Tarafınızı Seçin: Otomatik Vites Vs. Düz Vites

0
5915
düz vites vs otomatik vites

Otomatik şanzımanın hayatımıza girmesi ile bir çoğumuz araç satın alırken ilk önce otomatik vites araba modellerine yönelir olduk. Elbette ki düz vitesin de hala sevenleri var. Fakat kullanım kolaylığı açısından otomatik vites daha çok tercih edilir oldu. Peki siz tercihinizi hangi tip vitesten yana kullanıyorsunuz ? Otomatik mi manuel mi ?

düz vites vs otomatik vites

Araç satın almadan önce hepimizin aklına gelen bazı sorular var. “Acaba otomatik vites mi almalıyım düz vites mi ? “, “Hangisi daha avantajlı ?” ya da “Otomatik vites mi daha az yakar düz vites mi ?” E tabi bir de “Düz vites araçlar mı daha ucuz otomatik vitesli araçlar mı?” Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

Düz Vites Nedir?

düz vites

Düz vites debriyaj, fren ve gaz pedalı ile vites geçişlerinin sağlandığı bir teknolojiye sahiptir. Aracın vites değişimini sağlamak için debriyaj pedalına sonuna kadar basarak vitesin dişlilerini ayırmak gerekir. Daha sonra işlemin devamı gerçekleşmektedir. Düz vitesli araçlarda, motorun devir gücüne göre işlenen bir sistem bulunmaktadır. Eğer devir gücü fazla zorlanırsa araç fazla yakıt harcar.

Otomatik Vites Nedir?

otomatik vites

Kısa bir tabir ile vites geçişlerinin sürücünün müdahalesinin olmadan yapılabildiği şanzıman sistemine otomatik vites denmektedir. Otomatik vitesli araçlarda motorlar bağlantıyı kesecek bir debriyaj kavraması bulunmaz. Bu yüzden direkt olarak tork konvertörü devreye girmektedir. Tork konvertörünün görevi motordan aldığı gücü şanzımana aktarmaktır. Otomatik vitesli araçlarda motorun gücü, debriyaj kullanılmadan tekerleklere iletilir.

Düz Vites ile Otomatik Vites Arasında Ne Gibi Farklar Var?

Aslında iki araç tipi arasında pek bir fark yok diyebiliriz. Asıl fark vites şanzımanının çalışma prensibi. Düz vitesli araçlarda sürücü vitesi manuel olarak kendi değiştirirken otomatik vites araba, hangi vitese geçmesi gerektiğine kendisi karar verir. Bu kararı da hız ve motor devri arasında bir bağlantı kurarak karar verir. Bu iki vites tipini karşılaştırırken hem otomatik hem de manuel vites türünün avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurmalıyız.

Düz vites araçlar, kullanmayı öğrenene kadar biraz fazla pratik yapmayı gerektirir. Otomatik ya da yarı otomatik vites araçların kullanımı ise düz vitesli araçlara göre daha kolaydır.

Manuel Vites Araç Kullanmanın Avantajları

  • Daha az yakarlar

Düz vitesli arabalar çalışma esnasında ve devir değişiminde otomatik vitesli arabalara göre daha az motor gücüne ihtiyaç duydukları için daha az yakarlar. Fakat şunu belirtmeliyiz ki otomatik vitesli araçlardaki teknoloji gün geçtikçe gelişiyor. Bu sayede düz vitesten daha az yakan otomatik vitesli araçlar da bulunuyor. Ama yine de düz vitesli arabalar maliyet bakımından daha avantajlı.

  • Maliyetleri ucuz

Otomatik vitesli arabalar ile kıyaslandığında düz vitesli arabaların şanzıman ve parçaları daha ucuzdur. Otomatik şanzımanlı araçların bozulması durumunda oluşan masraf düz viteslilere göre genellikle çok daha fazla olmaktadır.

  • Fiyatları daha ucuz

Otomatik vitesli araba, daha yeni bir motor teknolojisine sahip olması ve pratik kullanım sunması nedenleri ile daha yüksek fiyatlara satılıyor. Fakat manuel araçlar da durum bunun tam tersi.

düz vites vs otomatik vites

Otomatik Vites Araba Avantajları ve Dezavantajları

  • Otomatik vites teknolojisi gelişmeye devam ediyor

Bu tip vitese sahip araba modellerinin genel olarak maliyetinin daha yüksek olduğundan bahsettik. Ancak son yıllarda otomatik vites konusunda büyük adımlar atılıyor.

  • Konforuna ve rahatlığına düşkün sürücülerin tercihi

Otomatik vites araba modellerinin sürücüye sunduğu en büyük avantaj trafikte yaşattığı konfordur. Bu tip vitese sahip araçlarda vites değişimi ve debriyaj kullanımı olmadığı için sadece direksiyona ve yola odaklanılır. Bu sayesinde trafik sizin için çile olmaktan çıkar, sizi yormaz.

  • Daha maliyetli olabilir

Arıza ya da bozulma gibi sorunlar ile karşılaşıldığında otomatik vitesli arabaların onarım ücretleri daha yüksek olabilir.

Bazı Otomatik Vites Araba Modelleri
  • Audi A3-A4
  • BMW Tüm Seriler
  • Citroen C3
  • Hyundai i10-i20
  • Skoda Fabia
  • VW Polo-Golf
  • Nissan Micra
  • Opel Corsa
  • Toyota Corolla
  • Peugeot 208

Artık çoğu marka düz vitesli araba üretmese de otomatik şanzımandan önce düz vites kullanılıyordu. Bu yüzden her markanın mutlaka düz vitesli arabası bulunuyor.

Sıfır Km Sedan Model Düz Vites Arabaları Görmek İçin Tıklayın

Sıfır Km Hatchback Model Otomatik Vites Arabaları Görmek İçin Tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here