Bazı araçların daha geniş veya daha büyük lastiklere sahip olduğunu görüyoruz. Otomobil üreticileri, tasarladıkları araçlar için en uygun lastik genişliğini ve lastik çapını belirlemişlerdir. Bu ölçüm değerleri belirlenirken aracın yakıt cinsi (dizel-benzin), motor hacmi, motor gücü ve torku, araç şasi-gövde yapısı, araç kategorisi , araç konsepti, Aracın kullanım amacı ve beklentilerinin tamamı etkilidir. Otomobil üreticileri, araca en uygun lastik genişliğini ve jant çapını seçmek için tüm bu faktörleri göz önünde bulundurur. Otomobillerde geniş lastik kullanmak zararlı mı ?
Otomobillerde Geniş Lastik Kullanmak Avantajlı Mı ?
- Bu lastiklerle fren mesafeniz kısalacaktır.
- Araçta daha yüksek hızlara daha kolay ulaşabilirsiniz.
- Geniş tabanlı lastikler yol koşullarını iyileştirebilir ve dönüşü kolaylaştırabilir. Örneğin, halihazırda belirli bir hızda seyahat ediyorsanız ve bir kayma meydana gelirse, bu kayma riski ortadan kalkmasa da azalır.
- Lastik ile zemin arasındaki temas yüzeysel olduğu için lastiğin aşınması daha az olacaktır. Yani daha geç eskiyecek.
- Aracınıza uygun geniş lastikler seçerseniz, araç sürüş sırasında dengesini kaybetmez.
Otomobillerde Geniş Lastik Kullanmak Dezavantajlı Mı?
- Geniş lastikler kullanırken akla gelen ilk şey yakıt tüketimidir. Sayı küçük olsa bile yakıt tüketimini olumsuz etkileyecektir.
- Hızlanma süreniz diğer lastiklerden daha uzun olacaktır. Çünkü yerle teması yüksek.
- Bu tür lastiklerin fiyat, araçlar için standart lastiklerden daha yüksektir.
- Geniş tabanlı lastikler, süspansiyon sistemine ve fren balatalarına çok fazla baskı yapar.
- Kuru yollarda çok fazla yol tutuş olmasına rağmen, kaygan yollarda yol tutuşu azalır ve lastik oluklarındaki suyun tahliye edilmesi zordur.