Yeni arabanızı teslim almadan önce yapmanız gerekenler ve kontrol etmeniz gereken şeyler hakkında bir rehber sunuyoruz.
Her Detayı Önemseyin
Sıfır araç satın almak, genellikle nefessiz kalmanızı sağlayan heyecan verici bir süreçtir. Oldukça anlaşılır bir şekilde, yeni aracınızın anahtarlarını almanın heyecanı içinde, alıcılar imza sürecinde acele etme eğilimindedir. Çoğu alıcı, yeni arabasıyla galeriden ayrılmadan önce, arabayı iyice incelemenin, dış ve iç kısımlarda herhangi bir hasar bulunmadığından emin olmanın önemli olduğunu unutmaya meyillidir.
Genellikle, yeni bir araba, üreticinin fabrikasından bayinin deposuna taşınırken hasar görebilir. Ve bazı bayilerin kilometre sayacının bağlantısını keserek yeni araçları ‘deneme sürüşü aracı’ olarak kullanması ve bir miktar yıpranmaya neden olması karşılaşılmadık bir durum değildir. Unutmamak gerekir ki, üretim hataları da olabilir.
Ek olarak, yeni bir araba aylardır stok sahasına park edilmiş olabilir ve bazı elementlere maruz kalması kötü olabilir. Yanlış gidebilecek pek çok şey varken, teslimat öncesi denetim yapmak hayati önem taşır. Önemli olan, bayi sizin adınıza kaydetmeden önce arabanın sizin tarafınızdan kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerektiğidir. Teslim almadan önce yapmanız gereken farklı kontrolleri kısaca listeledik.
Bayinizden Mutlaka Deneme Zamanı İsteyin
Mağazadaki satış elemanı ile anlaşmayı kapatmadan önce, onlara yazılı bir açıklama yapın ve teslimat öncesi incelemeyi tamamlayana kadar adınıza fatura kesilmemesi gerektiğini belirten bir posta gönderin. Gündüz saatlerinde aracın detaylı bir incelemesini yapacağınızı açıkça belirtin. Bayinin size denetimi tamamlamanız için yeterli zaman tanıdığından emin olun.
Teslimat öncesi muayene için bir arkadaşınızı veya bir akrabanızı yanınızda götürmeniz önerilir. Ek bir çift göz her zaman işe yarar ve herhangi bir anormalliği tespit etmenize yardımcı olabilir. Mümkünse, güvendiğiniz araba tamircisini yanınıza alın. Muhtemelen arabanın durumunu ölçmek için daha iyi bir iş çıkaracak ve yeniden boyanmış paneller gibi tehlikeli alanları kolayca gösterebilecektir.
Arabanın dışını inceleyerek başlayın. Tüm gövde panellerini, özellikle tamponları ve arabanın yanlarını dikkatlice kontrol ederken yavaşça yürüyün. Kaporta üzerinde dalgalanmalar, çukurlar, sıyrıklar veya ezikler gibi herhangi bir şekil bozukluğuna dikkat edin. Köşelerde aceleyle bir onarım işinin yapıldığını gösterebilecek herhangi bir yeniden boyama belirtisi olup olmadığını kontrol edin. Satış görevlisine, aracın nakliye sırasında herhangi bir hasar görüp görmediğini ve tamir edilip edilmediğini sorun. Showroom, açıkça bu bilgileri gizlemeye çalışacak ve sadece onlara sorduğunuz takdirde bu bilgiyi sizinle paylaşacaktır. Herhangi bir üst yapı hasarı fark ederseniz, bayiye bunu bildirin. Satıcıdan aynı konuda yazılı bir onay alın ve araç size teslim edilmeden önce tamir edileceklerini taahhüt ettirin. Çok ağır hasarlıysa aracı değiştirin.
