Araç plakası değişimi, 2. el bir araba satın alırken tamamlanması gereken bir işlemdir. Şu anda, olağan plakanızı değiştirmek gibi anlaşılmasın. 2. el araba satın aldığınızda veya başka bir şehre taşındığınızda, plakayı değiştirmeniz gerekir. Tabi bunları, plakanızın okunamaması gibi durumlarda da kullanabilirsiniz. Plaka değişimi nasıl yapılır?
Plaka Değişimi Nasıl Yapılır ?
Öncelikle her şeyin zamanında yapılmasında yarar var. Yoksa işleriniz biraz aksayabilir. Aracınızı alıyorken noterde plaka değişikliğini bildirmeniz gereklidir. Ardından gerekli belgeler hazırlandıktan sonra bir ay içinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil birimine başvuru yapılır. Gerekli belgeleri şöyle sıralayabiliriz:
- Nüfus cüzdanı veya ehliyet
- Aracın eski plakası
- Trafik sigortası
- Geçici tescil belgesi(noter onaylı) veya noter onaylı ruhsat
- Şoförler odasının vereceği nakil belgesi
- Aracın bütün MTV borçlarının ödendiğini gösterir belge.
Plaka değiştirme ücreti 2020 yılı için 290 TL’dir. Bundan başka bir ücret ödemesi yapmanız gerekmemektedir. Fakat şoförler odasında bir form doldurulması için sizden 50 TL civarında bir para daha istenilmektedir. Plaka yenileme işlemleriniz için ise 2020 yılı için 34 TL notere ve 50 TL de plaka basım yerine veriliyor.
Bu İşlemler Nerede Yapılıyor ?
Başta da belirttiğimiz gibi, plaka güncelleme ve plaka değiştirme farklı bir süreçtir. Bu işlem sadece aracın plakası aşındığında ve muayeneyi geçemediğinde yapılabilir. Plaka yenileme işlemi için öncelikle karakolun trafik kayıt bürosundan randevu almanız gerekmektedir. Eski plaka hazır olduktan sonra randevu alarak kimlik fotokopisi, araç plakası ve bir kopyasını gösterebilirsiniz. Daha sonra şoför derneğinin baskı merkezinde yeni bir plaka yapılabilir.