleme güç dağılımı tespit edilir.

  • Akü Testi

Oto ekspertiz sürecinde akünün ömrü, voltajı, şarj durumu ve marj akım değerleri mutlaka test edilir. Bu test sayesinde genel bir özet çıkarılırken akünün mevcut durumu hakkında bilgi edinilir.

Son olarak seçtiğiniz oto ekspertiz merkezinin büyüklüğüne göre ekipmanlar ve cihazlar farklılık gösterebilir. Ancak iyi bir oto ekspertiz merkezinde pek çok ekspertiz cihazı bulunur. Çünkü oto ekspertize giren araçlar, sadece yukarıda saydığımız cihazlara değil pek çok cihaz testine tabi tutulur. Bu cihazlar sayesinde daha doğru ve güvenilir sonuçlar elde etmek mümkün kılınır. Diğer ekspertiz ekipmanlarından bazıları ise aşağıdaki gibidir:

  • Lift
  • Yönetim paneli
  • Yanal kayma test cihazı
  • Lastik basıncı hava saati
  • Fren hidrolik testi cihazı
  • Boya kalınlığı ölçüm cihazı

Oto Ekspertiz Raporu

Aracın kaporta boya ve tüm mekanik, elektro mekanik sistemlerinin detaylıca kontrol edildiği, özel test ve kontrol cihazları ile çalışma testlerinin yapıldığı, tespit edilen tüm hata ve kusurların kolay anlaşılabilir bir dil ile yazıya döküldüğü rapordur. Ayrıca alıcı ve satıcı arasında farklı bir anlaşma olmadıkça ekspertiz ücretini araç alıcısı öder.

Ana Kontrol Birimleri

  • İÇ / DIŞ EKSPERTİZ VE ELEKTRONİK KONTROLLER
  • MOTOR MEKANİK KONTROLLERİ
  • MEKANİK ALT KONTROLLERİ
  • KAPORTA / BOYA KONTROLLER
  • MOTOR GÜÇ TESTİ
  • FREN TESTİ
  • SÜSPANSİYON TESTİ
  • YANAL KAYMA TESTİ
  • DİAGNOSTİK
  • Würth CO2 KAÇAK TESTİ
  • AKÜ TESTİ

Yukarıda listelenmiş ana kontrol başlıkları altında aracın sahip olduğu tüm ana ve yardımcı sistemler tek tek kontrol edilir. Mekanik alt kontroller birimi altında, lastikler, fren sistemi, ön düzen parçaları, motor alt kontrolleri gibi aracınızın sahip olduğu yüzlerce eleman detaylıca kontrol edilmektedir.

Ekspertiz Ücretleri

Ücretler, ekspertiz hizmeti veren firmaların hizmet standartlarına ve fiyat politikalarını bağlı olarak değişir. Genellikle paket şeklinde sınıflandırılan ekspertiz hizmeti, sunulan paketin genişliğine göre ücretlendirilir. Daha basit ve genel testler içeren paketler daha uygun fiyatlı olurken çok daha detaylı hizmetlerin sunulduğu üst seviye paketler daha yüksek fiyatlıdır.

arabam.com oto ekspertiz fiyatlarına göz atmak için aşağıdaki linkten paketlerimizi inceleyebilirsiniz.

arabam.com Oto Ekspertiz

2 YORUMLAR

  1. mehmet
    bir şu tarftan bakın 2.el araç almak istiyorsunuz satıcı araçta hiç bir kusur yok diyor uzun yoldan çıkıp geliyorsunuz aracı expertize götürüyorsunuz ücretini ödüyorsunuz araçta kusur çıkıyor vazgeçiyorsunuz sonra hem yol masrafları hem expertiz ücretini ödüyorsunuz durduk yere zarara giriyorsunuz. aslında expertiz ücretini satıcı ödeyecek araçta bir kusur yoksa satışta expertiz ücretiyle berber satıcıya ödenmesi daha doğru olur.