Araçlarda motorun kullanıma hazır olması için rodaj adımlarından geçmesi gerekiyor. Rodaj süreci, genellikle otomobil üreticileri tarafından belirli bir kilometre aralığına göre tavsiye edilen süre içinde gerçekleştirilir.
Rodaj süreci, motorun performansını optimize eder. Parçaların daha iyi bir şekilde birbiriyle uyum içinde olmasını sağlamak ve aracın uzun ömürlü olmasını temin etmek için önemlidir. Bu süreci takip etmek, otomobilinizi uzun vadede daha iyi bir şekilde korumanıza yardımcı olabilir. Rodaj hakkında bilinmesi gerekenleri ve merak ettiklerinizi sizin için yazımızda derledik.
Rodaj Nedir?
Yeni bir aracın motorunun veya başka bir bileşeninin performansını iyileştirmek adına teknik olarak alıştırma anlamına gelir. Rodaj, parçaların uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla yapılır. Rodaj genellikle yeni bir otomobilin ilk kullanıldığı dönemlerde ya da motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerde gerçekleştirilen bir işlemdir.
Genellikle motor özelinde kullanılan rodaj işlemi, aksan içerisinde yer alan diğer hareketli parçaların da birbiriyle uyumlu şekilde çalışmasını sağlar. Motor rodajının yanı sıra lastik rodajı, fren rodajı ve debriyaj rodajı gibi sistemsel rodaj uygulamaları da yapılmaktadır.
Rodaj Yapılmasının Faydaları Nelerdir?
Yeni bir motorda, içerisindeki hareketli parçaların (silindirler, pistonlar, yataklar vb.) uyum içinde olması gerekir. Rodaj işlemi, motordaki parçaların aracı hareket ettirirken birbirlerine sürtünüp zarar görmesini engeller. Motorun daha iyi bir şekilde çalışmasını sağlar. Parçalar birbiriyle uyumlu hale gelir, yüzeyler düzgünleşir, toleranslar sıkılaşır ve sürtünme azalır.
Düzgünleşen yüzeyler ve uyum sağlayan parçalar sayesinde motor az sürtünme ile çalışır. Böylelikle motor daha verimli hale gelir. Bu da daha iyi yakıt ekonomisi sağlar. Bu sayede aşınma ve yıpranma daha az olur ve bu sayede motor uzun ömürlü hale gelir.
Rodaj Süresi Nedir?
Otomobil üreticileri genellikle rodaj süresini belirli bir kilometre aralığı olarak ifade ediyor. Rodaj kaç km de olur sorusu da oldukça merak ediliyor. Örneğin, bazı üreticiler 1000 kilometrelik bir rodaj süresi önerirken, bazıları 2000 kilometre veya daha fazla bir değer önerebilir. Bu kilometre aralığı, aracın motor parçalarının uyum sağlaması, yüzey kısımlarının düzgünleşmesi ve performansının optimize olması için yeterli zamana ulaşmasını sağlar.
Rodaj süresi kaç kilometredir diye düşünecek olursak, ortalama olarak ilk kullanım sonrasında 2000 kilometreyi kapsayacağını söyleyebiliriz. Uzmanlar ise özellikle ikinci el araçlarda bu sürecin 3000 kilometreye kadar ulaşması olduğunu söylüyor. Sıfır araçlarda ise motor daha çok yeni olduğu için bu süre daha kısadır.
Motor Rodajı Nasıl Yapılır?
Motor rodajı, yeni bir motorun performansını ve dayanıklılığını artırmak için yapılan bir işlemdir. İşlem genellikle sıfır otomobillerde ve ikinci el otomobillerde gerçekleşir. Motoru ilk kez çalıştırmadan önce, yağlama sistemi ve diğer bileşenlerin doğru bir şekilde monte edildiğinden emin olunmalıdır.
Motoru çalıştırdıktan sonra, rölantide birkaç dakika bekleyerek motorun ısınması beklenir. Böylece yağın tüm bileşenlere yayılması ve motorun homojen bir şekilde ısınması sağlanır. Fakat motorun çok fazla ısınmasından kaçınılmalıdır. Motoru aşırı ısıdan korumak için ise düzenli olarak soğutma sistemleri kontrol edilmelidir. Motorun hızlı bir şekilde ısınıp soğuması sağlanırsa, parçalara uyumu daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Motor rodajı sırasında yağ seviyesini düzenli olarak kontrol edilmelidir. Yağ seviyesi düşük olmamalı, ancak aşırı yağlama da önlenmelidir.
Motor rodajı dışında, lastik, fren, debriyaj ve diğer sistemlere de rodaj yaptırmak unutulmamalıdır.
İkinci el araç alımlarında daha çok ön plana çıkan rodaj işlemi için, güvenilir bir oto ekspertiz hizmeti alınmalıdır. Böylece detaylı muayene ile araç hakkında en doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.