Otomobiller, birçok kişinin günlük hayatta kullanmış olduğu ulaşım araçlarıdır. Ömrünü yollarda tamamlayan otomobiller, kimi zaman ufak kazalar, taş çarpmaları ve çiziklere maruz kalabiliyor. Bu çizikler bazen sadece pasta işlemiyle giderilebilse de özellikle derin çiziklerde pasta işlemi fayda etmemektedir. Bu durumda önerilen işlem boyama işlemidir. Boyama, maliyet açısından yüksek olduğu gibi, ülkemiz piyasasında otomobilin değer kaybetmesine de neden olmaktadır. Bu sorunun hem maliyet açısından hem de değer kaybının az olması açısından çözümü rötuş işlemidir. Rötuş işlemi işinin ehli biri tarafından yapıldığı takdirde çok başarılı sonuçlar vermektedir. Bu işlem amatör kişiler tarafından da yapılabilir. Bu yazımızda sizlere “Rötuş işlemi Nedir? ve Nasıl Yapılır?” sorularının cevabını vereceğiz.
Rötuş İşlemi Nedir?
Rötuş kelimesi “Düzeltmek amacıyla yapılan değiştirme” anlamına gelmektedir. Bu anlamdan yola çıkarak otomobil boyasındaki ufak hataların bir fırça ve boya sayesinde giderilmesi diyebiliriz. Rötuş işlemini gerçekleştirmek için otomobilinizin renk koduna göre boya almanız gerekir. Aracın renk kodu aracın ön panelinde bulunan etiketlerde yazar. Boya dışında, ince uçlu boya fırçasına da ihtiyacınız vardır.
Rötuş Nasıl Yapılır?
Aracınızda bulunan çizik üzerinde pasta uygulaması yaptınız ve sonuç alamadınız. Aracınızın renk koduna ait rötuş boyası aldınız ve rötuş işlemine başlayacaksınız. Öncelikle bu işin ehli değilsiniz. Bu sebeple olası durumda yaptığınız hatalar sonucu taşan boyayı temizlemek için yanınızda tiner de bulundurun. Maskeleme bandı kullanmanız da temiz bir iş çıkarmanıza yardımcı olur;
- Çiziğin bulunduğu bölge temizlenir ve kuru bir hale getirilir.
- Çiziğin etrafı maskeleme bantı ile kapatılır.
- İnce uçlu boya fırçası, boya kutusuna batırılır. Fırçadaki fazlalık boya silinir.
- Acele etmeden yavaşça birinci kat boya yapılır. Kurumaya bırakılır.
- Boya kuruyunca, çöküklük kaybolup tümsek görünüm elde edilene kadar boyama işlemi gerçekleştirilir.
- tüm işlem bittikten sonra yapılan boyanın tamamen kuruması beklenir. Hava şartlarına göre yaklaşık 3 gün bekletilir.
- Rötuş yapılan kısım tümsek bir şekilde tekrar maskelenir. Rötuş işlemi yapılan kısma ince su zımparası yapılır. Aracın boyasıyla aynı seviyeye indirilir. Pasta-cila işlemi yapılarak, kusursuz bir görünüm elde edilir.