Yürüyen aksam aracın belden aşağısındaki parçalar olarak tanımlanabilir. Aracımızın konfor ekipmanları ve direksiyon hareketlerimizi ileten parçaların bütünü gibi de düşünebiliriz.
Yürüyen aksam kavramı altında, sürüş karakteristiğini doğrudan etkileyen bütün yapı elemanları toplanmıştır. Bunlar tekerlek bağlantısı, yay/amortisör sistemi, direksiyon, frenler, lastikler ve tekerleklerdir.
1 Yürüyen Aksam Hangi Parçalardan Oluşur ?
Ön Düzen parçaları , fren ve süspansiyon parçalarının yürüyen aksam denilen parçaların tamamını kapsamaktadır. Ve belirli periyotlar halinde kontrol edilip, deforme olan veya arızalanan parçaların değişmesi, ayarlanması gerekmektedir.
Rot-balans denilen kontollerinizi 10.000 kilometre de bir aracınızın bakımları ile beraber yaptırabilirsiniz.
2 Ön Düzen Sisteminde Hangi Parçalar Bulunur ?
Aks: Defransiyelden gelen gücü tekerleklere aktaran organdır. Aks ile ilgili önemli olan konu, aks körüklerini belirli zaman aralıklarıyla direksiyonu tam sağ veya tam sol yaparak, tekerleklerin iç tarafına baktığınızda rahatlıkla yırtık olup olmadığını görebileceğiniz kauçuk bir parçadır.
Rot-Rot Kolu- Rot Başı : Siz aracınızda direksiyonu hareket ettirdiğinizde bu hareketi tekerlere iletmekten sorumlu araç parçaları ; rot, rot kolları ve rot başlarıdır.
Eğer aracınızın direksiyonunu düz tuttuğunuzda sağa veya sola çekme yapıyor ise bu parçalarda sorun vardır demektir. Böyle bir durum yaşarsanız önce bir rot-balans merkezine gidip kontrol ettirip , arızalı parçaları değiştirdikten sonra tekrar ayar yaptırmak üzere rot-balans servisine gitmeniz gerekmektedir.
Süspansiyon Sistemi :Her türlü yol zemininde aracınızın 4 tekerleğinin de yol ile temas etmesini sağlayan aynı zamanda konfor anlamında bozuk ve engebeli zeminlerde yolculuk konforunuzu sağlayan sistemdir.
Aracınızın çukurlara girdiğinde normalden farklı ve sert bir deneyim yaşatıyor ise amortisör takozları ve ya amortisörlerinizde sorun olabilir. Süspansiyon sistemlerindeki amortisörler gaz veya yağ ile çalışmakta ve kullanıma bağlı olarak arıza verebilmektedir.
Denge Çubukları (Z-Rot) :Aracınızın virajlardaki dengesinden sorumludur.
Denge çubukları, stabilizatör olarak da adlandırılır.Denge çubukları, dışa doğru savrulan araç ile tekerlekler arasındaki açı farkını azaltarak araca denge getirir. Salıncak Kolları Ve Rotiller:Rotiller, sadece üretim aşamasında yağlanabilir ve görevi aksı salıncaklara bağlamaktır. Akısın her durumda tekerlere bağlı kalmasını sağlamak rotillerin görevidir. Tümsekli yolda rotiller harekete geçer ve aksı hafifçe yukarı iter ve bağlantının korunmasını sağlarlar. Rot başları ve rotillerinizi korumak için kaldırımlara lastiklerinizi dayamadan durunuz. Ve aracınızı olabildiğince asfalt üzerinde tutunuz 🙂
Salıncaklar:
Araçlarda bulunan ve salıncak ismi de verilen alt tablalar, araçların ön takımlarının herhangi bir darbeye karşı korunmasını da rol alır. Aynı zamanda ön düzen parçalarının bir arada tutulmasına da yardımcı olur. Salıncaklarda bulunan burçlar bağlantı noktalarıdır ve genellikle salıncak arızaları salıncak burçlarından kaynaklanır. Kimi araçlarda salıncak burçlarını salıncaklardan bağımsız olarak tamir etmek mümkün olabilmektedir.
Tekerinize Taş Değmesin.