Şerit Takip Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?

0
7550
şerit takip sistemi nedir

Otomobillerde güvenlik kaygısı arttıkça, teknolojinin nimetleri insanlığın hizmetine sunuluyor. Özellikle Avrupa’da Euro NCAP ile notlandırılan firmalar, bu teknolojileri otomobillerinde kullanmak için birbirleriyle yarışıyor. Sürüş destek sistemleri ile sürücü hatalarını minimize eden mühendisler, otomobillerin ve trafiğin daha güvenli hale gelmesini sağlıyor. Bu çerçevede hayatımıza giren teknolojilerden biri olan şerit takip sistemi nedir, nasıl çalışır sorularına cevap vereceğiz.

Şerit Takip Sistemi Nedir?

Şerit takip sistemi, otomobilinizin bulunduğu yolu tarayarak onu bulunduğu şeritte tutmaya çalışan bir sistemdir. Özellikle uzun yolda saatler boyu otomobil kullanmanın yarattığı yorgunluk nedeniyle ortaya çıkan kazaları önlemek iddiasıyla ortaya çıkarıldı. Dalgınlık ve uyuklama gibi nedenler ile otomobilin kontrolünün yitirilmesi, yoldan çıkma gibi durumlar ile sonuçlanabiliyordu. Şerit takip sistemi ile birlikte bu tür kazalar önemli ölçüde azaldı.

şerit takip sistemi nedir

Şerit Takip Asistanı Nasıl Çalışır?

Şerit takip sistemi, genellikle otomobilin ön camına veya iç dikiz aynasının arkasına yerleştirilen kamera ile yolu tarar. Yoldaki şeritleri tarayan sistem, otomobilin bulunduğu şeritte kalmasını amaç edinir. Bu amaç doğrultusunda bazı otomobiller sürücüyü uyarırken bazıları doğrudan müdahale ederek otomobilin şeritte kalmasını sağlar.

60 km/saat hızın üzerine çıkıldığında devreye giren sistem uyarıları; uyarı sesi, direksiyon titreşimi, emniyet kemeri sıkıştırma gibi farklı araçlardan oluşur. Markaya göre değişen sistemlerin kimisi şerit değiştirme esnasında sinyal yakılması halinde devreden çıkarken kimisi de manevranın sürücü tarafından yapıldığını algılayarak uyarı vermez. Bazı otomobillerde sistem yalnızca tek taraftaki çizgileri tararken bir kısmında çift taraflı çizgi tarama sistemi bulunmaktadır.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here