Çoğumuz için bir alışkanlık olmasada, satın alınan herhangi bir şeyin üretim tarihini veya son kullanma tarihini kontrol etmek genellikle akıllıca bir şeydir. İster inanın ister inanmayın, bu tavsiye otomobil parçaları ve aksesuarları için de geçerlidir. İnsan yapımı her şey gibi, bunların da sınırlı bir ömrü vardır, bu süreden sonra ya olması gerektiği kadar etkili çalışmayabilir ya da hatta derhal değiştirilmeleri gerekebilir.
İşte Otomobil Parçaları Listesi
1. Çocuk Koltukları
Çocuk koltukları sonsuza kadar dayanacak şekilde yapılmaz. Zamanla, koltuğun tabanı bir çarpışmada parçalanabilen çatlaklar geliştirebilir ve kemerler yıllarca kullanımdan sonra hafifçe elastik hale gelebilir. Çoğu koltuğun üzerinde son kullanma tarihi veya üretim tarihi bulunur. Genel bir kural olarak, koltuk üretim tarihinden 6 yıl sonra sona erecektir.
2. Kabin Hava Filtresi
Kabin hava filtresinin ömrü, aracın en çok sürüldüğü alandaki havanın kalitesine bağlıdır ve biraz değişebilir. Ancak genellikle bir araba 25.000 km ila 30.000 km sürüldükten sonra parçanın değiştirilmesi gerekecektir. Kabin filtrenizin değiştirilmesi gerektiğine dair kesin bir işaret, kabindeki hava akışının çok zayıf olmasıdır. Ayrıca, fan anahtarını yüksek konuma getirdiğinizde, gürültü seviyesi yükselir ancak havalandırma deliğinden gelen hava akışı zayıf veya düşük kalırsa bu da otomobil parçası değişmeli anlamına gelir.
3. Hava Yastıkları
Hava yastıkları ve emniyet kemerleri her 10 ila 15 yılda bir değiştirilmelidir. Ancak kayışlarda gözle görülür yırtık varsa hemen değiştirin.
4. Hava Filtresi
Normalde, hangisi önce gelirse, her 20.000 km’de bir veya bir yıl sonra değiştirilmelidir. Tıkalı hava filtreleri, yakıt-hava karışımını etkiler. Son kullanma tarihi kılavuzda belirtilmiştir.
5. İlk Yardım Çantası
Günümüzde neredeyse tüm arabalar bir çeşit ilk yardımla geliyor. Bazıları, farklı son kullanma tarihlerine sahip olabilen merhemler ve birçok farklı pansuman türü içerir. Ancak çoğu kitin atılmadan önce en fazla 3 ila 5 yıllık ömrü vardır.
6. Triger Kayışı
Değişen aralık, üreticiye ve ayrıca otomobil modeline göre değişir. İdeal olarak, 60.000 ile 80.000 kilometre arasında değiştirilir ve bu genellikle araç kılavuzunda belirtilir. Bahsedilmediyse, üreticiye danışın. Hatalı bir kayış kullanılırsa, zamanla motorun tutukluk yapmasına neden olabilir. Valfler ve piston bile etkilenebilir ve bu da yüksek onarım maliyetine yol açar.
7. Lastikler
Her altı yılda bir değiştirilmelidir. Minimum diş derinliği 3 mm olmalıdır. Dış kenardaki DOT Numarası üretim haftasını ve üretim yılını gösterir. DOT numarası 5011 olan bir lastik 2011 yılının 50. haftasında üretildi anlamına gelir.
8. Motor Yağı
Motor yağının değiştirilmesi esas olarak üreticinin teknik özelliklerine bağlıdır, ancak genellikle her 12-18 ayda veya 10.000 km’de bir değiştirilmesi önerilir. Eski motor yağı ile viskozite azalır ve böylece yağlayıcı değeri de düşer, bu da daha yüksek aşınma ve yıpranmaya neden olabilir. Motorda ciddi hasara neden olabilir.
9.Fren Yağı
Frenler, bir arabanın güvenliği ile eş anlamlıdır. Fren sistemi her 10.000 km’de bir kontrol edilmeli ve bakımı yapılmalıdır. Fren yağı her üç yılda bir tamamen değiştirilmelidir. Ancak, fren yağı haznesinin içindeki sıvının koyu ve kalın göründüğünü hissederseniz, herhangi bir fren gücü kaybını önlemek için derhal değiştirmeniz gerekir.
10. Yangın Söndürücü
Yangın söndürücüler ideal olarak 2-3 yılda bir değiştirilmelidir. Son kullanma tarihi geçmiş bir kutu, ısıtılmış bir kabinde olası bir sızıntıya ve etkinlik kaybına yol açabilir, bu da bir yangın acil durumu ile karşılaşıldığında yangınları söndürmede onları yetersiz kılar.