Cıvata, parçaların birbirine montajı için kullanılan, sökülüp takılması mümkün olan parçalardır. Otomobillerin neredeyse bütün parçalarının sabitlenmesinde kullanılır. Otomobiller eskidikçe parçaları da eskir. Özellikle cıvata ve bağlantılı olduğu somun arasında bir paslanma gerçekleşir. Bu durumda cıvata kolayca sökülemez. Genelde 2.el ve eski otomobillerin koltuk cıvataları paslıdır. Bu cıvatalar sökülmeden koltuğu yerinden çıkarmak mümkün olmaz. Cıvatayı sökerken başlığı sıyrılır ve takım o kısma oturamaz. Bu yazımızda sizlere; paslı, sıyırmış cıvata nasıl sökülür? Sorusunu cevaplayacağız.
Paslı Cıvata Nasıl Sökülür?
Cıvatayı sökmeye başlamadan önce takımınızın cıvataya tam olarak oturduğundan emin olun. Aksi takdirde cıvata sıkı olacağından başlığı bozulur ve sökülemez. Paslı cıvata sökerken aşama aşama ilerlemek gerekir. Sökülmesindeki temel mantık, cıvatanın dönmesini engelleyen pas kırılmalı ve bu sayede cıvata sökülebilmelidir.
İlk Aşama
Paslı civata sökerken ilk aşama pas sökücüdür. Pas sökücü civataya sıkılır ve bir süre beklenilir. Sonrasında sökülmeye çalışılır. Bu çoğu zaman işe yaramaz bir durumdur. Çünkü pas sökücü pasa ulaşamayabilir.
İkinci Aşama
Küçük bir çekiç ve sarı takoz ile paslı civataya vurulur. Sarı takoz civatanın şeklinin bozulmasını önler. Vurulduktan sonra sökülmeye çalışılır. Paslı cıvataların %60 ‘ı bu yöntemle sökülebilir. Ancak sökülmez ise;
Üçüncü Aşama
Çekiç ile vurduktan sonra da açılmaz ise yapılması gereken cıvatayı ısıtmaktır. Cıvata ile cıvatanın takılı olduğu bölüm farklı genleşme katsayılarına sahip olduğu için biri daha fazla genleşerek pası kıracaktır. Isıttıktan sonra biraz vurursanız yüksek ihtimalle sökülecektir. Ancak bu yöntem de işe yaramaz ise;
Son Çare Kesmek
Bazı durumlarda cıvata takılı olduğu bölüme kaynamış oluyor. Bu durumda yapılması gereken taş motoru ile cıvatanın başını kesmektir. sonrasında ise delici matkapla delip; kılavuz çekerek yeni cıvata takabilirsiniz. Bu işlemi sıyırmış cıvatalarda da uygulayabilirsiniz.