Ana Sayfa Danışman TSI Motor Nedir?

TSI Motor Nedir?

0
19983

Volkswagen marka bir araca sahipseniz veya otomobil teknolojilerine ilgili duyuyorsanız TSI motoru mutlaka duymuşsunuzdur. Volkswagen’in direkt püskürtmeli benzinli motorları TSI şeklinde adlandırılıyor. Aslında bu teknoloji bize hiç de yabancı değil. TSI motorlar, Volkswagen’in daha önce de kullandığı FSI motorlar gibi yüksek basınçlı direkt benzin enjeksiyonu sistemine sahip.

TSI’ın açılımı Turbo Stratified Injection ifadesinden geliyor ve Turbo Kademeli Enjeksiyon olarak Türkçeleştiriliyor. Kısacası bu motorun en temel iki özelliği mevcut. İlki, turbolu olması ve ikincisi de direkt enjeksiyon ile çalışması. Sistemin çalışma prensibindeki direkt enjeksiyon sayesinde yakıt-hava karışımı yanma odasında gerçekleşiyor. Üstelik yüksek basınçlı enjektörlerin de yardımı ile yakıt daha iyi homojenize oluyor. Bununla birlikte de daha iyi yanma ve verim artışı gerçekleşiyor. Bu teknolojiye sahip motorlarda performans, yakıt ekonomisi ve düşük egzoz emisyonu bir arada bulunuyor.

TSI Motor Nasıl Çalışıyor?

TSI motorlar, turboşarj teknolojisi ve doğrudan enjeksiyon sistemlerinin uyumlu bir birleşimini kullanarak çalışıyor. Bu motorları, küçük hacimli benzinli motorlar olarak düşünebilirsiniz. Tasarımı, sürüş performansını artırmak ve yakıt verimliliğini optimize etmek amacıyla geliştirildi.

TSI motor nasıl çalışır diye incelediğimizde ilk olarak turboşarjın devreye girdiğini görüyoruz. Bu sayede silindirlere daha fazla hava emilmesini sağlıyor. Ayrıca doğrudan enjeksiyon (stratified injection) sisteminde yakıt, direkt olarak silindire püskürtülüyor. Bu da daha etkili bir yanma elde edilmesine katkıda bulunuyor.

Beraberinde, yakıtın homojen bir karışım oluşturacak şekilde silindirlere püskürtülmesini sağlanıyor. Bu da yanma sürecini daha verimli hale getiriyor. Yanma gerçekleştikten sonra pistonlar itiliyor ve bu da güç üretimini sağlıyor.

Ayrıca TSI motorun çalışma prensibinde, karmaşık bir motor yönetim sistemi de sürekli olarak kontrol sağlıyor. Bu sayede sensörlerden gelen veriler, en uygun enjeksiyon ve turboşarj ayarlarını belirlemek için kullanılıyor. TSI motorlar, bu entegre sistem sayesinde performans, yakıt ekonomisi ve düşük emisyon konusunda dengeli bir kullanım sunuyor.

Tek ve Çift Şarjlı TSI Motorlar 

Tek ve Çift Şarjlı TSI motorlar, Volkswagen tarafından geliştirilen ve modern otomobillerde yaygın olarak kullanılan yüksek performanslı motor çeşitleridir. İki farklı türü bulunmaktadır: Tek şarjlı ve Çift şarjlı TSI motorlar.

Tek şarjlı TSI motorlarda, yüksek verimlilik ve düşük devirlerden itibaren etkinlik sunan bir egzoz turboşarjı kullanılıyor. Maksimum 1,8 bar yükleme basıncına sahip olan bu tür motorlar, oldukça yüksek performansa sahip. Bu nedenle motorun yüksek devirlerde aşırı hızlanmasını ve limitlerin üzerinde basınçlara maruz kalmasını önlemek için bir Wastegate donanımı bulunuyor. Ayrıca vites değişimlerinde turbo türbinin, aniden serbest bırakılan gaz pedalı sebebiyle moment kaybetmesini engellemek için blow-off benzeri bir kaçış valfi de mevcut.

TSI Motor Teknolojisinin Avantajları

  • TSI motorlarda turbo boşluğu bulunmuyor.
  • Turbo boşluğu olmadığı için düşük devirde de güç kaybı yaşamıyor.
  • Yakıt tasarrufu noktasında avantaj sağlıyor.
  • Daha çevreci bir sürüş deneyimi sunuyor.

TSI Motorlar Hangi Yakıtı Kullanılıyor?

TSI motorlu araçlarda hangi yakıt kullanılıyor sorusunun yanıtı elbette benzin. Bu tip motora sahip araçlar genellikle benzinli araç olarak biliniyor. TSI motorlar, kullandığı yakıt bakımından ekonomik bir alternatif gibi görünmese de sahip olduğu bu dezavantajı, çalışma sistemi sayesinde bir avantaja çevirebiliyor. Volkswagen markasının araçlarında ve VAG grubu olarak bilinen markalarda kullanılıyor.

TSI Motorlu Volkswagen Modellerini İncelemek için Tıklayın!

HENÜZ YORUM YOK