Ana Sayfa Danışman Xenon Far Nedir? Faydaları Nelerdir?

Xenon Far Nedir? Faydaları Nelerdir?

5
9682

Sürüş güvenliğini desteklemek amacıyla kullanılan far ampulleri; halojen, Xenon ve LED olmak üzere genel olarak üç başlığa ayrılır. Farlar, her hava koşulunda sürücüye yeterli görüş alanı tanımalıdır. Bu yüzden aracınızda iyi bir far ampulü kullanmanız oldukça önemli. Bu noktada halojen farlara rakip sayılabilecek Xenon farlar, yapısı itibariyle sürücülerin dostudur. Araçlarda daha iyi performans sağlayan Xenon far nedir ve ne gibi özellikleri bulunur sorularının cevaplarını arıyorsanız doğru adrestesiniz. Gelin yanıtlara birlikte bakalım.

Xenon Far Ne İşe Yarar?

HID far olarak da bilinen Xenon far, son dönemlerde yaygınlık kazanmaya başladı. İçerisinde iki tane elektrot ve Xenon gazı bulunduran bu far, ışık yoğunluğunu eşit olarak dağıtır. Gaz tarafından elektrik akımı, elektrotlara gönderilir ve ampul aktif hale gelir. Xenon farın aydınlatması nasıl işler kısaca değinelim. Xenon far ampullerinde bulunan özel mercekler ile ışık yalnızca odaklanılan alana gönderilir. Böylece yolculuk esnasında sürücülerin dikkati dağılmaz. Aynı zamanda diğer far ampullerine oranla net bir görüş elde edilir ve ideal menzil oranı sağlanır. Gece yapılan uzun yolculuklarda ise araç sahibinin yola yoğunlaşmasına yardımcı olur. Tüm bunların dışında Xenon farların avantajlarından bazılarını sıralayalım:

  • Detaylı olarak özel bakım gerektirmez.
  • Daha az güç tükettiği için enerji tasarrufu sağlar.
  • Yağmur ve sisli havalarda performansından ödün vermez.
  • Diğer far türlerine oranla daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
  • Araçların seyir esnasında karşıdan gelen sürücünün görüş açısını bozmaz.
Görsel temsilidir.

Daha önceleri Xenon farların bazı teknik sorunları bulunuyordu. Farın doğru aydınlatma düzeyini elde edebilmesi için birkaç saniyeye ihtiyacı vardı. Fakat daha sonrasında Bi-Xenon sisteminin geliştirilmesiyle bu sorun ortadan kalktı. Teknolojinin çalışma mantığı ise elektrikli motorla aktif hale gelen perdenin genişlemesi veya daralması mekaniğine dayanır. Böylece Xenon farların kaybettirdiği birkaç saniyelik zaman dilimi ortadan kaldırılır.

Xenon Far ve Halojen Far Ampullerinin Farkı

İlk olarak Xenon far ampulünün içerisinde Xenon gazı olduğunu söylemiştik. Halojen far ise içerisinde argon ve nitrojen gazı barındırır. Aynı zamanda halojen farlar daha uygun fiyatlı olması nedeniyle daha sık tercih edilir. Fakat son zamanlarda Xenon farların daha faydalı olduğu düşünülür. Bu sebeple halojen farların yerini almaya başladığını görüyoruz. Bu bilgilerin dışında halojen farlar daha kolay üretilirken Xenon far daha sağlamdır ve iyi ışık sunar.

Son olarak Xenon farkların yasal olup olmadığı da tartışılır. Mevcuttaki farınızı bu ampul ile değiştirecekseniz bazı prosedürleri uygulamanız gerekir. Şayet arabanız sıfır değilse bu far, doğru şekilde yerleştirilip monte edilmelidir. Bu sayede yasal sorunlarla karşılaşılmayacaktır.

Bu içeriği faydalı bulduysanız farları konu alan diğer içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

5 YORUMLAR

  1. serkans
    orjinali xenon far olan araçlar değilde, sonradan takılanlar gece sürüşünde öndeki sürücüyü gerçekten kör ediyor. kesinlikle bir standardı olması lazım bu farların
  2. Yakup
    Sonradan takılanlar birde uzman birisine yaptırılmadı ise karşıdan gelirken bizlerin gözünü alıyor. Bunlara bir denetim getirilmeli.
  3. mustafa oğuz
    düz farlara led yada çakma kit ile xenon ampül takılmamalı, KTK 32 maddesi kapsamına alınmalıdır. mercekli farlara teknik şartlar sağlanarak uygulanabilir.
  4. Atmaca_Seco
    200 liraya çin malı xenon taktırıp gezmeyin, insanın gözünü oyuyor. O geçtikten sonra bir daha tam görüş sağlanamıyor bir süre. Abidik kubidik şeylere takılmasın Tuvtürk, eşek yükuyle para ödüyoruz araçlara, vergilere, sigortalara, cezalara, muayenelere.