Ana Sayfa Danışman Yağ Pompası Nedir? Arızaları Nelerdir?

Yağ Pompası Nedir? Arızaları Nelerdir?

0
18887

Yağ pompası, aracın hayati parçaları ile yakından ilişkili bir şekilde çalışır. Özellikle motorun daha yüksek performanslı çalışmasına katkı sağladığından dolayı arızalanması durumunda araba performanstan düşer. Bu tarz sorunlar yaşamamanız için aracın yağ pompasının ne olduğunu ve ne gibi arızalar yaşayabileceğini bilmeniz faydalı olacaktır. Böylelikle aracınıza ilişkin daha az sorun yaşar ve trafik esnasında zor durumda kalmazsınız. Yağ pompası arızalarında size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bütün detayları bir araya getirdik. Haydi, gelin birlikte inceleyelim.

Yağ Pompası Ne İşe Yarar?

Hareketli motor parçaları, devamlı olarak birbirine temas ettiğinden dolayı sürtünüp yüksek ısılara ulaşır. Belirli bir süreden sonra motor parçaları, aşınmaya ve yıpranmaya başlar. Fakat söz konusu parçalar, yağlandığında sürtünen yüzeyler daha az zarar görür. Aslında motor yağı sürtünmeyi azalttığından dolayı koruyucu katman görevini üstlenir. Bu noktada yağ pompasının görevi, motor bloğunda görev alan hareketli parçaların daha verimli çalışabilmesi için motor yağını diğer parçalara iletmektir. Yani, yağın motor parçaları arasındaki sirkülasyonu sağlanır. Yağ iletilen önemli parçalardan bazıları ise eksantrik mili, yataklar ve pistonlardır. Böylelikle bu parçalar, daha uzun ömürlü olup metal yorgunluğunu daha geç yaşar.

Yüksek ısı ve hıza ulaşan motor elemanlarının sürtünmelerini minimalize eden yağ pompasının önemi aslında oldukça açıktır. Fakat birkaç önemli noktayı daha sıralayarak konuyu netleştirelim. Motor aksamları yeterli oranda yağlandığında parçalar, doğru sıcaklığa düşer ve aracın hararet yapması önlenir. Ayrıca yağın dolaşımı sayesinde parçalarda kir ve pas oluşumu yaşanmaz. Bu sebeple yağ pompası değişimi vaktinde ve doğru yapılmalıdır.

Yağ Pompası Arıza Belirtileri

Yağ pompası, mekanik bir parça olduğundan dolayı teknik sorunlar yaşayıp araçta bazı belirtiler gösterebilir. İlk olarak yağ pompasının arıza belirtilerini fark edebilmek için önceden bilgi sahibi olmanız gerekir. Örneğin motor iticileri (lifter), yağsız kalıp aşındığında ses çıkarmaya başlar. Yani, ön takımlardan gelmemesi gereken sesler yükselir. Bu noktada yağ pompasından şüphelenmeniz gerekir. Fakat motordan farklı arızalardan dolayı ses gelebilir. Bu sebeple oto servise götürmeniz ve arızayı doğru bir şekilde tespit ettirmeniz daha doğru olacaktır. Aşağıda yer alan yağ pompası arıza belirtilerini aracınızda gözlemliyorsanız en yakın servise gitmenizi öneririz.

  • Motor arıza ışığının yanması.
  • Araç çekişinde düşüş fark edilmesi.
  • Motor sıcaklığında artış yaşanması.
  • Yağ basıncında düşüş gözlemlenmesi.
  • Aracın ilk çalıştırılma esnasında zorluk yaşanması.
  • Gösterge panelindeki yağ ışığının aktif hale gelmesi.

Zaman zaman aracınızın gösterdiği arıza belirtilerini fark etmeyebilirsiniz. Bunun sonucunda arıza belirtileri ilerleyerek araca büyük zararlar verebilir. Aynı zamanda aracınızın yaşına ve kullanım durumuna bağlı olarak yağ pompası arızaları yaşanabilir. Bu arızalar bazıları ise aşağıdaki gibi:

  • Araç parçaları zamanla metal yorgunluğu yaşar. Bu yüzden yağ pompası aşınır ve kurum yapıp özelliğini kaybedebilir.
  • Otomobillerin belirli periyotlarla yağ bakımına girmesi gerekir. Bu bakımın geciktirilmesi sonucu motor içerisinde bulunan yağın özelliği bozulur ve işlevini kaybeder. Aynı zamanda biriken partiküller, yağ pompasının süzgecini tıkayıp arızaya neden olur.
  • Her araç için farklı motor yağı kullanılmalıdır. Tabi, motor yağlarının viskozite değerleri de farklılık gösterir. Kalitesiz ve yanlış değerde yağ kullanmak pompa arızasına yol açabilir. Bu noktada motor yağının kalitesi de çok önemlidir.
  • Yağ pompası tıkanırsa yağ basıncı oluşmadığından dolayı yağlanma tam olarak gerçekleşmez. Yani, aşınma artar ve partiküller pompayı daha çok tıkar.
  • Motor yağ seviyesinin sürekli olarak yeterli düzeyde olması gereklidir. Aksinin yaşandığı durumlarda pompa sürtünmesi artacak ve aşınma sürecini hızlandıracaktır.

Yağ Pompası Değişimi

Yağ pompası, sık değiştirilmesi gereken araç parçalarından biri değildir. Fakat yukarıda bahsettiğimiz yağ pompası arızalarından dolayı pompanın değiştirilmesi gerekebilir. Bu sebeple araç sahipleri tarafından “yağ pompası nasıl değiştirilir?” sorusu merak konusu haline gelir. Ancak güvenlik sebeplerinden ötürü yağ pompasının değişim işlemi oto servisler tarafından yapılmalıdır. Merak edenler için yağ pompasının değişim aşamalarını sıralayalım:

  • Motorun altında yer alan yağ karterindeki kirli yağ boşaltılır.
  • Yağ karteri tavası ve pompası araçtan ayrılır.
  • Yeni yağ pompası monte edilir.
  • Yağ karteri tavası yeniden yerine takılır.
  • Oto servis elemanı yağ seviyesinin kontrollerini sağlar.
  • Son olarak araç test edilir ve işlem tamamlanır.

Son olarak yağ pompasının uzun süre iyi bir şekilde çalışabilmesi için periyodik bakım zamanlarının kaçırılmaması gerektiğini hatırlatalım.

Yağ pompası nedir içeriğimizi yararlı bulduysanız  “Motor Yağı Hakkındaki Her Şey” içeriğimizi okuyarak daha farklı bilgiler öğrenebilirsiniz.

HENÜZ YORUM YOK