Ana Sayfa Danışman Oto Ekspertizde En Çok Görülen Hileler

Oto Ekspertizde En Çok Görülen Hileler

0
4139

İkinci el araç alırken beğendiğiniz aracın hasar durumunu, önceki kazalarını ve üzerinde yapılmış işlemleri öğrenmek için ekspertiz yaptırmanız gerekiyor. Ancak internette, ekspertiz servisleriyle ilgili pek çok olumsuz örnek görmek mümkün. Kasıtlı olarak yapılan oto ekspertiz hilelerinin yanı sıra bireysel hatalardan kaynaklanan eksik veya yanlış raporlar da ortaya çıkabiliyor. Bunun sonucunda da maddi-manevi zararlar alıcılar için yıpratıcı olabiliyor.

Ortaya çıkan farklılıklar genellikle araçların hasar geçmişleri ile alakalı oluyor. Yani ilanda boyasız denilen araçta, bir ya da birden fazla parçada boya çıkabiliyor. Zaman zaman satıcısı tarafından yalnızca boyalı olduğu söylenilen parçaların da değişen olduğu tespit edilebiliyor. Bunun sonucunda da araç sahibi tarafından verilen bilgilerle, oto ekspertiz kontrolleri sırasında ortaya çıkan tespitler farklı oluyor. Peki araç alacak vatandaşlar, hem ilk kontrolde hem de sıra ekspertiz adımına geldiğinde nelere dikkat etmeli? Ekspertizlerde en çok rastlanan hileler neler? Dilerseniz cevaplara birlikte göz atalım.

Gözden Kaçan Hatalar Hayatınızı Riske Atabilir

Airbag’lerin açıldığı ciddi kazalarda emniyet kemerleri de aktif gergi moduna geçiyor. Böyle önemli durumlar sonrasında aracın bir yetkili servise götürülmesi ve bu kritik parçaların orijinal yedek parçalar ile değiştirilmesi oldukça hayati. Böylece sürüş güvenliği sağlanabilir ve bir sonraki alıcı da aracın detaylı tramer dökümünü incelediğinde, hangi parçaların değiştiği kolaylıkla görülebilir. Fakat ülkemizde, parçaların değişimi yerine sıklıkla onarım yoluna gidiliyor. Bu sebeple de aracın geçmiş kazalarını ve mevcut durumunu tespit etmek biraz daha zorlaşıyor.

Ön torpido ve direksiyon bölümü titizlikle incelendiğinde onarımların tespit edilmesi kısmen de olsa mümkün. Ancak airbag kontrolünün, sökme-takma işlemi yapmadan tamamlanması mümkün değil. Bu sebeple yetkili servisler dışında bir onarım seçeneği tercih edildiğinde, yapılacak en küçük yanlış müdahale kaza anlarında ölümcül sonuçlar doğurabilir. Eğer OBD taramasında ve gözle yapılan kontrollerde şüpheli bir bulguya rastlanırsa mutlaka alıcının bilgilendirilmesi gerekiyor.

Görsel Ekspertiz Hileleri

Satın alınmak istenilen aracın dış yüzeyinde hasar ya da kusur varsa gizlemek için boya işlemleri yapılabilir. Boya kaplamaları veya doldurma malzemeleri kullanılarak araçta meydana gelen çizikler, çarpmalar veya korozyon gibi hasarlar kamufle edilebilir. Sıklıkla tespit edilen hataların arasında, boyanan veya değişen parçaların bertaraf edilmesi de yer alır. Bu amaçla, kaza yapan araçla aynı renge sahip parçalar kullanılarak alıcıya orijinal iddiasıyla satılmaya çalışılmaya çalışılabilir. Yapılan tüm işlemlerin ilan açıklamalarında belirtilmiş olması gerekir. Ancak zaman zaman aracın değerini düşürmemek adına hatalı bilgilendirmelerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tür hilelerin tespit edilmesi için bir oto ekspertiz uzmanı tarafından detaylı görsel inceleme ve bazı testlerin yapılması gerekebilir.

Kilometre Manipülasyonu

Her tür araçta, değer belirlemeye yardımcı olan kriterlerin başında kilometre bilgisi gelir. Bu sebeple de kilometre ayarı ile oynanmış araçlara sıklıkla rastlayabilirsiniz. Temelde, araçların kilometre sayaçlarının geri döndürülmesi veya manipüle edilmesi, aracın daha az kullanılmış gibi görünmesini sağlar. Bu da bahsedilen aracın değerini suni olarak yükseltmek ve daha yüksek bir fiyatla satışını gerçekleştirmek amacıyla yapılır. Kilometre manipülasyonunun tespiti zor olabilir. Ancak aracın bakım geçmişi, servis kayıtları ve iç aşınma belirtileri gibi faktörler üzerinde detaylı bir inceleme yapıldığında bu hile kolayca fark edilebilir.

Mekanik Ekspertiz Hileleri

Bazı durumlarda, aracın mekanik parçalarında hileler yapılabilir. Örneğin, motor veya şanzıman gibi önemli bileşenlerde yapılan tamirat veya değişiklikler gizlenebilir veya geçici olarak sorun çıkarmayacak şekilde düzenlemeler yapılabilir. Bu durum, direkt olarak alıcıyı yanıltmak ve aracın daha sağlam veya sorunsuz olduğunu düşündürmek amacıyla yapılabilir.

Elektronik Ekspertiz Hileleri

Araçların elektronik sistemlerinde de hileler yapılabilir. Örneğin, araçtaki hata kodlarını silmek veya arıza lambalarını geçici olarak kapatmak gibi manipülasyonlar yapılarak aracın sorunsuz olduğu izlenimi yaratılabilir. Bunun tespiti genellikle uzmanlık gerektiren daha kapsamlı bir elektronik inceleme gerektirir.

Ekspertiz Sonrası Ortaya Çıkan Sorunlar

Diyelim ki en güvendiğiniz ekspertize gittiniz aracı kontrol ettirdiniz ve satın aldınız ancak daha sonra araçta bilgilendirilmediğiniz sorunlar ortaya çıktı, bu durumda ne yapmalı? Ekspertiz sonrası yaşanacak mağduriyetler için ekspertiz firmaları garanti veremez. Çünkü bu hizmet, ancak aracın mevcut durumunun tespitini içerir ve anlık sonuçlar ortaya koyar. Bu tür bir mağduriyet yaşarsanız ekspertiz merkezi ile iletişime geçip yükümlülüklerini yerine getirmesini talep edebilirsiniz.

Aracınızı arabam.com oto ekspertiz merkezlerimize getirerek “uzman gözünden detaylı hizmet” alabilirsiniz. Ekspertiz paketlerimize göz atmak için aşağıdaki linke tıklayın!

arabam.com Oto Ekspertiz

HENÜZ YORUM YOK