Ana Sayfa Danışman Sürüş Kaygısı Yaşamamak İçin 8 Tavsiye

Sürüş Kaygısı Yaşamamak İçin 8 Tavsiye

0
2457

Yeni ehliyet alan ya da uzun süre ehliyet sahibi olup da  hala trafikte sürüş kaygısı yaşayan sürücüler bu konuda kendilerini çoğu zaman tedirgin hissederek iyi bir sürüş deneyimi yaşamıyorlar.

Trafik kurallarına en iyi şekilde uymak bile bazen trafikte başınıza gelebilecek sorunların önüne geçemiyor. Karşınızdaki dikkatsiz bir sürücü sizin güvenli sürüş için aldığınız bütün önlemleri yok edercesine dikkatsiz bir sürüş gerçekleştiriyor.

Böyle durumlar nedeniyle trafiğe çıkmaktan korkan ve çıksa bile sanki her an kaza yapacakmış gibi bir ruh haline bürünen bireyler hem kendilerini hem de kaygıları yüzünden trafikte bulunan diğer sürücüleri tehlikeye atabilir.

Bu tür sürücülerin yolda giderken kaygı ve stres seviyelerinin nasıl minimum seviyeye ineceğini anlatan bir yazı hazırladık. Artık kendinize daha özgüvenli sürüş ile daha güvenli bir sürüş ortamını hazırlayabilirsiniz. Okumaya devam edin…

Aracınızı İyi Tanıyın

Özgüvenli araba kullanan bireylerde genellikle görülen bir özellik vardır. Bu kişiler arabasının teknik özelliklerinden tutun yolda ne yapabileceğine kadar her şeyine hakimdirler.

Örneğin sinyal kolları, farlar, klima, sürüş modları, hız sabitleme, selektör gibi sürüş anında kullanacağınız özelliklerin yerlerini bilmiyorsanız bu durum hem yola odaklanmanızı hem trafikte yapmış olduğunuz hata nedeniyle suçluluk hissetmenizi, dolayısıyla stres seviyenizin artarak özgüveninizi düşürücü bir etki yapar.

Çevreye Hakim Olun

Sürüş kaygısını artıracak bir başka sorun ise sürücülerin çevreye hakim olmamasıdır. Bu durum beyninizin doğru yolu bulmak ve karar mekanizmasının aksayacağı bir özellik olarak geri döner. Güzergah konusunda eksilikleriniz varsa çeşitli harita uygulamaları veya keşif gezileri yaparak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Herkes Hata Yapar

Araba kullanmadan önce sürüş kaygısı azaltmak adına bilmemiz gereken bilgilerden biri de herkesin hata yapmasının mümkün olduğudur.

Trafikte hata yapan kişinin sadece siz olduğunuzu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu konuda içinizin rahat olması iyi bir sürüş yaşamanız için çok önemlidir.

Unutulmamalıdır ki kaza yapan bir otomobil sürücüsü ile hiç kaza yapmamış bir otomobil sürücüsü arasında belirgin bir şekilde dikkat ve daha fazla önlem alma faktörü vardır. Yani kaza yapan bir sürücü bundan sonraki süreçlerde her zaman daha dikkatli araba kullanacaktır. Hani derler ya sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer diye işte tam da bu nokta da geçerli olan bir söz olduğunu unutmayalım.

Uzun lafın kısası hata yapmaktan korkmayın korksanız bile yaptığınız hatanın size tecrübe olarak geri döneceğini düşünerek durumu her açıdan kazançlı bir olay olarak değerlendirin.

Yanınızda Bir Sürüş Hocanız Olsun

Sürüş konusunda iyi bir tecrübe sahibi olana kadar yanınızda sizinle yolculuk yapmaktan keyif alacak ve araba kullanmak konusunda tecrübeli bir akıl hocası bulundurmanız o aşamada sizi daha özgüvenli yapacaktır ve yolda yalnız olmadığınızı hissettirecektir.

Akıl hocanızdan gereken yerlerde yapmanız gereken hamlelerin ne olduğu konusunda yardım alabilirsiniz. Hamle zamanı gelmeden birkaç saniye önce sizi uyarması sürüş rahatlığı ve stres seviyesi açısından çok önemli bir adımdır.

Ehliyet sınavında öğrendiğiniz bilgiler bir yere kadar sizi götürebilir ancak bu yöntemlerin sizi zorlayacağı ve bazı zamanlarda etkisiz kalacağı durumlar olacaktır. Tecrübe ile üstesinden gelmeniz için akıl hocanız ile çok daha hızlı bir sürecin içine dahil olabilirsiniz.

