Uzun yolda güvenli sürüş tavsiyeleri verdiğimiz serinin ikinci kısmıyla karşınızdayız. Aşağıdaki tavsiyelere uymanız yolculuğunuzun güvenli bir şekilde tamamlanması için altın öneme sahip.
1-Aynaları kullanarak etrafı kontrol edin
Arabanızdaki aynalar, fazladan bir dizi göz gibidir. Aynaların sürekli kontrol edilmesi güvenli sürüş için son derece önemlidir. Üç aynaya da bakmayı bir alışkanlık haline getirin. Her hareket etmek istediğinizde, iç dikiz aynasına bir bakın. Yan aynalara da düzenli aralıklarla bakılmalıdır. Sollarken ve şerit değiştirirken yapılacak ilk şey, arkadan bir aracın yaklaşıp yaklaşmadığını kontrol etmektir. Aynalar tüm görüntüyü yansıtamayacağı için kör noktalara dikkat edin. Bazen araçlar ayna menzilini geçebilir ve arabanızın hemen yanında olabilir, bu yüzden dikkatli olun. Yan aynalara takılabilen temelde küçük balık gözü aynalar olan kör nokta aynaları takabilirsiniz. Size daha geniş bir aralık sağlar ve kör noktaları azaltmaya yardımcı olurlar. Arka görüş aynaları günümüzde arkanızdaki sürücülerin far yansımalarını azaltabileceğiniz bir gündüz-gece işlevine sahiptir.
2-Dinlenin
Uzun otoyollarda güvenli sürüş için düzenli aralıklarla durmak çok önemlidir. Sürücü yorgunluğundan kaynaklanan kazalar, otoyollardaki kazaların yaklaşık yüzde 20’sinin sebebidir. Uzun bir yolculukta yapmak isteyeceğiniz son şey, sadece zamanınızı telafi etmek için kendinizi zorlamaktır. Sürekli sürüşten sonra trans benzeri bir duruma girme eğilimi, karşılaşabileceğiniz yaygın bir özelliktir ve buna otoyol hipnozu denir. Kabin sabit sıcaklıkta iken sabit bir hızda ve benzer yollarda uzun saatler sürmek, yukarıda bahsedilen olguyu doğurur. Susuz kalmayın ve klima üzerindeki ‘devridaim’ ve ‘temiz hava’ modları arasında geçiş yapmaya devam edin. Sıcaklıktaki bir değişiklik daha tetikte olmanıza yardımcı olur. Bir sonraki kontrol noktasına gelemeyecek kadar uykulu iseniz, yol kenarında hızlıca kestirin. Yalnız değilseniz, sürücüleri değiştirmeye devam edin. Ayrıca, yakıt seviyesinin çeyrek deponun altına düşmesine izin vermekten kaçının. İlerideki yollarda benzin istasyonları olmayabilir veya kapalı olabilir. Riske girmeyin.
3-Yağmur / Islak yollar
Islak koşullarda sürüş, risk faktörünü daha da artırır. Yolda, yağ ve sıvı sızdıran çok sayıda bakımsız araç var. Yağmur suyuyla karıştırıldığında, bu tehlikeli bir kombinasyon oluşturabilir ve dikkatli olmazsanız ciddi sonuçları olabilir. Hızınızı sınırlayın ve mümkünse ıslak bölgelerden ve su birikintilerinden kaçının. Yüksek hızlarda su havuzlarından geçmekten her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır çünkü bu, lastiklerin yol tutuşunu ve çekişini kaybettiği ve aracın kontrolden çıkabileceği bir ortam oluşturduğu için aracın suda kaymasına neden olabilir. Ayrıca, lastiklerin ıslak yollarda yol tutuşu zor olduğundan ve aracın yoldan kaymasına veya başka bir araca kaymasına neden olabileceğinden çok sert fren yapmaktan kaçının. Şiddetli yağmurlar sırasında, diğer sürücülerin aracınızı görmesine yardımcı olduğu için farları gün içinde bile açık tutun. Dörtlü flaşörlerinizi yalnızca durursanız kullanın.
4-Gece sürüşü
Gece seyahat etmekten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Ancak, kesinlikle gece araba kullanmanız gerekiyorsa, güvenli sürüş için uygun görüş şarttır. Ön camınızı temiz tutun ve tüm ışıklar çalışır durumda olsun. Farları, öndeki sürücüleri rahatsız edebileceğinden çok yükseğe ayarlamadığınızdan emin olun. Benzer şekilde, sollarken veya öndeki araca yakın olduğunuzda uzun farı kullanmamaya çalışın. Çoğu kamyon ve otobüs şoförü gün boyu araba kullanmak nedeniyle uykulu olduğundan ve beklediğinizden daha yavaş tepki verebileceğinden tetikte olun.
5-Arızalar
Aracınızın arızalandığı talihsiz bir durumda, sakin olmanız ve bu adımları takip etmeniz önemlidir. Yavaşlayın ve otoyolun kenarına doğru ilerlemeye başlayın. Arabayı omuz çizgilerinin iyice altında tutarak dikkatlice durun ve dörtlü flaşörlerinizi açın. Diğer sürücüleri uyarmak için üçgen reflektörünüzü aracın arkasından yaklaşık 3-5 metre uzaklığa yerleştirin. Hasarı inceleyin ve buna göre yardım isteyin. Ayrıca, karayolu yardım numaralarını not edin ve acil durum çağrı kutularını da arayın; tünellerde belirlenen mesafelerde mevcuttur. Geceleri, aracı olabildiğince görünür kılmak için iç ışıkları açın. Yardım gelene kadar daima araçta kalmaya çalışın.
Otoyolda araç kullanmak konsantrasyon ve zihnin mevcudiyetini gerektirir. Kurallara uymak sadece sizin için değil diğer sürücüler için de daha güvenlidir. Ayrıca, bakımlı bir araca sahip olmak, herhangi bir problemin ortaya çıkma olasılığını azaltır.
Güvenli Sürüş Sizi Sevdiklerinize Bağlar
Uzun Yolda Güvenli Sürüş Tavsiyelerinin İlk Kısmı İçin Tıklayın>>