Elektrikli otomobiller her geçen gün dünyada daha da yaygınlaşıyorlar. Sahip oldukları yüksek güç değerleri ve düşük emisyonları ile beraber yeni bir çağın habercisi olan elektrikli ve hibrit otomobiller, elektrik enerjisinin depo edilebilmesi için pil barındırmak zorundalar. Günümüzde lityum iyon pillerin kullanılması ve dünya üzerindeki lityum miktarının sınırlı olması, pi üreticilerini alternatif kaynaklara yöneltti. Sodyum metali lityumun yerine kullanılabilen güçlü ve yaygın bir alternatif. Ancak daha kat edilmesi gereken çok yol var. Gelin birlikte elektrikli ve hibrit otomobil teknolojisini değiştirecek olan sodyum iyon pil teknolojisine bakalım.
Öncelikle Pil Nasıl Çalışır?
Sodyum iyonlu batarya teknolojisinden bahsetmeden önce temel düzeyde pil veya bataryaların nasıl çalıştığını bilmemiz gerekiyor. Pil bir adet pozitif ve bir adet negatif iki kutuptan oluşur. Pozitif kutba katot, negatif kutba ise anot denir. Barındırdıkları elektrolitler ile birlikte bir potansiyel fark yaratırlar ve elektrik akımı sağlarlar.
Sodyum İyon Batarya Nedir?
Sodyum 1A grubuna ait bir metaldir. Lityumda aynı sodyum gibi 1A grubu elementidir. Lityum iyon pillerdeki katot yapısının sodyum ile değiştirilmesi ile sodyum iyonlu pillerin oluşturulması hedeflenmiştir.
Sodyum İyon Batarya Avantajları
Öncelikle pil teknolojisinin çok büyük bir kısmı lityum bazlıdır. Lityumun dünya üzerindeki rezervi sınırlıdır. Bu durum üretim maliyetlerini arttırmakta ve teknolojiyi sınırlamaktadır. Eskiden sadece elektronik eşya pilleri ve bataryalarının yapısında kullanılan lityum, artık elektrikli ve hibrit otomobil teknolojisinin temek yapı taşı haline gelmiştir. Bu yüzden artan lityum fiyatları ve daha ulaşılabilir bir yapıya sahip olması sebebiyle katot olarak sodyum elementi kullanılmak istenmektedir. Sodyum yeryüzünde hem daha yaygındır hem de daha ucuzdur. Ulaşımı kolaydır ve elektrikli otomobil fiyatlarını ciddi bir miktar düşürebilir. Öyle ki, hücre başına 30% tasarruf ile pil teknolojisinde çok ciddi bir gelişme yaşanabilir.
Sodyum İyon Pil Dezavantajları
Sodyum su ile temas ettiğinde patlar ve elbette bu durum istenen bir durum değildir. Ancak son gelişmeler sodyum içeren ve su ile temas ettiğinde patlamayan maddelerin üretildiğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca sodyum lityuma kıyasla daha ağır bir yapıya sahiptir.