Pandemi nedeniyle fabrikalarda otomobil üretiminin belirli bir süre aksaması veya duraksaması, otomobillere olan talebin karşılanmamasına sebep olmuştur. Sıfır araba olmayışı, Sıfır araba olsa dahi ÖTV düzenlemeleri sonucu fiyat artışı, otomobil alacak olan kişileri 2.el otomobillere yönlendirmektedir. 2.El otomobillerin içerisinde bulunan plastik veya ahşap kısımlar zamanın etkisiyle deforme olabiliyor. Deforme olan parçaları değiştirmek kimi zaman çok maliyetli oluyor. Bu yazımızda bu deformasyonları ilk günkü haline getirecek olan işlemi yani sulu kaplama işleminin ne olduğundan ve yapım aşamalarından bahsedeceğiz.
Sulu Kaplama Nedir?
Su transfer baskı, sulu baskı, daldırma baskı gibi farklı isimlere sahip olan bu kaplama yöntemi ile cisimler boyama-kaplama işlemine tabi tutulabiliyor. Bu yöntem “Ebru Sanatı” na benzemektedir.
Sulu kaplama yöntemi ile kumaş ve kağıt hariç her türlü cisim ( plastik,cam,metal,ahşap) kaplanabilmektedir. Sulu kaplama folyoları vardır. Bu folyolar cisimlere vermek istediğiniz deseni gösterir. Örneğin aracınızın içerisinde bulunan plastiklere ahşap veya karbonfiber görünümü kazandırabiliyorsunuz. İşlem düzgün yapıldığı takdirde çok kaliteli bir görünüme sahip olmasının yanı sıra, dayanıklılık açısından da oldukça başarılıdır.
Yalnızca Otomobil İç Plastiklerinde Değil Jantlarda Dahi Uygulama Yapılabiliyor
Sulu kaplama Yöntemi sadece otomobilin iç plastiklerine değil, Jantlara, kaporta malzemelerine, Motosiklet kasklarına, süs eşyalarına uygulanabilmektedir. En çok tercih edilen desenler: Karbonfiber, ahşap, tuğla, Yılan derisi, kamuflaj, zebra derisi, Düz renk, mermer desenleri
Sulu Kaplama Aşamaları Nelerdir?
Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için termostatlı ısıtılabilir bir havuza ihtiyacınız vardır.
- Kaplamak istediğiniz cisim kaplanacak desene yakın bir renkte astarlanır. Renk uyumu kötü değilse astara gerek yoktur.
- Yukarda bahsi geçen havuzun içerisindeki suyun sıcaklığı 35 derece olmalıdır.
- Kaplamak istediğiniz folyo cisime uygun olarak kesilir.
- Folyo, deseni suya bakacak şekilde suya yatırılır. 1 1,5 dakika su üzerinde yüzdürülür.
- Folyo üzerine aktivatör sıkılır. Bu aktivatör folyoyu çözerek desenin cisme yapışmasını sağlar. Olmazsa olmaz bir üründür.
- Cisim su üzerinde çözünmüş olan desene çapraz bir şekilde yavaşça daldırılır.
- Su içerisinde hafifçe sallanılır.
- cisim havuzdan çıkartılır ve su ile durulanır.
- Durulandıktan sonra kaplama yapılmış olan cisme vernik uygulaması yapılarak daha parlak bir görünüme kavuşması sağlanır. Vernik aynı zamanda kaplamayı da korumaktadır.
İlk defa duyuyorum ve ilgimi çekti.