Ana Sayfa Danışman Triger Kayışı Nedir? Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Triger Kayışı Nedir? Ne Zaman Değiştirilmelidir?

0
9533

Triger Kayışı Nedir? Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Eski zamanlarda otomobil almak her ne kadar lüx olsa da günümüz şartlarında otomobil her evin ihtiyacı haline gelmiştir. Ancak her şey otomobil almakla bitmiyor. Otomobillerin belirli periyotlarla bakıma girmesi gerekmektedir. Bu bakımlara periyodik bakım deniliyor. Bakımlar araçlara göre farklılık gösterebileceği gibi genel olarak; yağ bakımı, filtre bakımı, triger kayışı bakımı veya triger zinciri bakımı olarak sınıflandırabiliriz bu yazımızda sizlere ” Triger kayışı nedir? ” sorusunun cevabını vereceğiz. Akabinde Triger kayışı zamanında değişmez ise nelerle karşılaşabilirsiniz ? Bunlardan bahsedeceğiz.

Triger Kayışı Nedir ?

Ülkemizde her ne kadar triger olarak bilinse de asıl ismi “Timing Belt” türkçe çevirisi “zamanlama kayışı” dır. Triger kayışı her ne kadar basit bir parça gibi gözükse de motorun düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Düzen diye kastettiğimiz durum; krank kasnağından aldığı dönme momentini eksantrik kasnağına ileterek eksantrik milinin kamları sayesinde emme zamanında emiş subaplarını, egzoz zamanında ise egzoz subaplarının açılmasını sağlar. Bu kayış motorun çalışmasıyla harekete başlayıp stop etmesiyle durur. Bu kadar çok kullanılan kayışın belirli periyotlarla değişmesi gerekir. Değişmediği takdirde çok büyük masraflar sizi bekleyebilir.

Triger Kayışı Zamanında Değişmez İse Ne Olur?

Triger kayışı triger zincirinden farklı olarak değişim zamanı geldiğinde ses yapmaz. Ömrü dolduğunda koparak subapların eğilmesine veya kırılmasına sebep olabilir. Böyle bir şey başınıza geldiğinde aracınız direkt olarak stop edecektir. Marşa bastığınızda motorun boşa döndüğünü hissedeceksiniz. Şimdi kayışın kopma anından subapların yamulmasına kadar olan evreyi açıklayalım.

  • Motor garip bir sesle birkaç tur döner ve stop eder. Bu olay 1-2 saniyede gerçekleşir.
  • “Timing Belt” denilen kayış koptuğunda Supap zamanlaması yapılamaz.
  • Zamanlama yapılamadığı için kapalı olması gereken subaplar açık kalır.
  • Piston açık kalan o subapa vurur.
  • Subapı dövdüğü için subap yamulur veya kırılır.
  • Subapı dövmesiyle pistonda da iz oluşur.
  • Subap kırılırsa veya herhangi bir parça koparsa Silindir kapağı ve yanma odalarında hasarlar oluşur.
  • Hasar gören tüm parçaların değişimi veya onarımı gerekir.
  • Yapılacak olan tüm bunlarda kısaca motor revizyonu anlamına gelir.

Triger Kayışı Hangi Aralıklarla Değiştirilir ?

Triger kayışının ömrü ortalama 90 bin kilometre veya 3 yıldır. Bu süreyi geçirmeden triger bakımınızı yaptırmanız gerekmektedir.

2.El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK