Otomobiller yaz, kış birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Özellikle eski model araçlar zamana bağlı olarak deformasyona uğrarlar. Oluşan deformasyon sonucunda paslanmalar görülebilmektedir. Eğer bu paslanmaların önüne geçilmezse çürüğe dönüşür. Çürüme otomobil için oldukça kötü bir durumdur. Hatta bir otomobilin başına gelebilecek en kötü şeylerden biridir. Peki paslanma fark edilirse ne yapılmalıdır? Yazımızın devamında bu sorunun cevabına ulaşabilirsiniz. Paslanma Çürümenin Başlangıcıdır.
Paslanma Çürümenin Başlangıcıdır
Paslanma, metal parçaların oksijenle teması sonucunda oluşan korozyondur. Metalin oksitlenmesi ve yanmasıdır. Otomobillerin metal bölümleri, hava ile temas halinde olmaması için boya türevi bir madde ile kaplıdır. Zamanla kullanılan otomobillerde taş çarpması gibi nedenlerden boya aşınır. Boyanın aşındığı yerlerde paslanma başlar. Paslanma iyice yayılır. Önlem alınmaz ise paslanma çürümeye döner. Böyle bir durumun dönüşü yoktur. Metal özelliğini yitirmiştir. Metalin kesilmesi ve yerine yeni malzemenin montajlanması gerekir.
Paslanma Nasıl Giderilir?
Paslanma, giderilmesi oldukça kolay olan bir sorundur. Ancak bu sorun giderilmez ise çok büyük masraflarla karşılaşabilirsiniz. Paslanma ile karşılaşıldığında; kalın dişli bir zımpara ile paslanan yüzey temizlenir. Temizlenen yüzeyin bulunduğu konuma göre; astar, boya ve pütür işlemleri uygulanır. Sorununuz çözülmüştür. Paslanma giderilmez ve çürüme meydana gelirse sorun bir hayli maliyetli olacaktır. Bu sorunun çözümü ise;
Çürük İşlemi Nasıl Yapılır?
Otomobillerde zamanla metal yorgunluğu oluşur. Zamanla kullanılan otomobillerde bazı sorunlar yüzünden çürümeler meydana gelebilir. Çürük araçların tamiri, günümüz şartlarında oldukça zordur. Çürük işlemine başlamadan önce araçtaki tüm çürükler tespit edilir. Sonra ise aracın çürük olan parçası kesilir. Kesilen parçanın yerine saç parçası şekillendirilerek kaynaklanır. Temelde çürük işlemi böyle olsa da birçok kaportacı çürük onarımı yapmak istemez. Saç parçası yerine kaynaklandıktan sonra kaynak bölümüne çekomastik sıkılır. Sonra tüm bölüm zehirli astar ile kaplanır. Sonra ise pütür işlemi uygulanarak; hava ile temas önlenir.
Pütür Atma İşlemi Nedir?
Araçlar yıllar geçtikçe hava şartlarının değişimine, nem ve ıslaklık gibi araç tabanlarının sevmediği ve oksitlenme işlemini hızlandıran etkilere maruz kaldığı için paslanma ve çürüme tehlikesiyle yüz yüze kalırlar. Araç sahipleri araçlarında çürüme, paslanma ve korozyon oluşumunun önüne geçmek ve korumak için en başından Oto Pütür ile araç altına yalıtım uygulaması yaptırmalıdır. Oto Pütür, yapısı itibariyle otomobilleri taş parçalarından, mineral tuzlardan, sürtmelerden korunacağı için uygulama yapılan bölümün ömrü uzar. Boyada bulunan deformasyonları veya aracın alt yapısındaki derzleri kapatarak, nemli veya ıslak ortamlardan gelen nem veya suyun alt tarafa sürünerek korozyona neden olmasının önüne geçer. Araç altı kaplama, çamurluk davlumbaz bölümü, bagaj içi, akaryakıt deposu izolasyonu, çürük işlemi yapılıp onarımı sağlanmış yüzeylere uygulanır. Yüksek kaliteli kauçuk reçine bazlı olması sayesinde aşınmalara karşı dayanıklıdır. Elastik bir kaplama oluşturduğu için çatlama yapmaz.