Otomobiller günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiş ulaşım araçlarıdır. Otomobiller kullanıldıkça eskir. Eskidikçe de arıza çıkarma ihtimalleri artar. Özellikle yüksek kilometrelere sahip otomobillerde vites kulesi arızası ile karşılaşabilirsiniz. Vites kulesinin görevi, sürücünün vites değiştirmesini algılar ve şanzımana iletir. Zamanla bu parça kullanıldıkça eskir ve arıza yapar. Arızanın sonucunda aracın kullanımı zorlaşır veya kullanılamaz hale gelebilir. Bu yazımızda sizlere vites kulesi arızasından ve çözümlerinden bahsedeceğim.
Vites Kulesi Nedir?
Vites kulesi, otomatik veya manuel farketmeksizin her türlü araçlarda bulunabilir. Her türlü araç da bulunsa da çalışma prensipleri birbirinden farklıdır. Örnek verecek olursak; 1990 yılına ait çok özel bir araç olan Mercedes W124 otomatik ve manuel şanzımana sahip araçlarda kuleler birbirinden farklı çalışır. Otomatik araçlarda vites tek yönde hareketini sağlar. Manuel versiyonunda ise burçlar ve kollar vasıtasıyla her iki yönde de hareket sağlanabilir. Vites kolunun konumu değiştirildiğinde yapılan bu değişiklik şanzımana iletilir. Bu görevi yapan parça Vites Kulesidir. Vites kulesi zaman zaman arıza yapabilir. Bu arıza vites kolundaki küçük bir boşluk olabileceği gibi vitese geçmeme gibi büyük bir sorun ile karşı karşıya da kalabilirsiniz.
Vites Kulesi Arızası
Vites kulesi arızası, birçok kişinin önemsemediği bir arızadır. Özellikle manuel vitesli otomobillerin birçoğunun vites kulesinde boşluk problemi vardır. Vites kolunun hareketini ileten kolların bağlı olduğu burçlar zamanla aşınır ve boşluk yapar. Bu boşluk zamanla artar ve sonunda burç yerinden çııkar. Vites sizin kontrolünüzden çıkar. Bu durumda çekici çağırmanız gerekebilir. Vites kulesi arızası otomaitk şanzımanlı araçlarda daha az görülür. Bu durumun sebebi ise otomatik vitesli araçlarda vites kolu, manuel vitesli araçlara göre çok daha az kullanılır. Otomatik vitesli araçlarda rastlanan kule arızaları genelde, vites kolu konum ayarının kaçmasıdır. Konum ayarı kaçtığında şanzımanınız, D konumda iken vites kolunuz biraz daha ileri veya geride bulunabilir. Aracı bu şekilde kullanmak ileriye dönük problem oluşmasını da beraberinde getirecektir. Örnek verecek olursak; ayar iyice bozulduğunda aracınız P konumuna geçmeyebilir.
Arızanın Çözümü Nedir?
Vites kulesi arızasına göre çözümü de değişebilir. Manuel vitesli aracınızda vites kulesi ile ilgili bir problem yaşarsanız; aracınıza uygun vites kulesi tamir takımı ile sorunu çözebilirsiniz. Tamir takımı bulamazsanız çıkma parça arayışına girebilirsiniz. Otomatik vitesli araçlarda ise; vites kolu konum ayarı yaptırıp sorunu çözebilirsiniz. Vites halatında sorun varsa değişimi gerekir.