Ana Sayfa Danışman Trim Sesi Nasıl Oluşur? Önlemek İçin Ne Yapmalı?

Trim Sesi Nasıl Oluşur? Önlemek İçin Ne Yapmalı?

2
5162

Bazen sadece otomobilimizde sessizliği isteriz. Uzun yollarda, başımızın ağrıdığı anlarda ve otomobilde tek başına meditasyonu hedeflediğimiz zamanlarda radyoyu kapar kendimizle baş başa kalmayı hedefleriz. Ancak radyoyu kapadığımızda oluşan sessiz ortam yanında bir takım sesler ile beraber gelir. Eğer ses konusunda sizlerde benim gibi hassas bir karaktere sahipseniz, algıda seçicilik sizi oldukça rahatsız edici bir duruma sokabilir. Araç sessizken duyduğunuz çıtırdama, tıkırdama ve diğer sesler sizi kendinizle baş başa kalma isteğinizden mahrum edebilir. İşte bu seslere trim sesi denir. Araç içlerinde kullanılan plastik aksamların gün geçtikçe artması ve bu parçaların birbirine güzel bir yalıtımla monte edilmemiş olması, bozuk yollarda sizi rahatsız eden seslere sebep olabilir. Gelin birlikte bu seslerin neden çıktığına ve potansiyel çözüm önerilerine bakalım.

Özellikler göğüste kullanılan plastik malzeme, sıcaklık değişimleri ile genleşip büzüşerek ses çıkarabilir.

Trim Sesi Neden Oluşur?

Plastik parçaların maruz kaldıkları anlık fiziksel etkiler ve sıcaklık değişimleri trim seslerine sebep olabilir. Her malzeme gibi plastikte içeriğine göre sıcakta genleşip büzüşebilir. Tıpkı eski televizyonların kendi kendine çat çut ses çıkarmaları gibi araçta kullanılan parçalarda benzer sesler çıkarabilir. Termal strese maruz kalan malzeme, anlık olarak genleşir veya büzüşürse anlık bir hareket, ses oluşmasına sebep olabilir. Bununla beraber birbirlerine geçen parçalar aracın maruz kaldığı kuvvetler ve torklar sayesinde bükülmeye maruz kalabilir. Fiziksel etki altında kalan parçalar, birleşme noktalarında iyi yalıtılmamış ise birbirine sürtünüp ses çıkmasına sebep olabilirler.

Bazen bakımı yapılmamış bir sunroof tıkırdama ve gıcırdama yapabilir.

Potansiyel Çözümler Neler?

Bunlardan en yaygını silikon sprey kullanarak parçaların birleşim yerlerine yapılmamış yalıtımı sağlamaktır. Silikon yapısı gereği iki parça arasındaki boşluğu doldurur ve balmumu benzeri etkisi ile sürtünmeyi iki parça arasında azaltır. Bu sayede ses anlık olarak azalır. Ancak otomobil hareket halinde olduğu için zamanla aradaki silikon katmanı gidecek ve ses tekrar başlayacaktır. Diğer bir çözüm ise el beceriniz yüksek ise ses gelen kısmın bir rehber aracı ile sökülüp sünger benzeri malzemeler ile yalıtımını sağlamaktır. Araç içinin nemli kalması da parçaların uzun vadede trim sesi çıkarmasına sebep olabilir. Araçlarınızı yıkama işleminden sonra havalandırın.

Silikon sprey bizim gibilerin dostu 🙂

Eğer Trim Sesi Değilse Ne Yapmalı?

Bazen duyduğumuz sesler kasis benzeri yapılardan geçerken kendilerini daha çok belli eder. Eğer kasislerden geçerken kapılarınızda gıcırdama duyuyorsanız, kapı fitilleriniz sertleşmiş veya kurumuş olabilir. Bunu ise kapı fitillerinizi uygun bir şekilde yağlayarak çözebilirsiniz. Benzer bir gıcırdama sesi aracın altından geliyorsa eğer, salıncak burçlarınız yağlanmaya ihtiyaç duyuyor olabilir.

Eğer kapılarınız gıcırdıyor ise kapı fitillerinizin bakım veya yenilenme zamanı gelmiş olabilir.

Bazen Dozunda Bırakmak Gerekir

Fiat Egea’dan Volvo XC-90 modeline kadar otomobil test ettim. Duymak isteyen bu sesleri her türlü duyuyor ki ben testlerim sırasında bu seslere bir kez daha tanık oldum. Otomobil üreticilerinin plastik seçimlerinin sıcaktan kolay etkilenen yapıya sahip olması, bu sesleri araç içinde daha rahatsız edici hale getirmekte. Ancak tek suçlu otomobil üreticileri değil bu durumda. Ülkemiz bozuk yollara sahip ve sürüş sırasında birçok çukura girip çıkmaktayız. Daha çok engebeli yollarda tanık olduğumuz bu sesler güzel bir asfalt ile bir anda ortadan kalkabilir. Kim bilir, otomobilimiz trim sesi kullanarak yol yapılmadığına dair bizi uyarmaya çalışıyordur belki de.

2. El FIAT Egea İlanları

2 YORUMLAR

  1. bora
    yeni model araçlarda sanki hiç böyle bir sorun olmayacakmış, bu sorun tarihe karışacakmış gibi geliyor tabi bi 3-5 sene geçsin de bakalım. bir de ülkemizde aktif olarak kullanılan ve yoğun tempoda çalışan araçlar ortalama min 10 yıllık yani. çok yaygın bir sorun olması normal