Bir Sonraki Adımınızı Hesaplayın

Sürüş kaygısı ile karşı karşıya gelen unsurlardan biri de sürüş esnasında kararsız bir yapıda olmanız.

Yani yolda giderken eyleme dökeceğiniz kararınızı son anda verirseniz ani manevralar yapmanız gerekebilir. Ani manevra demek sürüş hakimiyetinin kaybolması ve telaşınızın artmasına anlamına gelir.

Ayrıca yolda giderken ani manevralar ile aracı istediğiniz konuma getirseniz bile arkanızdaki sürücülerin sizin manevranız nedeniyle gelişen reflekslerine engel olamazsınız ve kaza yapmasanız bile kaza yaptırabilirsiniz.

Sürüş Kaygısı oluşturacak bu durumların önüne geçmek için arabanızla giderken bir adım hatta gerekirse iki adım sonrasını düşünmeniz gerekiyor. Yapacağınız hamleyi önceden hesaplayıp yapmanız daha sakin ve aksiyonsuz bir sürüş yaşatır.

Korna Sesini Bazen Göz Ardı Etmek Gerekir

Korna trafikte diğer sürücüleri uyarıcı bir parça olarak kullanılıyor. Bu parçanın ülkemizde normalden biraz fazla ve gereksiz kullanılıyor olması içinizi rahat ettirebilir. Çünkü trafik fobisi olan sürücüler korna sesi duydukları zaman çok sürüş kaygısı yaşıyorlar ve bu durum nedeniyle mantıklı düşünmekten uzak bir seyir izliyorlar.

Korna uyarmak konusunda çok etkileyici bir faktör olsa da gereksiz yere kullanılması sinir bozucu olabiliyor. Örneğin yoğun trafik olan bir yerde park yapmaya çalıştığınız bir esna da sizin ne iş yaptığınızı görmemiş gibi gereksiz bir şekilde korna basan sürücüleri çok aldırış etmeyin. Çünkü siz gereksiz bir iş yapmıyorsunuz. Park yapmaya devam edin.

Bunun dışında kırmızı ışıkta beklerken sabırsız sürücülerin gazabına uğrayabilirsiniz. Nasıl mı?

Bu sürücüler için 1 saniye bile çok değerlidir. Kırmızı ışık sarıya döndüğünde korna sesleri duymaya başlarsınız. Yeşile döndüğünde ise ses yoğunluğu artar ve orada 1 saniye fazla kalırsanız suç işlemiş hissini hemen alırsınız. Yapmanız gereken şey bu sesleri önemsemeden nizami bir şekilde kalkış yapmanız ve yolunuza devam etmeniz.

Müzik Dinlemek Stresi Büyük Ölçüde Azaltır

Sürüş Kaygısı yaşamamak adına sevdiğiniz müziklerin listesini oluşturup araba içinde dinleyebilirsiniz.

Yapılan araştırmalar sonrası 5000-8000 Hz. Aralığında dinlediğimiz müziklerin bizi sakinleştirmek ve kalp atışlarımızı yavaşlatmak konusunda çok etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca vücut ısısı düşüklüğü ve beyindeki alfa dalgalarının da uyarılması bu frekans aralığındaki müziklerde mümkündür.

Ancak bu frekans aralığı her müzikte olmayabilir. Örnek verecek olursak yaygın olarak Mozart’ın müziklerinde bu sakinliği elde edebilirsiniz. Mozart müziklerinde 5000-8000 Hz frekans ölçülerine, büyük çoğunlukla rastlanıyor.

Hatalardan Ders Alın

Kendi yaptığınız bir hatadan veya başkalarının yaptıklarından ders alabilirsiniz. Ayrıca kaza sonrası yapılması gereken prosedürlerin ne olduğu konusunda da derin bir araştırma içine girerek olası bir kaza durumunda yapmanız gerekenlerin bilincinde olabilir ve korkmadan araba sürmek konusunda seviye atlayabilirsiniz.

Belki birbirinden alakasız konular olarak ele alınabilir ancak kaza yapmaktan daha çok kaza yaptıktan sonra karşı tarafla nasıl iletişim kuracağını ve izlenilecek yolun ne olduğu konusunda nasıl ortak yolun bulunacağını bilmeyen ve bu ikili diyaloğun içinde olmaktan korkan insanların sayısının da oldukça fazla olduğunu belirtelim.

İkinci El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK