Fren arızası bir araçta istenmeyecek son arıza türlerinden biridir. Bunun nedeni fren arızasının diğer arıza türlerine göre daha hayati bir önem taşımasından kaynaklanır. Yüksek bir hızda gittiğinizi esnada ayağınızı attığınız fren pedalının yumuşak bir pedal kıvamında olduğunu hissedersiniz. Bu yazımızda yumuşak fren arızası olarak bilinen bu arıza türünün neden kaynaklandığını inceleyeceğiz.
Fren Sıvısı Kaybı
Fren sıvısı kaybı bu tür bir fren arızasında dikkat edilmesi gereken ilk noktadır. Fren sıvısı fren gücüne doğrudan etki eden ve bunu sürdürmekte istikrarlı bir grafik çizen önemli bir sıvıdır. Sürücünün frene uyguladığı basınç sonrası pedal bu basınç sonrası kendi silindirinde bulunan pistonu sıkıştırır. Bu sıkıştırma ile fren sistemindeki basınç artar ve sıvı fren kaliperine doğru hareket eder ve fren sıvının oluşturduğu yüksek basınç ile fren balataları devreye girerek fren rotorunda sıkıştırma yapar. Ve ortaya çıkan sürtünme ile araba durur.
Peki bu çalışma sisteminde bir yağ sızıntısı olursa ne olur? Anlattığımız çalışma sisteminde etkin bir rol üstlenen basınç faktörü ortadan kalkar. Dolayısıyla basınç faktörü ortadan kalkınca frene uygulanan kuvvet sonrası pedal aniden yere inecektir. Böylece arızalı olduğunu anladığımız fren arabayı durdurmayacağı için kazaya neden olacaktır.
Fren Silindirlerini Kontrol Edin
Aslında fren silindirleri çok sık arızalanan parçalar değildir. Arıza nedenleri genellikler pistonları çevreleyen keçenin ısınması metal aksamın paslanması nedeniyle birbiri ile uyumsuz takılmalar ile görevini yerine getirmeye çalışması da arızaya davetiye çıkarabilir. Silindirde hidrolik yağ kaçağı ile yağ rezervuar deposunda azalma meydana gelecek ve sensörler yardımıyla fren arıza göstergesi yanacaktır. Silindirler frenlerin yumuşaması konusunda etkili olan arıza nedenleridir.
Fren Servosu Arızası
Fren pedalı bastığınız esnada çok yumuşak ve hızlı bir şekilde itiliyorsa fren servosunda sorun olabilir. Fren servosu frene güçlendirici bir etki yapan ve bu etkiyi 5 kata kadar çıkaran etkili bir destekleyici unsurdur. Yani araba da fren servosu olmasa frene basma kuvvetiniz normalden çok daha sağlam olmak zorunda kalacaktı. Ancak fren servosu sayesinde küçük bir temas ile frenlerin arabayı durdurmasını sağlayabiliyoruz.
Fren servosu arızalı olduğu durumlarda fren pedalı zemine kadar inecektir ve arabayı durdurmak konusunda etkisiz kalacaktır.
Frenlerin Hava Yapması
Frenlerin çalışma prensibi hidrolik yağının oluşturduğu basınç ile meydana gelir. Bu basıncın iletilmesinde sıkıştırılma olanağı olmayan sıvının kendisine uygulanan kuvvet belirler. Yani sıvı kendisine uygulanan kuvvet ile sıkıştırılamadığı için etkiye tepki kuvvetini devreye sokar ve basıncı tüm fren sistemine iletir. Ve frenler bu iletilen basınç yardımı ile aracı durdurur. Ancak frenlere havanın nüfuz etmesi durumu istenmeyen bir durumdur. Bunun nedeni havanın yapısı gereği kendisine uygulanan basınca karşılık bir tepki verememesidir. Bu tepki verilemeyince fren sisteminde oluşamayan basınç fren pedalını yumuşatacak ve yere doğru itilmesini sağlayacaktır.
Frenler bir otomobilde önemli araba parçaları olduğu için en ufak bir arıza belirtisinde servise veya iyi bir oto tamirciye götürerek teşhis yaptırmalısınız ve bu teşhisin sonucunda değişim gerekiyorsa hiç vakit kaybetmeden gereken değişimi onaylamalısınız. Hem arabanızın sağlığı hem de sizin sağlığınız için bu tür önemli konuları göz ardı etmeden iyi sürüşler geçirmenizi umuyoruz.