Arabanızda turboşarjlı bir motor var mı? Eğer öyleyse, onu korumak için yapmanız gereken şeyler var. Turbolar, “doğal emişli” motorlardan çok daha karmaşıktır ve en iyi performanslarını sürdürmeleri için özel bir çaba gerektirir. Bir turbo motordan en iyi şekilde yararlanmak ve kötü onarım faturalarından kaçınmak için düzenli bakım ve sürüş tarzınızda değişiklikler yapılması gerekir. Detaylar için “Turbo Motorunuzu Korumanın 6 Yolu!” adlı yazımızı okumaya devam edin.
Bu kılavuzda, bakım önerileri ve sürüş ipuçları dahil olmak üzere aracınızın turbo motorunu zararlı aşınma ve yıpranmadan korumanın altı yolunu inceliyoruz. İşte turbo motorunuzu korumanın 6 yolu.
Turbo Motorunuzu Korumanın 6 Yolu
-
Düzenli Yağ Bakımı
Turbo sistemler, inanılmaz yüksek hızlarda dönen ve yoğun ısı ve basınç altında çalışan hareketli parçalardan oluşur. Bu, aşınmayı azaltmak ve en iyi performansı göstermelerine yardımcı olmak için sıkıştırma valfini ayrıca emme ve çıkış fanlarını yağlamak için sürekli kaliteli motor yağı akışına ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Motor yağı o kadar önemlidir ki, bazı üst düzey turbo sistemlerinde yağı turboda dolaştıran özel bir yağ deposu bulunur.
Bir turboşarjdan en iyi performansı elde etmek için, yağı en az her 5.000 km’de bir değiştirin. Aracınızın el kitabı, aracınız için en iyi yağ seçimini önermelidir.
-
Motoru Isıtın
Motor yağı soğukken kalınlaşır, bu da motor bölmesinin etrafında serbestçe akmadığı anlamına gelir. Bu, yağ ısınana ve incelene kadar hareketli parçaların artan bir aşınma ve yıpranma riski altında olduğu anlamına gelir.
Arabanız soğukken direksiyona her geçtiğinizde, motor yağının ısınma süresini göz önünde bulundurun ve sürüş tarzınızı buna göre değiştirin. Sağ ayağınızla çok agresif olmak, yağ pompasına büyük miktarda yük bindirir, bu da kalın yağı sistemde dolaştırmak için daha fazla basınç yapması gerektiği anlamına gelir. Kalın yağ, hareketli parçaların düzgün şekilde yağlanmasında da etkisizdir ve bu da turbo sisteminde sorunlara neden olabilir.
Soğuk bir arabayı sürmenin ilk 10 dakikasında, yağ pompasındaki yükü sınırlamak ve turbo sisteminde gereksiz aşınma ve yıpranmayı önlemek için gaz pedalına hafifçe basın. Tam gaz gitmeden önce en az 10 dakika bekleyin veya optimum sıcaklığa ulaştığını anlamak için yağ göstergesini izleyin.
-
Seyir Halinde Turbonun Sınırlarını Aşmayın
Arabanızda bir turbo sisteme sahip olmak kulağa heyecan verici gelebilir, ancak çoğu zaman, özellikle modern çevre dostu hatchback’lerde, düşük kapasiteli bir motora sahip olmanın neden olduğu gücü telafi etmek için oradadırlar. Bu nedenle, aracınızın turbo sisteminin sınırlarının farkında olmanız ve gaz pedalında çok agresif davranarak aşırıya kaçmaktan kaçınmanız önemlidir.
Şehir içinde veya otoyolda seyir halindeyken gaza bir anda basmamaya çalışın. Bunun yerine, turbonun serbestçe dönmeye başlaması için gücü yavaşça açın ve hızınızı korumak için gaz pedalını idareli kullanın. Turbolar sıkı bir şekilde stres testinden geçirilir ve motorun kullanım ömrü boyunca sürmesi gerekirken, düzenli agresif sürüş turboya zarar verebilir ve maliyetli sorunlara neden olabilir.
Ve unutmayın – sakin bir seyir turbonuzu korumakla kalmaz, aynı zamanda size harika bir yakıt ekonomisi de sağlar.
-
Geçmek için Dişlilerinizi Kullanın
Bir turbo sistemi en küçük motorlara bile bol miktarda güç ve tork verirken, sollama yaparken yine de vites küçültmeli ve aracın tüm hızlanma performansı için turboya güvenmemelisiniz.
İster uzun bir yokuş çıkıyor olun, ister A yolunda sollama yapın, vites küçültmek, yalnızca turboşarja güvenmekten daha güvenli ve uzun vadeli bir seçenektir. Vitesler, devir aralığında yukarı ve aşağı performansa yardımcı olur, bu nedenle vites değiştirme ve turbo kombinasyonunun kullanılması, turbo sistemden kaynaklanan aşınma ve yıpranmayı sınırlamaya yardımcı olacaktır.
-
Sürüşten Sonra Motoru Soğutun
Turbolar sürüş sırasında çok fazla ısı üretir ve motoru hemen kapatırsanız, turbo sistemindeki yağın fazla ısınmasına, korozyona ve motorun erken aşınmasına neden olabilecek karbon parçacıklarının birikmesine neden olursunuz.
Yoğun sürüşten sonra, motoru bir süre rölantide bırakmayı alışkanlık haline getirin; bu, turboyu motor yağını fazla ısıtmadan motoru kapatacak kadar soğutacaktır.
-
Motoru Kapatmadan Hemen Önce Gaza Basmayın
İster park ediyor olun, ister turbo şarj cihazının vızıltısını duymak, kontağı kapatmadan hemen önce gaza basmayın. Gaz pedalına basmak turbodaki türbinlerin dönmesine neden olur; motor kapatıldığında, bu hareketli parçaları yağlayan yağ akışı duracak, ancak türbinler dönmeyi bırakmayacak. Bu, rulmanları zorlayacak, sürtünmeye ve turbo sisteminde arızaya yol açabilecek ısı birikmesine neden olacak.
Beşinci maddedeki tavsiyeye uyarak bu riski azaltabilirsiniz – kontağı kapatmadan önce motoru soğumaya bırakın.