Sıfır Araç İçinde Her Detayı İnceleyin
Arabanın dışını incelemeyi tamamladıktan sonra, içeri girip iç mekanlara bakmanın zamanı gelmiştir. Gösterge panelinin, kapı tamponlarının, koltukların kalitesini, genel uyum ve bitiş seviyelerinin kabul edilebilir olup olmadığını kontrol edin. Torpido gözünü açın ve düzgün kapanıp kapanmadığını kontrol edin. Ön ve arka koltuklarda veya halıda leke olup olmadığına bakın. Halıları kaldırın ve içeride su sızıntısı olup olmadığını kontrol edin. Pencere ve kapı contalarında herhangi bir çatlak olup olmadığına bakın. Koltuk ve direksiyon simidi için tüm emniyet kemerlerinin ve ayar kontrollerinin ve camların her birinin sorunsuz çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
Motoru çalıştırın ve klimayı açın. Kabini hızlı ve etkili bir şekilde soğutup soğutmadığını kontrol edin. Araba bir aydan fazla bir süredir depoda yatıyorsa, kullanılmayan hava kanalları ve havalandırma deliklerinde bakteri barındırmaya başlayarak kötü kokuya neden olması muhtemeldir. Ek olarak, araç tozlu bir alanda depolanmışsa, kanallar ve hava filtresi tıkanmış olabilir. Ayrıca, klima ünitesi uzun süre kullanılmadığında, etkili bir soğutma sağlamak için gazın doldurulması ve kompresöre bakım yapılması gerekecektir.
Kaputun İçini Kontrol Edin
Kaputu açın ve herhangi bir sıvı sızıntısı olup olmadığına bakın. Motor bölmesi temiz olmalıdır. Motor yağı, soğutma sıvısı, fren hidroliği, ön cam yıkama sıvısı gibi tüm farklı sıvıların doğru seviyede olup olmadığını kontrol edin. Araba birkaç aydan fazla bir süredir depoda duruyorsa, kauçuk parçalar muhtemelen sert ve kırılgan hale gelecektir. Bu nedenle, motoru çalıştırdıktan sonra, bir dakika rölantide kalmasına izin verin ve herhangi bir tuhaf veya olağandışı gürültü olup olmadığını kontrol edin. Rölantideyken motor aşırı titrememelidir. Motor bölmesinde yanmamış yakıt kokusu olmamalı ve egzozdan siyah duman çıkmamalıdır.
Elektrik uçlarının doğru durumda olduğundan ve mükemmel çalıştığından emin olun. Arabalar haftalarca açık bir stok sahasına park edildiğinde, kablolar kemirgenler nedeniyle zarar görebilir. Bu nedenle, farlar, arka lambalar, park lambaları ve göstergeler gibi tüm elektronik ekipmanların düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Aküye iyice bakın ve satış temsilcisinden bunun için garanti kartını sağlamasını isteyin. Ayrıca elektrotlarında korozyon olmamalıdır.
Aracın nasıl park edildiğine bağlı olarak, süspansiyon bir darbe alabilir. Genellikle, süspansiyon, bileşenleri yerleştirilene kadar bir süre gıcırdıyor. Bununla birlikte, araba düz olmayan bir yüzeye park edildiyse, bir tarafı diğerinden daha yüksek bir konumda ise, süspansiyon hizalaması bir ani hareket içine girebilir. Hatalı rampalar nedeniyle yeni araçların nakliye kamyonundan indirilirken süspansiyon hasarına maruz kalması nadir bir durum değildir. Bu yüzden, lastik basıncını yeniden kontrol ettikten sonra aracı bir sürüşe çıkarın.
Araç birkaç aydan fazla bir süre park halinde kalırsa, lastiklerde düz noktalar oluşabilir. Bu, aşırı lastik aşınmasına ve erken arızaya neden olabilir. Yeni bir grup olduklarını ve aracın üretim tarihinden çok eski olmadıklarını doğrulamak için her lastiğin üretim tarihini kontrol edin. Üreticinin önerisine göre lastiklerin doğru şekilde şişirildiğini kontrol edin. Yeni görünmeli ve herhangi bir aşınma belirtisi olmamalıdır. Satış temsilcisinden yedek lastiğin yeri, kriko ve bunların çalışması konusunda size yardımcı olmasını isteyin. Araç bir stepne kilidi ile donatılmış olarak gelirse, günlük anahtarını isteyin ve nasıl çalıştığını anlayın.
