Açıkçası en sevdiğimiz iki spor motosiklet olan Yamaha R1 ve R1M geçtiğimiz yıllarda Euro5 uyumlu hale getirildi. R1 ve R1M üzerinde nasıl değişiklikler yapıldı ? Detayları “Yamaha R1 İnceleme” yazımızda bulabilirsiniz.
Konu içten yanmalı araçlarımız olduğunda uğraşmamız gereken önemli bir gerçek var. Hava kirliliği. İster hava kirliliği, ister ses kirliliği olsun, dünya çapındaki hükümetler ve düzenleyiciler bir aracın ne kadar ses ve hidrokarbon üretebileceği konusunda sıkı önlemler alıyor. Euro 5 şimdiye kadar alınan önlemlerin en sıkı olanı. Pazarda kalmak isteyen markalar şüphesiz bu düzenlemeye uymak zorunda. Tüm bu değişiklikler tipik olarak modellere katalizörler ve diğer emisyon azaltıcı bileşenler eklenerek yapılır. Sonuç olarak yapılanlar hava kirliliğini azaltsa da, hiçbir tüketicinin duymak istemeyeceği kaçınılmaz sonuç: hüsrandır. Değişiklikler sayesinde motosikletin gücü düşer. Çözüm ? Motor hacmini büyütmek ? Daha büyük hacimli bir motor, R1 için bir seçenek bile değildir, çünkü onu yarış için yasal kılan 1000cc sınırıdır. Bu nedenle Yamaha, yalnızca katalizör eklemek yerine, motorun yanma verimliliğini artırmaya odaklandı ve böylece daha ilk etapta temiz bir yanma sağlamayı başarabildi.
Yamaha R1 Değişiklikler
2020’de değişen R1 ve R1M’e şöyle bir baktığımızda etkilenmemek mümkün değil. İlginç bir şekilde Yamaha temsilcileri yeni R1’deki değişiklikleri açıklarken, güç artışından söz edilmedi. Günümüzün tüm supersport motosiklet modelleri adeta canavar gibi. Bu nedenle Yamaha’nın temiz bir yanma gerçekleştirebilmesi pazarda rekabet için büyük önem arz ediyordu. Bu Yamaha için yeterli bir meydan okumaydı.
Değişikliklere hızlı bir şekilde baktığımızda, işin büyük kısmının, gaz kelebeği valfinden sonra emme portlarının kısaltıldığı ve emme hacminin %12 azaltıldığı, silindir kafasında yapıldığını görüyoruz. Yakıt enjektörleri, alt yerine gaz kelebeği gövdesinin üstüne taşındı ve emme valfine doğru daha düz bir yol hedeflendi. Enjektörler 12 delik yerine 10 deliğe sahip.
Sıcaklıkların kontrol altında tutulmasına yardımcı olmak için egzoz portlarındaki soğutma geçişleri artırıldı. Külbütör şeklindeki biri değişiklik, yüksek devirde daha fazla denge sağlayabildi. Bu, aynı valf kaldırma ve örtüşme özelliğine sahip yeni bir eksantrik mili profili ile birlikte çalışır. Hava motora girip yakılıp dışarı atıldıktan sonra, egzoz tarafına hareket eder, burada katalizörler daha ileri konumlandırılır, böylece sıcaklığa daha çabuk ulaşıp kullanılmış gazları yakabilirler.
Şasi tarafında, standart R1’in KYB çatalı, yeni bir piston ve şim yığını düzeni ile revize edildi. Yay oranları da bir önceki modele göre biraz azaltıldı. (18,12 N/mm’den 18,0 N/mm’ye). Arkada KYB şoku, çataldan gelen geri bildirime uyacak şekilde bazı ince ayarlara sahip.
Fren hissi ile ilgili sürekli gelen şikayetleri dinleyen Yamaha, yeni frenlerin daha iyi bir his sağladığını ancak eskisine benzer bir persormans gösterdiğini açıkladı. Başka bir değişiklikte, Birleşik Fren Sistemi kaldırıldı ve Abs ünitesi eskisinden daha kompakt.
2015’te eski R1’i bu kadar havalı yapan şey, bu gün her yerde yaygın hale gelen 6 eksenli IMU’yu merkeze alan, teknoloji ve elektronik tarafında her şeyi bir araya getiren bir motosiklet olmasıydı. Sade hassas çekiş kontrolü ve kaydırmalı debriyaj, kalkış konrolü, hızlı vites değiştirme ve güç modları.
2020 model için yeni özelliklerden birisi ise, kablosuz gaz kelebeği çalıştırması. Daha öncesinde gaz kelebeği kabloları bir sensöre bağlıyken, şimdi çip kontrollü gaz kelebeği, gaz kelebeği aktivatörüne bir sinyal gönderen gaz kelebeği tutamağında bir mıknatıs ile birlikte, hiçbir kablo barındırmıyor!
Diğer bir yeni gelişme ise Motor Freni Yönetimini ayarlama özelliği. ECU tarafından vites konumu, motor devri, gaz kelebeği konumu ve gaz kelebeği açıklığına göre kontrol edilen sürücü, artık ne tür bir motor freni etkisi tercih edeceğini seçme olanağına sahip. Yeni gelişmelerin devamı, Fren Kontrol sistemidir. Fren Kontrol Sistemi de kullanıcının iki farklı ABS ayarı arasında seçim yapmasına olanak tanır.
Yamaha R1 Teknik Özellikler Aşağıdaki Gibir:
Motor
Motor tipi Sıvı-soğutmalı;EURO5;4-subap;4-zamanlı;4-
subap;DOHC
Motor hacmi 998 cc
Çap x Strok 79,0 × 50,9 mm
Sıkıştırma oranı 13.0:1
Maksimum güç 13.500 rpm 147,1 kW (200,0 PS)
Maksimum tork 11.500 rpm 113,3 Nm (11,6 kg-m)
Yağlama Islak karter
Debriyaj tipi Islak;Çoklu disk
Ateşleme sistemi TCI
Çalıştırma Elektrik
Şanzıman Sıralı;6 vites
Son aktarım Zincirli
Yakıt tüketimi 7.2l/100km
CO2 emission 168g/km
Yakıt sistemi Yakıt enjeksiyon
Şasi
Şasi Aluminyum Deltabox şasi
Kaster Açısı 24°
Kaster mesafesi 102 mm
Ön süspansiyon Teleskopik çatal
Arka süspansiyon Salınım kolu
Ön teker hareketi 120 mm
Arka teker hareketi 120 mm
Ön fren Hidrolik ikili disk fren
Arka fren Hidrolik tek disk fren
Ön lastik 120/70ZR17M/C (58 W) Tubeless
Arka lastik 190/55ZR17M/C (75 W) Tubeless
Boyutlar
Toplam uzunluk 2.055 mm
Toplam genişlik 690 mm
Toplam yükseklik 1.165 mm
Sele yüksekliği 855 mm
Tekerleklerarası mesafe 1.405 mm
Minimum yerden yükseklik 130 mm
Ağırlık (dolu yağ ve yakıt tankı dahil) 201 kg
Yakıt tankı kapasitesi 17 litre
Yağ tankı kapasitesi 4,9 litre