Turbo teknolojisinin tarihi 1970’li yıllara dayanmaktadır. İlk olarak ticari dizel motorlarda kullanılan turbo, sonrasında otomobil motorlarında kullanılmaya başlanmıştır. Turbo teknolojisinin ilk kullanıldığı otomobil 1978 yılında Mercedes 300SD’dir. Özellikle 2000 yılından itibaren üretilen otomobillerin büyük birçoğunda kullanılan turbo, zamanla arıza yapabilir ve revizyon gerektirir. Turbo arızaları genelde motor için pek büyük bir sorun oluşturmasa da nadir de olsa motoru öldürebilmektedir. Bu yazımızda sizlere; turbo arızası sonucu oluşabilecek en kötü durumdan bahsedeceğiz.
Turbo Arızası Sonucu Oluşabilecek En Kötü Durum
Turbo arızasının ilk belirtisi genelde performans eksikliğidir. Aracın performansı eski hali gibi olmamakla birlikte rampa çıkmakta zorlanmaktadır. Aynı zamanda turboda ötme başlar. Turbo öttüğü zaman elektrikli süpürge gibi bir ses çıkar. Arıza belirti vermeye başlar başlamaz servis yolu tutulmalıdır. Aksi halde büyük sorun oluşması normal karşılanmalıdır.
Turbo, çalışırken çok fazla devir çevirmektedir. Turbonun yüksek devir çevirirken oluşan sürtünmeyi minimuma indirmesi için yağlama sistemi vardır. Motor yağı, yağ pompası sayesinde turboya basılır. Bu sayede mil yağlanır. Turbo havayı, yanma odasına basmakla mükelleftir. Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür. Motor devamlı çalıştığı için yağ devamlı gelir. Motor ambeleye kalkar. Aracı stop etseniz dahi motor çalışmayı durdurmaz. Ambeleye kalkmak dışında runaway terimi de kullanılır. Anlamı ise “kontrolden çıkmış”‘ olarak bilinir.
Ambeleye Kalkmak Durumunda Yapılması Gereken Nedir ?
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz sebepler yüzünden dizel otomobiller ambeleye kalkabiliyor. Bu durumda birçok kişinin aklına aracı stop etmek geliyor. Ancak motor, gelen yağı yakıt olarak göreceği için stop etmek fayda etmeyecektir. Bu durumda yapılması gereken, Soğuk kanlılığınızı koruyarak motorun kaputunu açarak hava emmesini bir havlu veya bezle tıkamaktır. Egzozdan çıkan yoğun duman ve motorun yüksek devirde çalışması sonucu çıkan yüksek ses, birçok insanın araçdan kaçıp, uzaktan izlemesine sebep olmaktadır. O korkuyla emmeyi bulamazsanız eğer aracınız da manuel ise aracı en yüksek vitese takıp bir anda debriyajı bırakırsanız stop etmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu noktada baskı balatanızın durumu çok önemlidir. durumu iyi değilse kaçıracaktır. Gaz vermeye devam edecektir. Yapılması gereken son şey de, egzozu havlu bez gibi bir şeyle tıkayıp hava çıkışını engellemektir. Çıkan duman bunu yapmanızı bir hayli zorlaştıracaktır.