Tork mu beygir gücü mü önemli? Bu soru, yeni bir araba alırken hemen her kullanıcının aklını kurcalıyor. Peki tork mu önemli yoksa beygir gücü mü? Araştırdık…
Tork mu Beygir Gücü mü Önemli?
Arabanın performansına tork mu yoksa beygir gücü mü etki eder, diye merak ediliyor. Çünkü tork ve beygir gücü ikilisi, aracın performansına doğrudan etki eden iki nokta. Peki, en iyi performanslı arabanın torku mu daha yüksektir yoksa beygir gücü mü?
Bu soruya yanıt vermeden önce tork ve beygir gücü kavramlarını açıklayalım. Tork ne demek/ beygir gücü ne demek öğrenelim…
Tork Nedir?
Tork, döndürme kuvveti anlamına gelir. Daha ayrıntılı olarak ifade etmek gerekirse aracın motorunda bulunan krank milinin bir dakika içinde yaptığı dönüş sayısıdır. Aslında tork, motorun tekerleklere aktardığı itme kuvveti oranıdır.
Beygir Gücü Nedir?
James Watt tarafından kullanılmış ve bügüne kadar da kullanılagelmiş bir teknik terimdir. Beygir gücü, gerçek anlamda “beygir gücünü” yani “at gücünü” ifade eder. HP (horse power) kısaltmasının nedeni de budur.
Motorlu araçların bulunmadığı dönemen kalma bir yaklaşımın bugüne yansımasıdır. Aracın hızını rakamla ifade eder. Atın 1 saniyede 1 metre ileriye taşıdığı güç miktarı 50 kg’dır. Fakat arabalarda beygir gücü, mühendisler tarafından 75 kg olarak belirlenmiştir.
Yukarıda da dediğimiz gibi HP, otomobilin ulaşabileceği maksimum sürati belirler. Beygir gücünün fazla olması, aracın düz yolda yüksek hızlara çıkabilmesini sağlar.
Dizel’in Torku mu İyi Benzinlinin Torku mu İyi?
“Dizel motorun torku daha iyi” inanışı doğrudur. Çünkü dizel motorda piston kolları, benzinliye oranla uzun yapılıdır. Bu uzun kollar çekiş gücüne destek verir.
Tork mu Beygir mi?
Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir.
Aracın devir bilgisi torku ifade eder. Hız göstergesindeki bilgi de beygir gücünü ifade eder. Alt devirde yüksek hıza çıkabilmek güçlü torka/ hızlanma verisi de güçlü beygire işaret eder.
Güçlü performans için tork ve beygir gücü bir birini tamamlamalıdır. Bu iki kavramın en mükemmel şekilde optimize edilmesi ile en iyi performansa ulaşılır.
Eğer anlık hızlanmalar istiyorsanız ve otomobilin sizi koltuğa yapıştırması hoşunuza gidiyorsa, yüksek torklu araçlar sizi tatmin edecektir. Yok benim anlık hızlanmalarla işim yok, arabam beni uzun yolda uçursun istiyorsanız o zaman yüksek beygir güçlü araçlar size daha uygun gelecektir.