Gelişen teknoloji ile birlikte sıkılaşan yasalar, otomobil üreticilerini belirli emisyon sınırlarına uymaya zorluyor. Her bir euro standardı ile düşen emisyon seviyeleri, doğaya salınan NOX ve karbon emisyonunu azaltıyor. Firmalar emisyonları elektrikle çalışan otomobiller, prize takılan hibrit modeller ve hibrit modeller ile azaltmayı hedefliyor. Toyota da bu firmalardan bir tanesi. Uzakdoğulu üretici hibrit teknolojisine yıllar önce Prius modelleri ile yaptığı yatırım sayesinde günümüzde hibrit modellere oldukça hakim. Bu yazımızda Toyota Hibrit Teknolojisi hakkında konuşacağız.
Ne Zaman Başladı ?
Hibrit otomobilleri dünyaya tanıtan firma her ne kadar Toyota olsa bile ilk hibrit otomobil Ferdinand Porsche tarafından 1902 yılında yapıldı. Yapılan otomobil basit bir hibrit sisteme sahipti ve istenildiği zaman yakıt istenildiği zaman elektrik ile yol alabilmekteydi. Ancak ticari olarak ilk ve en büyük atılımı yapan firma 1997 yılında Prius modeli ile Toyota oldu. Yaklaşık olarak 23 yıldır hibrit otomobil üretiminde tecrübesi olan Toyota, çoğu modelinin hibrit versiyonunu günümüzde alıcılara sunmakta.
Toyota Hibrit Teknolojisi Neyi Hedefliyor ?
Trafik sıkıntısının yaşandığı bölgelerde, dur kalk esnasında anlık olarak yüksek yakıt tüketimlerine maruz kalan otomobiller, şehir içinde daha fazla yakıt tüketiyor. Bunu otomobilinizdeki anlık yakıt tüketimine bakarak dur kalk esnasında kendiniz deneyimleyebilirsiniz. İşte bunun gibi dur kalk ihtiyacının fazla olduğu bölgelerde yardımınıza hibrit otomobiller yetişiyor. Toyota, ülkemizin de maruz kaldığı sıkışık trafik sorununu plug-in model hibrit teknolojisini kullanmadan, fren sistemi üzerinden kendini şarj eden hibrit modelleri ile çözmeyi hedefliyor. Bu sayede sıkışık trafikte otomobil sadece elektrik desteği ile dur kalk yaparken aynı zamanda şehir içi yakıt tasarrufu sağlanmış oluyor.
Nasıl Çalışıyor Bu Toyota Hibrit Modeller ?
Öncelikli olarak plug-in hibrit modellerde olduğu gibi, ülkemizde satılan Toyota marka hibrit araçlar, elektrik motorunun ihtiyacı olan enerjiyi şarj kablosu ile sağlamaz. Onun yerine fren pedalına bağlı sistem araç her fren yaptığında elektrik motorunu şarj eder. Böylece fren yaparken fren disklerinden atılması planlanan ısı sisteme geri kazandırılır. Dur kalk esnasında şarj ettiği elektrik motorundan gücünü alan hibrit araçlar, şehir içi sıkışık trafiklerde yakıt tüketimini oldukça düşürür. Üstelik otomobilleri kablo ile şarj etmek, belirli bir şarj istasyonu altyapısı gerektirdiğinden, plug-in modellere göre daha uygun bir maliyet sunar. Harekete başlayan hibrit otomobilimiz, hızlanırken elektrik motoru ve atkinson prensibi ile çalışan içten yanmalı motordan destek alarak hızlanır. Sabit hızla gidildiğinde ise yerine göre benzinli ve elektrikli motordan en verimli şekilde yararlanan hibritler yakıt ekonomisini hedefler. Frenleme sırasında ise elektrik motoru şarj edilerek fren disklerinden atılacak ısıyı sisteme geri kazandırır.
Kime Hitap Ediyor ?
Şehir içinde fazla vakit geçiren, sıkışık trafikte araç kullanan kullanıcılar 1.8 motorlu Toyota Corolla ve C-HR hibriti gönül rahatlığı ile tercih edebilirler. Şehir içinde 3.8lt/100 km yakıt tüketimi ile kullanıcılarını sevindiren başarılı hibrit motor, günlük testlerde sunduğu veriyi yakalamakta zorlanmıyor. Ayrıca otomobillerinden sessizlik bekleyenler, hibrit teknolojisi ile geliştirilmiş modelleri seveceklerdir.