Sıfır Araç Kilometresini Kontrol Edin
Arabanın kilometre sayacı okumasını kontrol edin. Genellikle marka veya modelden bağımsız olarak yaklaşık 150 km’den fazla olmamalıdır. Sayı daha yüksekse bayiden açıklama istemelisiniz. Belirtilen sebepten memnun değilseniz, fiyat üzerinde daha fazla pazarlık yapmak için bu faktörü kullanmanız gerekir. Genellikle, çoğu bayi araçla birlikte en az beş litre yakıt sağlar. En azından en yakın benzin pompasına ulaşmak için yeterli yakıt olduğundan emin olun.
Aracınız Özelliklerinin Kullanımını Öğrenin
Arabanın her parçasını incelemeyi bitirdikten sonra, satış temsilcisinden size aracın farklı özelliklerinin her birinin nasıl çalıştığına dair bir bilgi vermesini isteyin. Her düğmenin ne anlama geldiğini ve nasıl kullanılması gerektiğini anlayın. Arabanızı daha iyi tanıyarak, özelliklerinden en iyi şekilde yararlanabileceksiniz. Örneğin, yakıt kapağı, bagaj ve motor kaputu açma düğmelerinin konumu ile birlikte aracınızın sıvı seviyelerini nasıl kontrol edeceğinizi öğrenin.
Teslimat ÖncesiTest Sürüşü Yapın
Son olarak, arabayla kısa bir tur atmayı unutmayın. Test sürüşü sırasında, direksiyon simidi ve debriyaj pedalı devreye girecek kadar hafif olmalı ve şanzıman yumuşak bir şekilde vites değiştirmelidir. Süspansiyon yol dalgalanmalarını emmeli ve NVH (Gürültü, Titreşim ve Sertlik) otoyol hızlarında bile kabul edilebilir seviyelerde olmalıdır. Sert bir şekilde hızlanın ve motorun güzel bir şekilde hızlanıp hızlanmadığını ve sert frenleme altında güvenilir bir şekilde durduğunu kontrol edin. Düz bir yolda, sabit bir hızı koruyun ve ellerinizi direksiyon simidinden çekin. Araba ya sola ya da o sağ tarafa çekerse, tekerleklerin dengeli ve hizalı olması gerekir. Farklı yol koşullarında sürün ve olağandışı sesleri veya uğultuları dinleyin.
Aracın üretim ayını ve yılını kontrol edin. Yavaş satan modellerde, otomobil üreticileri büyük bir envantere sahip oluyorlar ve bir yıldan uzun bir süre önce üretilmiş araçlar bile size sunulabilir! Bayiden, üretici tarafından verilen ve aracın motor numarasını ve şasi numarasını, üretim ayı ve yılı ile birlikte belirten belgeyi göstermesini isteyin. Aracın Araç Kimlik Numarası satış faturasında, tescil belgesinde ve finans veya kira sözleşmesinde görünen ile aynı olmalıdır. Aracın motor ve şasi numarasının faturadakiyle eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Bayilik tarafından girilen bilgilerin yanlış olması karşılaşılabilir bir durum.
Sıfır Araç Teslimatında Odağınızı Yüksek Tutun
Arabanızla ilgili herhangi bir temel sorun olup olmadığını görmek için yalnızca bir şansınız var. En iyi şekilde yararlanın ve eksiksiz bir iş yapın. Bir kontrol listesi hazırlayın, metodik olun ve dikkatinizi dağıtmayın. Sıfır araç satın alma işlemini her zaman kutlayabilirsiniz.