Ana Sayfa Danışman Soğuk Hava ve Yakıt Tüketimi

Soğuk Hava ve Yakıt Tüketimi

0
4711

.Soğuk hava, kaputun altındaki bileşenlere yalnızca aşırı yük bindirmekle kalmıyor, aynı zamanda sürüş koşullarını da daha zorlu hale getiriyor. Üstelik bu yeterli değilmiş gibi araştırmalara göre soğuk havanın yakıt ekonomisi üzerinde de olumsuz etkileri bulunuyor. Bu da uzun ve soğuk kış aylarında ev ekonominizin zorlanabileceği anlamına geliyor. Peki soğuk hava yakıt tüketimi üzerinde tam olarak nasıl bir etkiye sahip? Gelin cevapları birlikte arayalım.

Soğuk Sıcaklıklar Yakıtı Nasıl Etkiler?

Yapılan bir araştırmaya göre -5°C sıcaklıkta yakıt verimliliği, havanın görece daha sıcak olduğu 20°C’ye göre yaklaşık %10 oranında düşüyor. İlk akla gelen seçenek, yakıtın soğuktan etkilenmesi olsa da aslında yakıt ekonomisini etkileyen en temel sebep, soğuğun araç mekaniği üzerindeki birden fazla etkisi. Çünkü benzine baktığımızda donma noktasının -60°C olduğu görüyoruz. Bu da benzinle çalışan araçların en sert iklim koşullarını deneyimleyen ülkelerde rahatlıkla kullanılabildiği anlamına geliyor. Diğer yandan dizel araçlar çok daha yüksek bir donma noktasına sahip. Ayrıca soğuk hava koşullarında jelleşmeye eğilimi gösteriyor. Fakat kullanım alanını genişletmek ve tüm araç sürücülerine hitap etmek için yakıt sağlayıcı şirketler, -5°C ve -15°C sıcaklıklarda rahatlıkla kullanılabilen çeşitleri piyasaya sürüyor.

Soğuğun arabanın mekaniği üzerindeki etkilerine geri dönecek olursak havadaki kritik düşüşler, aracınızdaki her türlü bileşeni etkileyerek yakıt verimliliğinde kayda değer bir düşüşe neden olabilir. Soğuk havanın aracınız ve yakıt ekonomisi üzerindeki bazı etkilerinden bahsetmek gerekirse:

  • Soğuk günlerde araç motorlarının optimum çalışma sıcaklığına ulaşması çok daha uzun sürüyor. Bu da özellikle kısa yolculuklar için büyük bir sorun teşkil ediyor. Çünkü sürüş sırasında geçen vaktin büyük bir kısmında araçlar, optimum sıcaklıktan daha düşük bir sıcaklıkta çalıştığı için düşük yakıt ekonomisine yol açıyor.
  • Hava koşulları sertleştiğinde araçtaki motor yağı da kalınlaşmaya başlıyor. Bu durum, motordaki hareketli parçalar ile şanzıman sistemi arasında sürtünme yaratabileceği için aracınızın daha fazla enerji sarf etmesine sebep olabiliyor.
  • Sürüş esnasında kullanılan fanlar, silecekler ve koltuk ısıtmaları elektrik sarfiyatına neden oluyor. Aküye ek yük bindiren bu gibi bileşenler sebebiyle alternatörün aküyü dolu tutması zorlaşıyor. Beraberinde ise yakıt verimliliğinde düşüş yaşanıyor.
  • Soğuk sabahlarda, ön camın buzunu çözmek ve buğusunu gidermek için genellikle aracınızı ısıtmanız gerekiyor. Ancak aracı rölantide uzun süre bekletmek de yine yakıt tüketimini artıran durumlardan olduğu için verimliliği düşürüyor.
  • Yoğunluk olarak soğuk hava, sıcak havadan çok daha kalın ve yoğundur. Yani kışın yapılan sürüşlerde araçların daha yoğun bir havayı iterek hareket etmesi gerekiyor. Sürtünme arttığı için özellikle otoyol gibi hızın arttığı yollarda motorun daha fazla çalışması gerekiyor.
  • Lastik basınçları çok soğuk havalarda düşerek otomobilin yuvarlanma direncini artırıyor. Basıncı azalan lastiğin yer ile temas eden bölümleri arttığı için sürtünme alanı da artmış oluyor. Bu durum hem aracın çekişi hem de yakıt tüketimi noktasında etki ediyor.

Soğuk Koşullarda Yakıt Tüketimini Düşürmek İçin Ne Yapılabilir?

Kış aylarında doğal olarak azalan yakıt verimliliğini artırmak için alabileceğiniz önlemler de var tabii ki.

  • Garajınız varsa ya da aracınızı soğuk kış aylarında park edebileceğiniz kapalı bir alan bulabiliyorsanız yakıt verimliliğini artırmak için atabileceğiniz ilk adım arabanızı korunaklı bir yere çekmek olacaktır. Bu durumda, sabah aracınızı çalıştırmak istediğinizde başlangıç ​​sıcaklığı daha sabit olur, aküye binen yükü azalır ve motor yağının sıvı kalması sağlanmış olur.
  • Araca ilk binişinizde ısıtmak için çok uzun süre arabayı rölantide bırakmamaya dikkat etmelisiniz. Bunun yerine ön camdaki buzu hızla gidermek ve yolunuza devam etmek için bir buz kazıyıcı veya buz çözücü kullanabilirsiniz.
  • Kışın lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol etmeli ve her zaman önerilen PSI değerinde olduklarından emin olmalısınız. Bu sayede yakıt tüketimini dengeleyebilirsiniz.
  • Aşırı düşük sıcaklıklarda çalıştığı kanıtlanmış yüksek kaliteli motor yağı kullanarak da yakıt ekonomisine katkıda bulunabilirsiniz.
  • Aracınızın kılavuzunda, soğuk havada sürüş için önerilen yağın ayrıntıları mutlaka yer alıyordur. Bu yönergelere uygun hareket ederek aracınızın daha rahat çalışmasını sağlayabilir ve beraberinde de yakıt tüketimini azaltabilirsiniz.
  • Buğu çözücü ve koltuk ısıtıcı gibi elektrik harcayan bileşenleri gereğinden uzun süre kullanmamaya da dikkat edebilirsiniz. Bu sayede akü üzerindeki yükü azaltarak yakıt ekonominize yardımcı olabilirsiniz.

Aracınızın yüksek performans gösterebilmesi ve verimli çalışması için irili ufaklı pek çok noktaya dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Arabanızın bakımlarını aksatmamak ve modelin üreticisi tarafından tavsiye edilen kriterlere uygun ürünleri kullanmak bu noktada işlerinizi epey kolaylaştıracaktır. Eğer yakıt tüketimi konusunda daha fazlasını merak ediyorsanız şu yazımıza da göz atabilirsiniz.

HENÜZ YORUM YOK