Yol Öfkesi Nedir? Bu Sorunla Nasıl Mücadele Edilir?

4
2556
Yol Öfkesi

Yol öfkesi, tanımı gereği, başka bir motorlu taşıt üzerindeki bir sürücünün saldırgan veya öfkeli davranışlara sahip olmasıdır. Yol öfkesi çok kolay bir şekilde tartışmalara, saldırılara ve kazalara yol açabilir, bu da yaralanmalara ve hatta bazen ölümlere neden olabilir. İlgili insanlar için sorun yaratmanın yanı sıra, aynı zamanda trafik kargaşasına ve başkaları için sonsuz saatler süren acılara da yol açar.

Şehirlerimizin sokaklarına her geçen gün daha fazla yeni aracın gelmesi ile trafik sıkışıklığı gittikçe kabus gibi bir deneyim haline geldi. Bu yeterince kötü değilse, kendi öfkelerini kontrol edemedikleri için savaşmaya, insanları dövmeye ve araçları yok etmeye hazır ve az sabrı olan sürücüler de trafikteler. Onlardan biriyseniz veya kolayca öfkelenen insanları tanıyorsanız, okumaya devam etmelisiniz.

1. Başkalarıyla empati kurun

Kızmamaya çalışın. Kendi hatalarınızı hatırlayın ve diğer sürücünün de stresli veya meşgul olduğunu varsayın. Bu karşınızdaki kişinin suçunu affedilebilir ve durumsal bir şeye atfederek düşmanlığınızı azaltmanın iyi bir yolu.

Yol Öfkesi

2. Acı çekme

Öfkenizi kaybetmek kolaydır, ancak onun etkisi altında tepki verdikten sonra, zarar gören bir şeyi geri alamazsınız. İlk etapta öfkenin artmasına izin vermemeye çalışmak en iyisidir. Daha rahat bir şekilde sürmeye çalışın ve diğer sürücüleri gereksiz yere rahatsız etmeyin.

3. Dikkatinizi dağıtan şeylerden kaçının

Özellikle telefonunuzla uğraşmak gibi çoklu görevler yapmayın. Daha fazla öfkeye yol açabilir. Yola odaklanın. Telefonla konuşmak veya mesajları okumak, odaklanmanıza gerek olmayan diğer problemlerle zihninizi karıştırır.

4. Durumdan kaçınmak

Soğukkanlılığınızı kaybetmenize ve canavar olmanıza neden olabilecek nedenleri azaltmaya çalışın ve azaltın. Yavaş hareket eden trafik hedefinize ulaşmada gecikmeye neden olduğu için öfkelenirseniz, normalde yaptığınızdan biraz daha erken ayrılmaya çalışın. Ofisinizden yarım saat önce ayrılmak, trafik yavaş bir hızda ilerlemeye başladığında daha az baskı yaratacağı için kesinlikle yardımcı olacaktır.

 

Yol öfkesi Belirtileri

  • Ani hızlanma veya frenleme dahil agresif sürüş.
  • Başkalarını şeritte kesmek veya kasıtlı olarak birinin geçişini engellemek.
  • Aracın kornasının çalınması veya aşırı selektör yapılması.
  • Birine “parmak” sallamak gibi kaba hareketler.
  • Sözlü tacizde bulunmak veya diğer sürücüleri tehdit etmek.
  • Arabanızı, araçlar arasında bir çarpışmaya neden olacak şekilde kasıtlı olarak manevra yapmak.
  • Karşı tarafın aracına bir nesneyle çarpmak da dahil olmak üzere bir kavgayı başlatmak için arabadan çıkma
  • Ateşli silah veya diğer ölümcül silahları kullanma veya kullanma tehdidi.
  • Diğer araçlara zarar vermek amacıyla hareket eden bir araçtan nesneler fırlatmak.

5. Yargıç olmayın

Sen yargıç değilsin ve kötü sürücüleri cezalandırmak senin sorumluluğunda değil. Suçluları yakalamak trafik polisinin sorumluluğundadır.

6. Bir ara verin ve öfkeden uzaklaşın

Kendinizi öfkeye kapılmış bulursanız, yoldan çekin ve uzun bir mola verin. Biraz yürüyün ve kendinizi sakinleştirin. Sadece hayatınızdaki hoş şeylere odaklanmaya çalışın ve problemlere odaklanmamaya çalışın. Küçük bir yürüyüşten sonra, öfkenin artık haklı görünmediğini fark edeceksiniz. Bu egzersiz, aynı zamanda yüksek tansiyondan muzdarip ve öfke artışına eğilimli insanlar için gerçekten faydalıdır.

7. Hafif müzik dinleyin

Müziğin canavarı bile sakinleştirdiği söyleniyor. Öfkelenmeye yatkınsanız, yatıştırıcı müzik dinlemeyi deneyin. Rahat bir yerel müzik veya klasik müzik dinlemek sakinleşmenize yardımcı olur ve sizi öfkeden uzaklaştırır.

8. Gevşemek için derin nefes alın

Gerçekten kızdığınızı ve stresli hissediyorsanız, kenara çekin ve derin nefes alma egzersizlerini deneyin. Bir kişi sinirlendiğinde, tüm enerji duygularını dışarı atmaya odaklandığı için derin nefes almayı bırakır. Böylece nefes egzersizleri vücudun sakinleşmesine de yardımcı olur. Sadece daha taze hissetmenize değil, aynı zamanda yaşadığınız yol öfkesinin yararsızlığını görmenize de yardımcı olacaktır.

9. Kızgınken araba kullanmayın

Duygusal durumdaki bir sürücü, sarhoş bir kişi gibidir. Duygusal hissediyorsanız, arabanıza binmeden önce aracınızı sürecek başka birini bulmalı veya duyguların yatışmasını beklemelisiniz.

10. Geri sayım

Öfkenizin arttığını hissettiğinizde, deneyin ve 100’den geri sayın. Kendinize sıfıra ulaşana kadar kızmayacağınızı söyleyin. Bu, yaşadığınız öfke hissinden kurtulmanıza yardımcı olur. Araç kullanmıyorken bile etkilidir.

Çocuğunuza Araba Kullanmayı Öğretmek

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here