Sunroof Kapanmıyor Ne Yapmalıyım?

1
12226

Bir premium göstergesi olan sunroof, otomobillerde camlar açıkken giren sert rüzgarın yanı sıra ergonomik yapısıyla araçların aerodinamik yapısına uygun bir şekilde dizayn edildikleri için içeriye giren temiz havanın daha hafif girmesini sağlayan bir çeşit havalandırma sistemidir. Sunroof kavramı sadece araçlar için değil havuzların veya binaların üzerindeki açılır kapanır sisteme de verilen bir isimdir. Yani, halk arasında açılır-kapanır cam sistemlerine genel olarak verilen isime sunroof denir. Araçlarda bulunan sunroof tipleri büyük oranda elektrikli mekanizmalara sahiptir. Ancak mekanik sistemle çalışan sunroof tipleri de vardır. Sunroof’ların çalışma prensibine bakıldığında basınca dayanıklı halat sayesinde mekanizmayı hareket ettirir. Sunroof tipleri araç marka modeline göre değişiklik gösterse de çalışma prensipleri genelde aynıdır. Sunroof, bakım gerektiren bir donanımdır. Zamanla arıza yapabilir. Bu yazımızda sizlere “Sunroof Kapanmıyor Ne Yapmalıyım?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

Peki, Sunroof Kapanmıyor Bu Durumda Ne Yapmalısınız?

Eğer tüm çabalarınıza rağmen düğmeyle sunroofunuz kapanmadıysa yapmanız gereken ilk şey aküyü kontrol etmektir. Sunroof sisteminin çalışabilmesi için öncelikle akünüzün dolu olması gerekir. Kontak açık kaldıysa ve akü boşaldıysa muhtemelen Sunroof sisteminizin çalışmama sebebi bu olabilir. Eğer aküde bir sorun olmadığını düşünüyorsanız mutlaka bir Sunroof servisine gitmeniz gerekir. Sunroof’un arızası teşhis edilip çözümü sağlanacaktır. Peki bu süreçte sunroof açık mı kalacak? tabiki hayır. Otomobillerin sunroof mekanizmalarında, elektriksel bir arızanın ortaya çıkabileceği düşünülmüş ve manuel bir civata eklenmiştir. Bu civata genelde sunroof motorunun bulunduğu yerdedir. Birçok araçta sunroof motorunun üzerindedir. Bu işlem yapılmadan önce sunroof kızakları kontrol edilmelidir. Sunroof’un kapanmasına engel olabilecek bir şey gözükmüyorsa yani kanal temiz ise işleme başlanır. Aracın sunroof motorunun bulunduğu yer belirlenir. Mesela Mercedes modellerinde bagajın sol bölümünde bulunur. Koruyucu kapak çıkartılır. Civata döndürülür ve sunroof yavaş yavaş kapanır. Bu sayede gerekli servise gidene kadar aracınızın güvenliğini sağlamış olursunuz.

Sunroof Bakımı Nasıl Yapılır?

Kızak Temizliği

Sunroof Bakımı
Sunroof Kızağı

Bilindiği üzere sunroof kızaklar üzerinde hareket eder. Rahat hareket etmesi için kızaklar yağlıdır. Kızaklardaki bu yağın üzerine tozların ve pisliklerin yapışmasıyla orada bir katman oluşur. Sunroof, bu kirli katman üzerinde hareket ettiği için zamanla zorlanır. Hatta halat kopabilir. Sunroof’un ayakları kırılabilir. Düzenli olarak bu kızakların bez yardımı ile temizlenmesi gerekir. Temizlerken dikkatli hareket etmek gerekir. Sunroof parçaları hassas parçalardır. Herhangi bir yerine zarar vermek büyük masraflara yol açabilir.

Sunroof Yağlama işlemi

Sunroof Bakımı
loctite Multi – Spray

Sildiğiniz kızaklarda sunroof’un rahat çalışabilmesi için yağlamanız gerekir. Yağ kaydırıcı yapısıyla sunroof ile kızak arasındaki sürtünmeyi azaltır. yağlama işleminde birçok markanın üretmiş olduğu yağlayıcıları kullanabilirsiniz. Ben kendi aracımda loctite markasının Multi-Spray ini kullanıyorum gayet de memnunum yağlamasının yanı sıra hem temizliyor hem de nemi uzak tutarak paslanmaları da engelliyor. Bazı araçlarda sunroof halatının bir kısmı gözükür. Gözüken kısımdan halatı yağlamak da faydalı olacaktır.

Sunroof Motoru Bakımı;

Sunroof Bakımı
sunroof – motor

Sunroof motorunun konumu araçtan araca değişebilir. Bazı araçlarda sunroof’un ön kısmında olduğu gibi eski Mercedes`ler de arabanın sol arka kısmındadır. Yılda 1 kez sunroof motoru ve halatın temizlenip yağlanması gerekir. Ancak bu işlemin işi bilen biri tarafından yapılması gerekir. Sunroof parçalarının hassas olduğundan bahsetmiştik. Kırılabilecek birçok parça olduğu için yılda yapılması gereken iki bakımdan birini kendiniz yapabilirsiniz diğeri için bir uzmana gitmeniz gerekir.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here