Ana Sayfa Danışman Telematik Nedir? Arabalarda Nasıl Kullanılır?

Telematik Nedir? Arabalarda Nasıl Kullanılır?

1
7659

Telematik, telekomünikasyon, araç teknolojileri (karayolu taşımacılığı, yol güvenliği vb.), elektrik mühendisliği (sensörler, enstrümantasyon, kablosuz iletişim vb.) ve bilgisayar bilimini (multimedya, internet, vb.) Kapsayan disiplinler arası bir alandır. Telematik aşağıdakilerden herhangi birini içerebilir:

  • Uzak nesneleri kontrol etmek için telekomünikasyon cihazlarını kullanarak bilgi gönderme, alma ve depolama teknolojisi
  • Araçlarda uygulama ve hareket halindeki araçları kontrol etmek için telekomünikasyon ve bilişimin entegre kullanımı
  • Otomotiv navigasyon sistemlerinde bilgisayarlar ve mobil iletişim teknolojisi ile entegre küresel navigasyon uydu sistemi teknolojisi
  • Kısaca özetlemek gerekirse, bu tür sistemlerin karayolu taşıtlarında kullanılması, ayrıca araç telematiği olarak da adlandırılır.

Arabalarda Telematik Kullanımı

Araba telematiği, sürücüler için bir dizi yararlı amaca hizmet eder. Bu teknoloji insanların kaybolmasını önler, yol yardımı almanın kolay bir yolunu sunar ve birkaç önemli şekilde kullanılabilecek verileri toplar. Telematik, navigasyon, emniyet, güvenlik ve iletişimi bir aracın kontrol paneline uyan tek bir kullanışlı teknoloji parçasında birleştirir.

Telematik düşünüldüğünde aklımıza muhtemelen en çok GPS navigasyonu veya yol yardımı sistemleri gelir. Bunlar, ticari araç telematiğinin kesinlikle en yaygın kullanımlarıdır, ancak başka kullanım alanları da mevcuttur.

Otomobillerde Kullanım Alanları

Çoğu telematik sistemi, temel abonelik paketlerinde bulunan bir dizi ortak özellikle birlikte gelir.

Otomatik Çarpışma Bildirimi

Arabalarda telematiği olan sürücüler, bir kaza geçirirlerse yardımın yolda olduğunu bilmenin rahatlığını yaşayabilir. Telematik sistemi çarpışmayı otomatik olarak algılayabilir ve yardım çağırabilir. Modem korumalıdır ve çarpmaya karşı dayanıklıdır, bu nedenle ciddi bir kaza durumunda bile çalışacaktır. Anten sinyali tipik olarak bir cep telefonundan daha güçlüdür, bu da sistemin çoğu alanda çağrı merkezine ulaşabileceği anlamına gelir.

Acil yardım

Telematik sistemi, bir çarpışmayla ilgili olmayan acil durumlarda yardım almak için kullanılabilecek bir SOS düğmesine sahip olabilir. Bu, tıbbi yardıma ihtiyaç duymanız veya ortaya çıkan bir suça tanık olmanız durumunda güçlü bir güvenlik önlemidir. İletişim sistemi, acil yardım için uygun acil servis personeline ulaşmanızı sağlayacaktır.

SOS düğmesi, ihtiyacı olanlara yardım etmenize de yardımcı olabilir. Bir kazaya veya başka bir acil duruma tanık olursanız, olay yerine acil yardım göndermek için düğmeye basabilirsiniz.

Yol yardımı

Telematik sistemi kullanıyorsanız, mekanik bir arıza nedeniyle yolda kalmanız da önlenebilir. SOS düğmesi, lastiğin patlaması veya arızalanması durumunda veya yakıtınızın bitmesi durumunda yardım çağırabilir. GPS teknolojisini kullanarak yardım sizi hızlı bir şekilde bulabilir.

Araç Teşhisi

Bu özellik, arabanızın durumu hakkında aylık bir e-posta raporu almanıza olanak sağlar. Bu özellik, arızaları önlemeye ve bayiler ile müşterilerin paradan tasarruf etmesine yardımcı olur.

Medya Akışı

Çoğu araç, bir cep telefonuyla iletişim kurmak için Bluetooth kullanarak akış hizmetlerine bağlanabilirken, bazı durumlarda telematik sisteminiz de bunu yapacak donanıma sahip olur. Çeşitli uygulamalar üzerinden medya oynatabilirsiniz.

Metin Mesajı Ekranı

Metin mesajı ve e-posta ekranı, direksiyon başında güvenli olmayan davranışlarda bulunma eğilimini ortadan kaldırabilir. Bir telematik sistemi, gelen metinleri ve e-postaları okuyabilir ve dikte edilmiş bir yanıt gönderme seçeneği sunabilir. Bazı araç üreticileri sese ek olarak bir metin gösterimine izin verirken, diğerleri bu özelliği etkinleştirmez.

 

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Cenk Burak
    bu teknolojiler, hayat kurtarma bakımından çok önemli gelişmeler. fakat kötü niyete ve arıza ya karşı ciddi çalışmalar gerektiriyor.